用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 東華三院力勤幼稚園
go

東華三院力勤幼稚園 [複製鏈接]

東華三院力勤幼稚園

請問有無人既小朋友讀呢間學校
課程深唔深
老師有愛心嗎

醒目開學勳章

Re: 東華三院力勤幼稚園

我都想知呀

東華三院的幼稚園一般質素是不錯的 , 我早兩年前幫仔仔報K1時參觀過 , 但本人不是太喜歡學校附近的環境(可能當時景林村在維修中) , 及學校是男女同厠 , 雖然老師說有牆分開及男女會不同時間去厠所的 , 但我始終覺得不是太好 , 唔多唔少都會有機會男女見到的。

他們interview很簡單的 (係一group人玩遊戲 , 冇面對面interview的), 基本上一定收 , 加上近年開多了一間同是東華三院獅子會幼稚園在附近 , 報讀人數就削弱了 , 不會很難報名的 , 以上只是我個人意見。
該用戶已被刪除

請問有無家長的小朋友讀緊K1呀?THANKS!
kahty 該用戶已被刪除

我估將軍澳呢間不會甘的, 因為校長也不同.

kahty,
之前看到妳的POST都有D擔心. 因為我係呢個學期先幫囝囝轉讀力勤. 對學校好多野都真係唔清楚.不過而家我終於放心晒啦. 囝囝在力勤只係返佐2個月, 不過他真係讀得非常開心,成日返來同我講他仲意梁校長, 主任&所有的老師.尤其他班主任,成日話我知她好靚.而且好樂意分享學校的事俾我知.而我每朝早都送他返學,好多時都見校長在學校門口同D家長SOSO,我都同她傾過幾次計,覺她的教育熱誠仲係好高. 樂意聽家長的聲音. 所以暫時我都好滿意呢間學校, 希望臭豬可以繼讀讀得開心啦.  

HELLO,

我仔仔在力勤讀K2班, K2已經寫中文生字;唔知課程算唔算深,不過佢可以有一條龍直上, 唔細左想有想.
]

HOWARDBB,
好開心見到力勤的家長呀!甘你囝囝讀成點呀?

你好, 我仔仔都係力勤讀k1, 力勤基本上唔錯, 小朋友返學亦返得好開心, 但本人不太滿意某班主任, 因為本人初入學致電查詢班主任時, 她表現得不太耐煩, 甚至說:"很少有家長會咁緊張小朋友!"
老實說, 本人是雙職母親, 平日上下課都是工人帶的, 有事要同家長講, 老師們會在放學對家長說, 工人又不聽得不太懂, 引致我需要致電問老師查詢, 那樣會太過份嗎?  
而且k1 剛入學, 很多時小朋友也不熟習, 會怕生, 打電話時順道問問老師, 小朋友返學情況點樣, 班主任只是說跟其他小朋友無有什麼分別! 我再問會唔會有什麼地方需要改進, 班主任就話叫我不要成日睇自己小朋友好像有很多缺點, 要多睇佢既優點.....都九唔搭八既, 唔通我唔問有咩問題, 問有咩優點咩..
再講, 因為有2個班主任的問題, 我平常多數找另一位的老師, 但多次我發現她倆都口工唔夾, 果個班主任好似好有問題~~

唔好再講那班主任了, 講校長, 一次傾計中, 佢2話不說就叫我唔應該做野, 辭職返home 照顧小朋友, 我說我都希望自己照顧, 她說:"睇下你睇邊樣野重要些了!"  我覺得她很有理想, 但她不懂體諒雙職母親的苦處, 不是個個都咁好彩唔返工都得既!

by the way, 學校其實係好既, 老師都唔錯, 校外活動勁多(就係多得滯, 多到我放唔到假陪小朋友, eg, x'mas party 都有3個, 分別係自己school, 聯校幼稚園 & 東華3院 小學搞既), 校長都好細心, 好好, 只係唔多體諒雙職母親 扣了一點分罷了!!

EVA媽媽 ,
HELLO!唔知妳仲記唔記得我呢.我地BY PM傾過2次架. 真係好多謝你在我仔仔未入讀力勤之前同我分享有關呢間學校的事呀!個時聽你講完我都好擔心,好在亞囝因為係全日班所以分在另一班, sofar個兩個班主任我都幾仲意. 可能每日都係我送他返去食早餐,所以老師都好樂意同我分享返他在學校的情況. 暫時都覺幾好. 致於你講個位老師我知是邊位,不過因為她唔係教亞仔個班所以唔熟. 不過我又真係沒諗過校長會叫你辭職返home 照顧小朋友,如果她真係甘同我甘講我都會好唔開心, 因為我地d雙職父母一定係有原因先要出去打工架la! :-|邊個唔知自己揍最好呀! 我而家日日都有看他做早會架, 唔知有無機會見到妳呢

HIHI,  妙兒,
我梗係記得你啦, 我只係告訴你我的經其實我真係覺得力勤唔錯架, 而我既不滿相信只係某老師的個人問題姐...
你就好啦, 有機會睇仔仔早會, 我返工好遠, 8點就要出門口, 真係無機會見到仔仔係school 既情況..
係啵, 其實我k2 想幫仔仔轉全日班, 你仔仔返力勤全日班, 感覺如何呀? 時間 及假期安排又如何? 可以介紹一下嗎?
謝謝.

EVA媽媽 ,
個人覺得每間學校一定都有我地家長滿意同唔滿意的野的la, 不過我覺得有時唯有阿Q少少,多d看學校好的一面,甘自己會安心同開心好多.可能我要求唔算太高, 最緊要仔仔可以開心甘讀落去就ok!
‹ 上一主題|下一主題