用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

有冇p1(2006) 家長,請進

請問有冇p1家長呀, 想談談學校老師,家課問題
願愛我和我所愛的人都幸福快樂! Uwants Forum :-? :-D :-D :-D

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

我個仔個英文老師係Miss Law, 佢地到而家都冇覆,其實家長會那日, 佢班主任巳令你覺得好新,無經驗,問咩都唔識答, 好煩!! 我日日要返工,回家要對家課, 仲要對埋佢d好師d錯誤, 好累呀!!!
願愛我和我所愛的人都幸福快樂! Uwants Forum :-? :-D :-D :-D

Hi Zoey,

謝謝你的意見,我相信Miss Law做班主任會好好, 但如因為只照顧自己班而怱略其他班,似乎有點過份, 我不是說她什麼,不過她在開學1個月內連續犯錯,家長要求回覆,又得不到回覆, 這樣對小朋友來說不太好吧!! 而這樣也太矛盾了, 小朋友欠交,欠帶要罸, 老師欠派簿,給錯誤資料唔洗罸, 咁小朋友會認為大人做錯就得,小朋友就唔得?

Anyway, 我會致電問清楚,不過其實唔係我一個對佢有不滿, 係好多家長都有!!

我是用英文send的, 連send了兩晚,都冇覆, 其實第一晚send俾佢只想證實兒子沒說謊, 但她第二天只對學生說因太忙所以忘記派。
而分組,她是在9/16 家長會後才叫小朋友寫在家課冊內, 但家長會那天我班很多家長也對她放錯info 在網上有不滿。Anyway, 此事巳過, 宜至今天她亦沒有回覆。我也不想受一些不負責任的老師而動氣。

Hi ak25,
請問你小朋友是否1E班呀? 想請教 S.R. (paste wrap) 怎解? Thanks!!

Hi ak25,

那天英文家課有2項的, 1) paste dict paper ; 2) S.R. (paste wrap), 唔明你為何問我個仔混淆? 我只是詢問何謂S.R.(plastic wrap)
註係分2項 (網上也是)

Hi ak25,

我同阿仔最後都破解到,要包一本借來的圖書, 不過想不通S.R. S = ? ; R = Reader?
仲有 paste (v) + wrap (v) ? or paste (n.) 漿糊 + wrap (v.) 包 = 包膠?
or paste (v.) 貼 + wrapper (n.) 包書膠
我其實只係好奇,因我唔識亦從未見過,想知點解,正所謂活到老學到老, 唔好怪我多問題呀? 謝謝!!!

我都無聽阿仔講本書有冇用, 只知要包, 唔好整爛
(Safaria Park)係咪書名呀? 係咪班班唔同架? -( -( -(

Hi Zoey,

謝謝妳呀!! 你唔講都真係唔知, 今晚要問吓阿仔先
‹ 上一主題|下一主題