用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問蕊展計劃
go

想問蕊展計劃 [複製鏈接]

想問蕊展計劃

想問有冇人o既小朋友有join lei過計劃...??

Re: 想問蕊展計劃

已經上緊, 係好好嘅course,

舊年上咗,今年上緊跟進課程,非常正!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

可唔可以講下會教d咩.....?同埋上course前會唔會再做一次評估...?

課程係針對小朋友嘅社交問題,例如開始時教點介紹自己、有d咩問題可以問人。因為小朋友對抽象嘅事比較難理解,會教唔同人會有唔同想法,點同人溝通。重會教咩為之俾人"蝦",應該點做,點解決問題。我覺得課程好針對到小朋友嘅問題,有d可能未出現,有d可能我地唔知會有問題。教嘅方法亦好切合小朋友口味,我仔仔好鍾意去上堂。

佢地唔會同小朋友做評估,但年中有幾次單獨約見臨床心理學家講吓小朋友情況。

oTomato 寫道:
可唔可以講下會教d咩.....?同埋上course前會唔會再做一次評估...?

kmwun,

5�13終於有得interview. 唔知收唔收呢?

AGNESNG,

May I know how long have you been waiting for? I am still waiting for the reply from them and still not yet to receive any letter for interview.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

請問係邊個機構開的COURSE, 幾$呀?點參加?

眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

上堂好似會係以小組形式....咁會用咩形式作分組準則??(e.g.年齡..能力..??)...因為佢本身冇個別評估....
仲有就係時間方面....個課程要上幾耐ga...??

都有成年, 如果我冇記錯就係我apply果陣,上一期剛剛開始約晒interview. 所以咪等左成年law.

gigi2 寫道:
AGNESNG,

May I know how long have you been waiting for? I am still waiting for the reply from them and still not yet to receive any letter for interview.

I'm expecting to receive the good news from them as well because I also have been waiting for more than 1 year.   :-|
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

After calling 蕊展計劃, the staff told me that the interview in May was for P.1 level promoted to P.2.  The K3 to P.1 level participants will be announced after 2 months.  I hope my girl can finally enrol the programme when she is at P.1 this coming September.

咁咪好law!希望你都快D有消息la!

gigi2 寫道:
After calling 蕊展計劃, the staff told me that the interview in May was for P.1 level promoted to P.2.  The K3 to P.1 level participants will be announced after 2 months.  I hope my girl can finally enrol the programme when she is at P.1 this coming September.

上堂好似會係以小組進行....咁會用咩形式作分組準則??(e.g.年齡..能力..??).......
仲有就係時間方面....係點分佈ga...??

AGNESNG

恭喜晒!希望好快有好消息。

gigi2

因為而家好多人等緊,可能會俾位d二、三年級嘅小朋友先,因為最大只會收到三年級。

我都好想蕊展 快d有好消息給我,佢地話會加位的。

上堂係八個小朋友一組,因為本身課程係設計俾社交有特殊需要嘅小朋友,能力方面小朋友會差唔多,不過有時性格會好唔同,我仔仔舊年小一同組都係小一、二。上堂時間係星期六上午或下午,一年三十堂每堂兩小時,頭個半小時上課,家長要喺隔籬房觀課,最後半小時小朋友會有d小玩意、手工等,家長就聽番要做咩功課。

oTomato 寫道:
上堂好似會係以小組進行....咁會用咩形式作分組準則??(e.g.年齡..能力..??).......
仲有就係時間方面....係點分佈ga...??

Hi kmwun,

i visit their website but only found the class for K3 kids. are there any class for K1 or 4yrs old kids? Thanks.

YRaymond

課程係設計俾K3至小三嘅小朋友,不過知道好多人報,如果有興趣可能早d排隊會好d。

my daughter studys k.3 prepartory class of 蕊展計劃 now,orgrinal price 3300 for 10 lessons(you can also apply減免 scheme ),6kids for one group,one lesson for each 2 week ,each lesson has simple target,play games,listen story,making craft,1.5hrs.each kid has  different character and problem,but mainy for those has asperger symptons.if you have any problem,you can ask me?
‹ 上一主題|下一主題