用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友讀緊既家長呀,我想問下你地意見 ...
go

有冇小朋友讀緊既家長呀,我想問下你地意見 [複製鏈接]

有冇小朋友讀緊<陳瑞祺喇沙小學>既家長呀,我想問下你地意見

我老公以前係讀<陳瑞祺喇沙小學>,而家諗緊個仔將來都讀呢間好唔好呢,如果係好,我搵幼稚園就可以唔使咁頭痛,唔使一定要搵一條龍果啲學校,咁就可以搵一啲普普通通既,等個仔冇壓力讀得開心啲

你地有冇小朋友讀緊<陳瑞祺喇沙小學>,間學校好唔好呢?可唔可以俾啲意見我,我以上既諗法啱唔啱

Re: 有冇小朋友讀緊<陳瑞祺喇沙小學>既家長呀,我想問下你地意見

我的學生分別是小二和小四
你想知邊方面的資料?

chunkiuBma 寫道:
我老公以前係讀<陳瑞祺喇沙小學>,而家諗緊個仔將來都讀呢間好唔好呢,如果係好,我搵幼稚園就可以唔使咁頭痛,唔使一定要搵一條龍果啲學校,咁就可以搵一啲普普通通既,等個仔冇壓力讀得開心啲

你地有冇小朋友讀緊<陳瑞祺喇沙小學>,間學校好唔好呢?可唔可以俾啲意見我,我以上既諗法啱唔啱

Re: 有冇小朋友讀緊<陳瑞祺喇沙小學>既家長呀,我想問下你地意見

莎朗,

你覺得間學校校風好唔好?小朋友讀得開唔開心呀,聽人講好似派位都派得唔錯,你知唔知道呢?

男仔多數入返陳瑞祺喇沙中學
你二十分多數入到la!如果有埋宗教分 二十五分入梗!

莎朗,

你覺得間學校校風好唔好?小朋友讀得開唔開心呀,聽人講好似派位都派得唔錯,你知唔知道呢?

莎朗,

您是否在陳瑞祺喇沙小學任教?請問這校好唔好呢?程度深嗎?平均一天有多少份功課做呢?如 15分是否較難入?

wensi,

我冇宗教分呀,都知好大機會入到,不過又唔知間學校好唔好,中學係咪唔係咁好架,只係知道係英文中學

wensi 寫道:

wensi,

我冇宗教分呀,都知好大機會入到,不過又唔知間學校好唔好,中學係咪唔係咁好架,只係知道係英文中學

[quote]
wensi 寫道:
[/quote]

您老公以前讀的時候好唔好的?

Uran,

我老公只係讀小學,佢話幾好,不過廿多年都唔知會唔會變啦,中學佢就派得好好(名校)

chunkiuBma,

您講都啱﹗其實我囝會於今年9月參加小一派位, 因此想了解一下這間學校好唔好,聽您講您老公中學派到名校, 成績應該好好,真好。您除了陳瑞祺喇沙小學外, 有否其他 idea 呢?

Uran,

你講錯啦,我老公就係唔係叻果隻,佢話讀得唔開心,唔想個仔好似佢咁,都覺得要睇個仔小學既成績,如果係應付到就緊係讀間好啦,相反就要讀間普通既,可能咁對個仔會好啲

其實除左陳瑞祺喇沙小學,另外馬頭涌官立都好似幾好

我都有啲嘢想問下你呀,你個仔讀邊間幼稚園架,我諗住2歲俾個仔讀n1,就諗住土瓜灣果頭,你有冇邊幾間覺得好架

土瓜灣區比較多家長選擇的有:
- 陳瑞祺喇沙小學
- 馬頭涌官立
- 農圃道
- 獻主會

四間學校都是我的補習學生
以小一學生來比較
1. 獻主會和馬頭涌官立比較'谷'
功課比較繁重
家長要跟得好貼

2. 陳瑞祺喇沙小學和農圃道比較輕鬆
d小朋友好開心
學校注重閱讀同寫作方面的發展

Uran,

你講錯啦,我老公就係唔係叻果隻,佢話讀得唔開心,唔想個仔好似佢咁,都覺得要睇個仔小學既成績,如果係應付到就緊係讀間好啦,相反就要讀間普通既,可能咁對個仔會好啲

其實除左陳瑞祺喇沙小學,另外馬頭涌官立都好似幾好

我都有啲嘢想問下你呀,你個仔讀邊間幼稚園架,我諗住2歲俾個仔讀n1,就諗住土瓜灣果頭,你有冇邊幾間覺得好架

莎朗,

咁係咪即係陳瑞祺喇沙小學比較淺,會唔會上到中學追唔上呢?因為始終都要同其他學校一齊考公開試,咁會唔會差少少

另外,你幫呢間學校補習既學生啲品德又如何呢?

莎朗 寫道:
土瓜灣區比較多家長選擇的有:
- 陳瑞祺喇沙小學
- 馬頭涌官立
- 農圃道
- 獻主會

四間學校都是我的補習學生
以小一學生來比較
1. 獻主會和馬頭涌官立比較'谷'
功課比較繁重
家長要跟得好貼

2. 陳瑞祺喇沙小學和農圃道比較輕鬆
d小朋友好開心
學校注重閱讀同寫作方面的發展

你都幾熟尼間學校,聽你咁講都好似幾好咁,你又知唔知道學生的操行同品德方面又點呢?我個人覺得成績係重要,但係操行同品德都好重要

露斯瑪莉 寫道:
陳瑞祺小學一方面重視成績﹐課程亦唔淺...
但另一方面亦好重視學生課程以外既發展﹐所以部分課程會以課程 統整﹐活動型式去教﹐亦有不少課外活動供學生選擇參加﹐而且老師都好熱心教育!
至於中學派位方面﹐學生會派往區內名校如旅港開平、華英、男仔更會有多一個選擇﹐就係陳瑞祺中學。

請問15分有無機會.thanks!

教會學校﹐有聖經課!
另外仲有成長課﹐教導學生不同既做人處事方法!
你都幾熟尼間學校,聽你咁講都好似幾好咁,你又知唔知道學生的操行同品德方面又點呢?我個人覺得成績係重要,但係操行同品德都好重要

[quote]
露斯瑪莉 寫道:
陳瑞祺小學一方面重視成績﹐課程亦唔淺...
但另一方面亦好重視學生課程以外既發展﹐所以部分課程會以課程 統整﹐活動型式去教﹐亦有不少課外活動供學生選擇參加﹐而且老師都好熱心教育!
至於中學派位方面﹐學生會派往區內名校如旅港開平、華英、男仔更會有多一個選擇﹐就係陳瑞祺中學。
[/quote]

課程唔會俾其他學校淺
不過唔同其他學校只是'谷'
教書好急

我所提過個幾間學校
升中派校都幾理想

[quote]
莎朗,

咁係咪即係陳瑞祺喇沙小學比較淺,會唔會上到中學追唔上呢?因為始終都要同其他學校一齊考公開試,咁會唔會差少少

另外,你幫呢間學校補習既學生啲品德又如何呢?

[quote]

我註冊時偷睇到25分入1個,15分入左七個,其餘二十分入。

Uran 寫道:
如 15分是否較難入?

陳瑞祺喇沙中學係band one 尾ge 英中,視付你想要入乜中學la!

‹ 上一主題|下一主題