用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

最驚要睇兒科

相信應該都是中文(我都問過身邊朋友)

little_yolky 發表於 16-5-30 11:35
第一次啊!68分啊!考試啊!

人哋條題目叫佢哋寫一日復活節假既經歷, 佢愚蠢地寫咗三日!離題!扣分!
其實老師都應提下d學生,anyway,受過今次教訓,下次會學精。我個上次英默失手,問左佢原因之後,講返我讀書時失手的例子,同埋順便intriduce average 個concept,呢d teaching moment 不要浪費,等佢知道有努力就得,總好過見報。

little_yolky 發表於 16-5-31 11:20
MrBeast  都冇理由大考先陰   發表於 昨天 17:29
中學時有位老師有日話突gig 測驗,份卷做到一半時有一句話之前的題目不計分,其實不是測驗只是老師教我們要看清楚題目,若果佢用大考來陰我們,我們都一定會記得個教訓,仲會恨佢一世tim.

little_yolky  唔好咁小氣,老師塞錢入你袋啫。  發表於 16-5-31 13:26

MASAYA 發表於 16-5-31 15:19
做到一半先話之前唔計分,老師教你地由頭睇到尾先開始做卷?
誇張左印象才會深刻ma,我幾十年後仲記得,想返起那老師平時都唔dare唔吊,又唔知點解個日花咁多心思。

MASAYA 發表於 16-5-31 17:49
做左一半先睇到前面唔計分喎,唔係一開始就講,咁睇唔睇到話唔計分都冇所謂啦,你都做左咯... ...

the objective 是令我們知道要看清楚題目,那份卷其實不計分的。當然in reality 亦唔會有人會仔細睇哂成份卷先做,不過我自己有時都會lap 下先開始做。

分數  is like a box of chocolates, 除了心臓病外,You never know what you're gonna get.

little_yolky    發表於 16-6-3 11:01

little_yolky 發表於 16-6-3 11:02
IloveJJ  咁你讚佢定鬧佢?  發表於 39 秒前
小朋友好識睇眉頭眼額,我個成日都話我個樣嬲爆爆,等我成日都要補wok話只係諗緊野個樣嚴肅

little_yolky 發表於 16-6-7 18:20
我哋小一上學期中文就作句, 下學期已經要寫邀請咭/賀咭了, 全部啱架, 無改錯架, 但都係85。
比我就一定會話:不聽爸爸(or 媽媽)言,吃虧在眼前,拿,今個暑假一於等我教你,慳返d$去食左佢…

little_yolky  緊係,中文都要去補習?我過唔到自己果關。佢已經知衰了。  發表於 16-6-8 08:19

MASAYA 發表於 16-6-8 11:47
都係個句,初小駛乜睇咁重成績,如果而家做緊父母仲係為初小既成績自豪就陰功喇  ...
我身邊都不少,尤其是名幼出品,p1通常可食老本,但去到p2, 就3種outcome:1)繼續叻叻
2)接受現實
3)大細迷惘,谷谷谷

各位網友在during n after 和 b4最驚個科又有冇分別呢?

scyauchris 發表於 16-6-12 20:27
回覆 IloveJJ 的帖子

我成日凶我女, 如果打算唔温書去考, 咁一定要取得滿分。   ...
me2.  若果有唔計分的quiz 或評估,我真的會比佢唔溫,之後就可以同佢講:拿,你上次冇溫睇下個結果係點

MASAYA 發表於 16-6-21 13:50
我地個計法相對輕鬆得多,冇計平時分,所以功課由佢自己做,默測都冇壓力,無時無刻都計落成績表,其實都幾 ...
咁就要看對嗰一兩分著唔著緊,唔緊的話,反而我覺得有計平時分考試壓力會細d。

MASAYA 發表於 16-6-21 18:57
咁有d家長平時d功課都要改到啱晒先交既,邊種計法都大壓力...
是的,這就是壓力大的嗰種。on the other hand,平時默書範圍細,肯溫習冇學習問題分數唔差得去邊,但好似我呢d邊緣人嗰一兩分隨時可能會救命

MASAYA 發表於 16-6-21 19:11
其實邊方面出問題?有咩幫到手?
technically 都係中文,fundamentally 就大池魚毛,不過最主要問題就是有名比你叫我這個怪獸爸爸law
其實個trend都係ok嘅,講真我相信佢唔係讀得最辛苦個個,希望今個暑假可beef up下中閱,咁我出年可以tau 下。

thx for the kind thought anyway.

IloveJJ 發表於 16-6-21 20:12
我覺得計平時分,會令家長過分著緊小朋友,唔可以放手俾小朋友自己做功課、溫默書…。好似我仔,試過抄錯/ ...
其實會架,小一時樣樣都好緊張,幸好之後自己學懂放鬆

MASAYA 發表於 16-6-21 20:58
其實我唔覺得你怪獸丫,都唔覺得你過份緊張,大家討論下有冇解決辦法,聽你咁講係學校進取,而小朋友唔太跟 ...
我以前頗架,e加收lim左之麻。
跟唔跟到其實都係相對,總之在合格升到班的情況下,有時等佢自己去領悟好過事事插手。不過在閱讀策略上,我還是prefer 某程度involvement,最主要是ensure get 到寓意和詞彙運用,若果等到成績出了發現問題才去追就難了。

MASAYA 發表於 16-6-22 10:29
有人鍾意計平時分,有人唔鍾意,所以揀學校最緊要睇自己取態,同學校一致好最重要 ...
我相信80%的人未入小學前都唔會知邊套會最合適,反而能夠在現有機制下適應到就更為上策
‹ 上一主題|下一主題