用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山之小學是否比不上沙田之小學?
go

馬鞍山之小學是否比不上沙田之小學? [複製鏈接]

馬鞍山之小學是否比不上沙田之小學?

我的小朋友就快要選小學, 但聽很多家長的意見, 都覺得馬鞍山的小學比不上沙田的小學好, 就算跨區都要選擇沙田的小學, 請指敎如何選擇?

Re: 馬鞍山之小學是否比不上沙田之小學?

你說馬鞍山的小學 "比不上" 沙田的小學是指哪一方面 ? 其實沙田的小學又或者比不上九龍塘的小學wor !
不知你是不是住馬鞍山, 其實區內都有很多不錯的小學, 主風, 循理, 靈糧, 禧年等都可以考慮, 個人意見認為, 小朋友讀書最緊要是開心, 讀得上, 學習才有滿足感, 同時, 小朋友浪費太多時間在交通上亦很辛苦, 囡囡學校的校長說過, 要小朋友讀能派band 1 中學的小學, 家長先要做問問自己, 能做一個band 1 家長嗎 ?     

Dear nonowong,
其實是指派band 1或派英中的pencentage. 我都是住在馬鞍山的. 你囡囡讀幾年級? 讀書開心嗎? 多謝你的意見!

hihimma,
我囡囡讀靈糧小二, 佢讀得好開心, 因為d老師都好有愛心同好錫佢 !
我個人認為學校唔好離開屋企太遠, 小朋友好多時候都會有課外活動, 補課等等要遲d放學, 如果得幾歲人仔要坐成個鐘車返學放學, 返到屋企又晏, 佢都好辛苦架, 加上而家d小學又係全日, 留番d時間做功課, 溫習甚至食下野好過啦, 由小學到大學成十幾年留留長, 唔好比佢地太辛苦啦, 嚇怕左佢唔鐘意返學仲衰架 !
只係我個人意見咋, 參考下啦 !  :

nonowong,
聽聞靈糧小學的功課都很多, 你囡囡初上小一時適應嗎? 想問中文用什麼語言敎授? 其他科目怎樣呀? 另有什麼課外活動? 很多很多問題, 想了解多些關於靈糧小學, 可否分享你的經驗嗎? 謝謝!  
‹ 上一主題|下一主題