用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 各位家長對升中選擇有何看法呢?
go

各位家長對升中選擇有何看法呢? [複製鏈接]

各位家長對升中選擇有何看法呢?

升中選擇快到啦, 各位家長有咩見解呢?
囡囡成績麻麻, 相信入選聖心書院既機會等於零 , 但又唔想選擇太差既中學, 都唔知點算好 :cry:

Re: 各位家長對升中選擇有何看法呢?

唔使咁灰,你女兒讀上午還是下午班呢?我明年先選校,所以無咩心水可以同你分享,選校前我諗老師會比些意見你的,唔好太擔心啦!

唔灰就假喇,從小就安排佢入聖心,由幼稚園上小學,而家入中學機會咁微,真係擔心死我,都唔知搵咩中學好!
我囡囡讀下午班,你囡囡出年先選校,聽聞今屆既學生成績好似唔係咁理想喎,希望佢地能爭取到多D band 1既學位啦。

hi, troublemum

又在這裡見到你, 小女小四昨天派測驗卷, 中文不理想, below 80, 一向她只鐘意英文, 所以成績幾好, 但每次都被中文拉低分, 不知怎麼辦? 答題目不是粗心, 就是求其(特別是重組句子, 閱讀理解), 已經給了很多練習做, 但都好像發夢. 現在要努力直追, 如果拖到小五六, 就太遲了, 是嗎? 小女也是由聖心幼稚園上的.
[img] [/img]

Hi  AA媽咪, 又見喇, 呢個website係我最近先發現, 而家我日日都上黎睇下有乜新資訊架!  

其實我個女都係一樣粗心大意, 未睇清楚題目就答, 佢話怕唔夠時間做卷, 真比佢氣死人! 當然, 明知問題存在都拖到小五先發力, 緊比其他同學辛苦些啦。 我個女咪係咁囉, 升到小五先由補習社轉到私人補習來吹谷, 好彩佢鍾意呢個Miss, 才有心機補習。做練習當然好, 但死做係無用, 我見個補習Miss用活動教學, 我個女真係易吸收好多。

培德係一個好好既選擇黎架
TroubleMum 寫道:
Hi  AA媽咪, 又見喇, 呢個website係我最近先發現, 而家我日日都上黎睇下有乜新資訊架!  

其實我個女都係一樣粗心大意, 未睇清楚題目就答, 佢話怕唔夠時間做卷, 真比佢氣死人! 當然, 明知問題存在都拖到小五先發力, 緊比其他同學辛苦些啦。 我個女咪係咁囉, 升到小五先由補習社轉到私人補習來吹谷, 好彩佢鍾意呢個Miss, 才有心機補習。做練習當然好, 但死做係無用, 我見個補習Miss用活動教學, 我個女真係易吸收好多。
‹ 上一主題|下一主題