用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位有無子女參加過學聯辦的遊學團? ...
go

請問各位有無子女參加過學聯辦的遊學團? [複製鏈接]

請問各位有無子女參加過學聯辦的遊學團?

質素怎樣,跟得足唔足呢?
請給意見,謝謝     

Re: 請問各位有無子女參加過學聯辦的遊學團?

真係無人參加過?   

小兒在升4年級的暑假參加過由學聯舉辦去內地的普通話學習營,去了12天.但已是五年前的事,資料可能並不合時了.
你想去中國或外地呀?

Dear Q蝦毛joba ,

多謝你的回覆
我女今年F.2,想搵去澳洲的遊學團,因為以前從未join過任何study trip,見到學聯有好多選擇,想問問各位的comment.

請問你覺得學聯的質素ok嗎?

謝謝

Hi mccmom,
上次參加學聯遊學團感覺不太好,如果十分滿分,我只會給四分,其實他們的事前和事後工作都算不錯,遊學完回來仲會舉行嘉年華會,有遊戲玩,看到其他遊學團的相片等.叫做回憶吓.但他們沒有為學生提供曬相服務,小朋友又不會帶較好的相機,當日小兒只是帶了Kodak那種用一次的盒仔相機,所以d相成舊雲.現在有數碼相機應該會比較好喇!最令我不滿的就是小兒和他的同學被同組團員打傷也沒有即時通知家長,雖則不是嚴重到入醫院,但臉上被打腫及被手指甲抓到有三條血痕,你話心唔心疼呀. 事後追問領隊他說小朋友打架,小事而矣!)   所以呀仔話唔會再參加學聯.
不過這都是幾年前的事,呀仔今年都已經F2喇,現在他們的服務就唔知了.

Hello, Q蝦毛joba

多謝哂你答得咁詳細呀

其實我都好擔心在當地d小朋友有咩麻煩嘢...或者有乜頭暈身熱咁,我亞女又有先天缺乏酵素(G6PD),所以又驚佢食錯嘢 但又想佢出去試吓

咁你囝囝之後有無跟過其他公司的study trip呢?

mccmom

Hello,

我推介你參加EF (英孚)的遊學團,我個仔之前參加嗰反應唔錯,D隨團老師又會指導學生同埋如果嗰小朋友表現未如理想都會响當地通知家長,如果10分滿分,我會比9分。

Thanks, mrsliu1991,

等我上英孚個web睇睇先!
請問你囝囝去過那些地方呢?

mccmom

dear mccmom,

我都想比呀仔去呀, 唔知你囝囝幾多歲呢?
:-D ;-) 8-) :-? :weapon: :weapon: :weapon: :party: :party: :party:

Hello cymummy

我女十四歲呀,重考慮緊... 因為佢成日想搵人陪,但d朋友仔又夾唔到,好煩! 咁你囝囝幾大呢?

mccmom

我都想去 不過唔知有冇年齡限制 容唁容易識到朋友仔ka!!
因為我想識多d朋友同學到d英文!!

小朋友前年暑假跟學聯去過 澳洲, 那時是 九歲, 剛可以報一些團 (不是團團 讓這麼少的小朋友參加的).
相信 小朋友 享受極了, 預備了 電話卡(由學聯幫忙安排的, 相信每一間旅行社 也會安排), 但很少打回來, 要通知 隨團導師著其致電回家! 最後一天自由活動, 跟了一些大哥哥姐姐去了 玩 像現在"金鐘政府總部" 舉行中的機動遊戲----回來後才知!!
學到 東西/英文 與否, 這很難說, 要看各人 的 性格/態度/修為. 但個人覺得 讓其獨立一下/出去看一看世界 總是好的.
其餘種種, 我想不能一概而論, 有好彩及不好彩吧. 好像我聽一位家長說, 已準備好 隨時有事便馬上 飛過去的了.
最後, 選學聯, 因其價錢不算昂貴, 各方面亦OK. :wink:

Dear EChing,

多謝你的分享

咁請問你的小朋友去了澳洲那裡... Sydney, Queensland or others?

mccmom 寫道:
Dear EChing,

多謝你的分享

咁請問你的小朋友去了澳洲那裡... Sydney, Queensland or others?

Dear Mccmom,

前年暑期 往 布里斯本.
去年跟 學校 往 悉尼.

EChing :wink:

Thanks EChing   
‹ 上一主題|下一主題