用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港大同學會小學,有冇直屬幼稚園?
go

港大同學會小學,有冇直屬幼稚園? [複製鏈接]

港大同學會小學,有冇直屬幼稚園?

聽聞呢間好好,唔知入佢哋嘅直屬幼稚園,計分會唔會高D?

醒目開學勳章 王國長老

Re: 港大同學會小學,有冇直屬幼稚園?

港大同學會小學冇直屬幼稚園
呢2年, 維多利亞有幾多學生考左入去(今年小一total 125學生入面, 有40幾個來自維多利亞--咁多campus加埋), 另外有家長話, 嶺南都幾多(唔知實際有幾多), 而靈糧堂都有十幾個
其他學生就來自其他各間學校喇, 名唔名都有

嘩!維多利亞都幾多喎,不過應該唔關學校事,喺小朋友嘅表現。

醒目開學勳章 王國長老

港大同學會interview第一關, 就係group activities+睇中英文書, 除左個性外向, 合群性高之外, 語文能力都好緊要
維多利亞學生, 細細個已經學phonics, 英文閱讀能力好高, 而港大同學會中文係用普通話教, 所以有人覺得, 以往victoria英普班學生底子打得好, 所以港大同學會鐘意收wor! (純粹家長自己估)

其實,我以前教過一個小朋友入咗呢間,冇學過普通話,英文亦唔見得好,但就勁外向活潑,把咀叻,都入咗!
‹ 上一主題|下一主題