用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 您們會讓自己的孩子穿縐縐的校服上學嗎? ...
go

您們會讓自己的孩子穿縐縐的校服上學嗎? [複製鏈接]

您們會讓自己的孩子穿縐縐的校服上學嗎?

我今早出門上班時, 見到一個中一的小女生在我前面走, 但看得我很不自在 (她跟我的兒子曾經在幼稚園同班, 所以我也認得她的父母), 今天才是今周的第一天上學, 她的校裙竟然是沒有熨過的, 我就想, 她年紀小, 還不會自己熨校服, 但為甚麼她的媽媽可以忍受女兒穿著縐縐的校服上學呢 ?

我記得自己是從小六開始就自己熨衣服的, 一直如此, 到出來做事都每天把上班的衣服熨整齊, 才穿戴出門的

Re: 您們會讓自己的孩子穿縐縐的校服上學嗎?

我唔會比阿女著縐縐的校服上學架, 出街見人好難看, 人始終要靠儀容.

我都唔會比佢著縐縐的校服, 老實說,我個女真係唔識"湯'衫, 但係身為父母真係應該同佢預備好囉
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我女都唔識熨衫, 不過第日都要訓練下佢做, 我唔想第日阿女大個, 煮飯又唔識, 熨衫又唔識, 女性基本既野係應該要識, 第日要唔要做又係另一回事.

現在家裏每星期都有 parttime 來打掃和熨衫, 但早幾個月細 b 都問姐姐點熨衫, 咁姐姐都好好心機教左佢    
rclamlam 寫道:
我女都唔識熨衫, 不過第日都要訓練下佢做, 我唔想第日阿女大個, 煮飯又唔識, 熨衫又唔識, 女性基本既野係應該要識, 第日要唔要做又係另一回事.

2bzmummy

咁咪好囉.

不過我都同意女孩子是應該識熨衫的, 自己儀容點也要理好吧 ? 我發現好多男同事比女同事更整齊呢 !  

2b >>
會唔會亞工人熨得唔好,
又趕時間返學, 
才畀你見到呀.

家陴的印印菲菲姐的熨工真係好屎 

傾起菲菲姐就嬲,
我個舊菲菲姐好好, 成日同個女一齊做家務,早午晚餐都用心整比我地食, 同埋陪個女玩, 依家請番泥個個, 成舊飯咁, 早, 午, 晚餐幾乎日日一模一樣, 都唔用心去做野, 激死人.........無無聊聊.........多謝大家聽我呻.....呵呵
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

見你講
我又講
工人朝朝熨校服就唔掂.
好多時係細路既爸爸執熨.

有時唔跟 belt 放係校服上 ,
差不多朝朝要提佢 .

我個工人就日熨夜熨, 熨幾個鐘呀嘛, 梗係掂啦, 但係煮飯就...真係要表揚, 今日菜抄牛肉, 聽日菜炒豬肉, 聽日就菜炒雞肉, 跟住又菜抄牛肉... 如此類推, 你叫佢變下啦, 佢就菜炒牛丸, 跟住菜炒雲吞, 菜炒豬肉丸....大佬呀, 咩人泥架

可能我覺tak整齊ge 校服係表示尊重學校, so 以前未有auntie時, 我會幫仔仔熨, 但我地會買d 唔易縐ge 衫褲著 (唔洗熨)   

我工人熨衫同埋摺衫勁正        so 就算holiday 收佐3都留番佢摺   

btw g 前我都教佐大仔典熨衫, 佢算不過不失na   

Annie 你又得閒泥傾計, 好呀, 諗諗下想番去教下個女熨衫先

我個係 part-time 菲姐, 做左好耐, sunday 先黎既, 但係好掂, 唔係佢事頭唔放手 (成家走開兩年, 淨係叫佢看屋都得, 仲話佢係度幾年就簽幾年, 您地話幾好呢), 我都想請佢, 佢睇住我個 b 大既, 所以阿 b 問, 佢咪教囉 !
HPChingchingma 寫道:
2b >>
會唔會亞工人熨得唔好,
又趕時間返學, 
才畀你見到呀.

家陴的印印菲菲姐的熨工真係好屎 

2B >>
唔怪之得你唔可以忍受人地既女兒穿著縐縐的校服上學啦.
原來果工人日子有功 ..

我都係咁諗, 但點唔易縐既都係要熨, 我仲買足五件 shirts, 等佢唔駛著兩 day
布甸仔媽媽 寫道:
可能我覺tak整齊ge 校服係表示尊重學校, so 以前未有auntie時, 我會幫仔仔熨, 但我地會買d 唔易縐ge 衫褲著 (唔洗熨)   

我工人熨衫同埋摺衫勁正        so 就算holiday 收佐3都留番佢摺   

btw g 前我都教佐大仔典熨衫, 佢算不過不失na   

hi morning~

我都有教我對囝囝熨衫架, 我最怕就係熨衫架, 我仲特登買左個好似boutique 嗰啲蒸氣熨斗番屋企, 等佢哋冇咁容易熨親, 不過始終係傳統ge 熨斗熨得靚啲。 有時,佢daddy 睇唔過睇, 眯會幫佢哋熨囉。
通常我自己嗰衫, 我就會著嗰件熨嗰件, 我會等待時機, 一見佢daddy 開熨斗熨嘢, 嘩, 我就會將我積壓左好耐ge 衫攞晒出黎等佢熨

sorlo 寫道:
Annie 你又得閒泥傾計, 好呀, 諗諗下想番去教下個女熨衫先

就lai 池time ma, 吊x都要抖下氣na   

又唔係咁講, 冇姐姐既日子, 我就自己黎架喇, 總之就係唔抵得啦
HPChingchingma 寫道:
2B >>
唔怪之得你唔可以忍受人地既女兒穿著縐縐的校服上學啦.
原來果工人日子有功 ..

唉....
妳哋個個都有工人,我就由有工人變做冇工人,樣樣嘢都要自己做番晒呀 :cry:
‹ 上一主題|下一主題