用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

囡囡小一,中文作文卷D小朋友最驚,因為要短時間做好多題,作句又好多字唔識寫,又冇得溫。唯有溫下學過的詞語

karen55407  唔驚弱嗰科  發表於 16-6-11 08:39
   7    0    0    0

引用:囡囡小一,中文作文卷D小朋友最驚,因為要

原帖由 lukeskywalker 於 16-05-29 發表
囡囡小一,中文作文卷D小朋友最驚,因為要短時間做好多題,作句又好多字唔識寫,又冇得溫。唯有溫下學過的 ...
背造句,就實識作識寫

回覆:考試到了,你地最驚邊一科

亞仔小二,由小一開始,無論中英都係作文而非作句。而我最驚嘅係阿仔嘅中作、英作,因為佢寫嘢好唔穩定,又時好好,又時就攞嗰C返嚟

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+16-5-29+19:34+編輯

原帖由 S-Kwok 於 16-05-29 發表

亞仔小二,由小一開始,無論中英都係作文而非作句。而我最驚 ...
一定是中文科!

科科都話有信心,科科都有甩漏,暫時冇乜好驚,又未到呈分
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

最驚要睇兒科

相信應該都是中文(我都問過身邊朋友)

引用:囡囡小一,中文作文卷D小朋友最驚,因為要

原帖由 lukeskywalker 於 16-05-29 發表
囡囡小一,中文作文卷D小朋友最驚,因為要短時間做好多題,作句又好多字唔識寫,又冇得溫。唯有溫下學過的 ...
大女最驚體育科,細女最驚英作同英文書法。

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-05-29+

原帖由 little_yolky 於 16-05-29 發表
我囡話佢之前最驚資訊科技,因為我屋企冇desktop 俾佢練習,得部Mac book 同iPad

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-05-29+

原帖由 little_yolky 於 16-05-29 發表
英文書法考寫英文字靚唔靚?

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-29+發

原帖由 S-Kwok 於 16-05-29 發表
英文書法考寫英文字靚唔靚?
係。仲有中文書法,不過佢的中文字好少少。

Yanamami  書法都考真係唔知你女间学校仲有乜唔洗考……  發表於 16-5-30 07:51

讀上去就會發現中文係最難學好嘅一科,而且語文要長時間浸,就算幾驚小學都要想辦法克服佢打好個底,否則響香港考dse中文冇3其他科幾叻都一樣入唔倒大學

lukeskywalker 發表於 16-5-29 22:29
我囡話佢之前最驚資訊科技,因為我屋企冇desktop 俾佢練習,得部Mac book 同iPad

...
我都係得部mac機,我地又覺得大同小異,同d人話小朋友適應力強,普教中冇問題既一樣,大家都是電腦,不用分得那麼細啦,不過話說回來,我揀廣教中
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-29+發表本帖

原帖由 skkeung 於 16-05-29 發表
一定是中文科!
Yes中文

都係中文

回覆:考試到了,你地最驚邊一科?

我最驚教育局及考評局唔知又「搞邊科」!

neko1234    發表於 16-5-31 12:40
mama0910    發表於 16-5-30 16:32
200904  呵呵  發表於 16-5-30 15:19
happy_lavender    發表於 16-5-30 13:47
little_yolky  金句王係你  發表於 16-5-30 10:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:考試到了,你地最驚邊一科?

一定糸中文科

醒目開學勳章

無,只怕我小朋友粗心大意。

Yanamami  書法都考真係唔知你女间学校仲有乜唔洗考……  發表於 2 小時前

乜原來唔係大家都要考架? 兩科書法仲要係計實分, 計入名次入面, 只有電腦無計名次分。

引用:Yanamami++書法都考真係唔知你女间学校仲有

原帖由 little_yolky 於 16-05-30 發表
Yanamami  書法都考真係唔知你女间学校仲有乜唔洗考……  發表於 2 小時前
我囡學校只計中英數常,其他科唔計名次

lukeskywalker 發表於 16-5-30 10:13
我囡學校只計中英數常,其他科唔計名次
我自己小學時都係咁, 術科唔計名次。如果係咁計就好, 家姐體育成日70-75分, 少人85分的10-15分, 即平均分少1分左右。阿妹英文書法得75分, 少人85分的10分, 平均分少0.8分左右。

家姐上學期好叻, 出盡九牛二虎之力練打筋斗(佢真係練架, 考試前一晚練到喊添), 體育終於攞咗前所未有既80分, 名次比二年級下學期升咗5名。真係好彩呈分唔駛呈體育。
‹ 上一主題|下一主題