用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇耀中2歲班(讀緊 or 讀過)嘅家長分享吓? ...
go

有冇耀中2歲班(讀緊 or 讀過)嘅家長分享吓? [複製鏈接]

有冇耀中2歲班(讀緊 or 讀過)嘅家長分享吓?

我啱啱打去YC問,佢哋話叫我交咗表先,然後睇下08年1月有冇位收我個仔(05年12月出世),我想問下少少問題:

1/ 學費$4825/PER MONTH,咁有冇其他雜費(茶點,勞作等)

2/校服幾錢?校巴幾錢?

3/ 其實小朋友响學校做啲セ?講中文定英文?

4/會唔會有HOMEWORK? 多唔多READING時間?

5/有冇旅行,游水,參觀等等

6/ 會唔會成日叫家長買好多用具比子女或要你捐錢等等

7/ 有冇MUSIC CLASS OR 學樂器等等

8/ 係咪大多數讀完2歲班嘅小朋友都繼續完成k1

9/ 你哋小朋友讀咗耀中係咪開心咗,叻咗?

sorry,too much questions~~~因為YC 都幾貴,好想知係咪值得,或会有其他更好選擇

Re: 有冇耀中2歲班(讀緊 or 讀過)

push

醒目開學勳章

Re: 有冇耀中2歲班(讀緊 or 讀過)嘅家長分享吓?

sillybabyq :
我啱啱打去YC問,佢哋話叫我交咗表先,然後睇下08年1月有冇位收我個仔(05年12月出世),我想問下少少問題:

1/ 學費$4825/PER MONTH,咁有冇其他雜費(茶點,勞作等)
[size=small]冇其他雜費

2/校服幾錢?校巴幾錢?
[size=small]校服:唔多記得,除校褸冷衫(可以唔買),每件約幾十元。
校車:視乎地區,比一般幼稚園的校巴貴一二百元,但照顧很好。

3/ 其實小朋友响學校做啲セ?講中文定英文?
[size=small]小朋友响學校做啲セ~
會圍繞着一個主題聽故事(每天都有中文及英文時間)、唱歌、跳舞,自選活動(美藝、小肌肉活動、睇書....)茶點、出花園/gym room作大肌肉活動。
講中文定英文~中文時間講中文、英文時間講英文;對著中文老師講中文、英文老師講英文;小朋友之間:有些小朋友講英文、有些小朋友講中文。

4/會唔會有HOMEWORK? 多唔多READING時間?
[size=small]會唔會有HOMEWORK:冇。
多唔多READING時間:老師每日都會講中英文故事,課室內有圖書閣,小朋友可於自由時段閱讀。

5/有冇旅行,游水,參觀等等
[size=small]8、9月游左幾次水,上學期去左農場參觀和山頂旅行。

6/ 會唔會成日叫家長買好多用具比子女或要你捐錢等等
[size=small]會唔會成日叫家長買好多用具比子女:無。
要你捐錢:我捐過一次俾癌病基金(海港城X'mas tree),另外用$25/$35??買左一個以YC學生美術作品印刷的2007坐枱月曆,自由參與。

7/ 有冇MUSIC CLASS OR 學樂器等等
[size=small]每日都會唱歌,4歲國際班要學小提琴。

8/ 係咪大多數讀完2歲班嘅小朋友都繼續完成k1
[size=small]???

9/ 你哋小朋友讀咗耀中係咪開心咗,叻咗?
[size=small]我個仔係開心咗,叻咗,不過,可能讀其他學校都一樣,但俾我揀多次,我都會揀YC。
希望幫到你。

sorry,too much questions~~~因為YC 都幾貴,好想知係咪值得,或会有其他更好選擇

醒目開學勳章

sillybabyq ,

你個仔係12月的細仔,入到YC兩歲班的機會唔大,你可以先讀ITLP,或考慮讀Romper,又或者遲一年做大仔。

SumSumBB ,
thank you very much~~~very useful infomation~~

I'll send the application form as soon as possible and I will join their open day on 8Feb~~~I heard people say YC is very full,I'm starting to worry if my son can take a place in Jan08

Does my son need an interview b4 being accepted?

thanks again

SumSumBB,

ho really? quite disappointed    

actually I'M very confused about "big son" or "small son"  

so that means if he can't be accepted by 2 years old programme then i should apply ITLP or Romper for him? What's the difference between these 2 programme?

If I want my son to be "big son", if that mean i need to send him to K1 while he is 3yr8mths?? It seems too old

cann u share some more opinion with me? thx

please refer to 國際學校 tppics on positive/negative comment on YC before making your decision!

thx
‹ 上一主題|下一主題