用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家填小一報名表時會填幾多個選擇 ...
go

請問大家填小一報名表時會填幾多個選擇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問大家填小一報名表時會填幾多個選擇

請問大家填小一報名表時會填幾多個選擇,請指教,謝謝

Re: 請問大家填小一報名表時會填幾多個選擇

把自己校綱內的學校,按自己心水填滿乙部!
波蘿飽的成長日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/boboheilam

我會填晒全部學校落乙部, 因為有幾間我非常不願入讀的學校要排在最尾。

我打算咁填:
1-3 填我最想入的學校 (但3間都是大熱啊~)
4-6 填d不熱門的,但我覺得都ok的學校
7之後 順序排列喜惡的學校 (不理會冷熱門因素)

咁樣填o岩唔o岩呀?  我咁填是否最差運氣下都只係派去第6 choice呢?

有無高手可俾d策略?

me 2!

自行收生收得很少學生 / 以往只開一班的學校會排最後!

晴B媽 寫道:
我會填晒全部學校落乙部, 因為有幾間我非常不願入讀的學校要排在最尾。

我打算咁填:

咁樣填o岩唔o岩呀?  我咁填是否最差運氣下都只係派去第6 choice呢?

有無高手可俾d策略?

你頭三志願都係大熱學校,真係好不智,你這樣等同浪費了二三志願,大熱學校根本冇可能仲會有位在第二,三志願,你咁樣排法好唔樂觀,如果第一志願唔中,,我估計你係冇機會派到第二,三,四,因你第四志願的位,其他人巳經在第二,三志願搶哂了,如好彩的話才會派到第五,六志願。

若果你想搏下的話,大熱學校只放在第一,二便算吧,拎哂一,二,三去搏實在太浪費

請問 甲部 要怎樣填呢

謝謝~~   

sandylaw 寫道:
[quote]
晴B媽 寫道:

我打算咁填:

有無高手可俾d策略?

你頭三志願都係大熱學校,真係好不智,你這樣等同浪費了二三志願,大熱學校根本冇可能仲會有位在第二,三志願,你咁樣排法好唔樂觀,如果第一志願唔中,,我估計你係冇機會派到第二,三,四,因你第四志願的位,其他人巳經在第二,三志願搶哂了,如好彩的話才會派到第五,六志願。

若果你想搏下的話,大熱學校只放在第一,二便算吧,拎哂一,二,三去搏實在太浪費[/quote]

Agree w/ Sandylaw.

晴B媽,

你應該填最心儀學校係第一位, 第二三位應該填二線頭既學校, 咁會有把握d.....

大熱學校人地放第一志願都未必派到, 何況你放第二三呢, 唔好浪費左d機會啦!!  

yanTI 寫道:
請問 甲部 要怎樣填呢

謝謝~~   

你個問題太簡短,都唔知點答你好

不打算越區選校,是否不用理會" 甲部"呢?
sandylaw 寫道:

你個問題太簡短,都唔知點答你好

不是

甲部是可以填任何一所學校,包括本區學校都可以填寫

你應該甲部第一志願填番乙部第一志願,甲部二.三志願則留空,這是冇心儀跨區小學的一貫做法

係呀, 每間學校都有少數誇區位架. 所以你將區內心儀學校填係甲部第一志願係有機會中架, 唔好浪費左甲部個機會呀~~  

YuYuMother /Sandylaw:

咁我明啦∼多謝晒你地呀!!
‹ 上一主題|下一主題