用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑小朋友有感覺統合問題!
go

懷疑小朋友有感覺統合問題! [複製鏈接]

回復 hindip 的帖子

你好, 我仔仔現時差不多17個月, 一向到陌生環境就好易喊, 如果有除照顧者外的人approach佢, 佢就會撥開人地, 或者用叫聲來表達不滿(除非o個個人有玩具可以吸引到佢), 有時亦會無固發脾氣, 平時如果坐o係bb車度行行o下停下來佢會唔鍾意, 會叫, 夜晚訓覺時未訓著o個陣鍾意用手指刮張床或者枕頭。之前因為擔心佢有發展問題(因為佢表達同社交方面都比較慢), 所以帶佢去做左一個初步o既評估, 結果係懷疑佢o係感覺統合方面可能有問題,要再由職業治療師同佢做評估。我想請教職業治療師對於一個咁細o既小朋友會同佢做d咩來去評估呢? 謝謝!

回復 hindip 的帖子

多謝你的回覆, 其實做呢d感覺統合評估同埋治療, 有冇話要多大的小朋友先至適合?

回復 apple000 的帖子

唔係呀...我o係出面私人做的, 政府有排排啦~

咩差咁遠~~~~~其實政府我都有排緊,不過未到, 私家我都係o係呢度搵有其他mama comment過的~ 應該都可以, 不過個初步評估都係幼兒工作者做, 之後都要搵返真係職業治療師去做評估先知小朋友係咪真係有感統問題

多謝你意見, 所以我都有排政府做全面評估, 因為之前話兩個月到有得做, 所以就等政府o個邊, 如果到時都未得先考慮o係私人度做。

回復 tsimtsim 的帖子

應該是職業治療師呀...可以做感統的評估

回復 Vichang 的帖子

請問你仔仔係點樣情況你懷疑佢係自閉? 因為我仔仔係之前要面試n班o個排去太多陌生環境情緒差d...因為佢係一個好sensitive o既bb, 由細到大有時我地大聲d講野佢都可能會以為話佢而喊, 依家過左佢又好似冇咩野, 同其他陌生人都有目光接觸, 有時仲會微笑, 不過如果佢地想抱佢或者俾野佢佢都係唔鍾意, 但係如果係小朋友又好似好d..唔會撥開人..可以大家一齊玩玩具。

我之前都有諗住幫阿仔o係私人做全面評估的, 但係o個時個姑娘話佢仲係細(16個月), 可以等到歲半先, 所以做左個初步評估, 懷疑佢感統同言語方面同社交方面有遲緩, 依家因為大口環o個邊排緊做full assessment, 所以我唔想再o係私人幫佢做全面評估了(因為都好貴), 只係約左職業治療師24號幫佢做感統評估, 諗住如果有training都俾佢做住先, ~~

咁你小朋友有冇pn offer呀?

你就好了, 我仔仔in左4間, 有兩間waiting, 兩間等緊result, 不過應該都冇了, 因為佢in o個時有喊到~~ 來緊都仲有幾間in, 希望會有希望~~

我都覺得我仔仔有感統問題多d, 因為佢又唔係全部陌生環境唔鍾意, 就算係入去d鋪頭, 有d完全冇野周圍望o下野..有d一入去就唔鍾意會喊, 去搭mtr, 大堂依家會播d音樂架ma...有一首佢又唔鍾意, 但係平時o係屋企佢又好鍾意聽音樂的...有一次入左一架後門o既lift佢又好似有d驚咁....可能佢d感官好sensitive, 我地大人覺得冇野的, 佢唔鍾意...我下星期一做完感統評估希望會搵到答案啦~~

我另外都有約協康做言語評估, 冇錯呀...來緊真係大把$$要駛, 不過為左仔仔, 咩都要~~

想問o下你排緊協康o個度係做咩個人訓練呀? 你係咪之前已經o係佢o個度做左評估啦?

我今日o岩o岩做完感統評估, 話阿仔係觸覺敏感, 所以會比較怕接觸陌生o既野, 個人比較defensive, 不過個治療師話由於其他感官同交流都可以, 同埋小朋友都仲係偏細, 所以都叫我做o下d家居訓練睇o下幾個月後有冇改進。你都唔駛太擔心, 我阿仔之前一兩個月情緒好差, 最近好似突然之間咩都成熟左d..情緒好左, 對陌生環境快左好多claim down..雖然都會喊o下一陣....可能係我最近多左帶佢出街, 去公園...可能你小朋友同我o個個都一樣, 比較遲熟,同埋天生比較敏感。我自己都有睇過d感統書, 有時有d感統問題都會令到個小朋友有d令人懷疑係自閉o既sympton, 不過做完評估的確會安心好多, 希望你仔仔都健康快樂!

回復 tsimtsim 的帖子

我o係step度做, 由職業治療師o係個感統室度幫小朋友做各種動作, 俾唔同o既野佢睇o下佢o既反應咁樣, 佢都會問o下你小朋友日常o既一d反應再去做評估, 詳情你都可以去佢地homepage睇o下, 有埋價錢的~
‹ 上一主題|下一主題