用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於一體一藝d問題請幫忙
go

關於一體一藝d問題請幫忙 [複製鏈接]

關於一體一藝d問題請幫忙

學校都提倡一生一體一藝,係唔係一定要參加學野?舞蹈係屬於體育or藝術?以前聽人講鋼琴唔算,有冇人知丫   

Re: 關於一體一藝d問題請幫忙

以我所知,鋼琴屬於藝術方面.
藝術分音樂同視覺藝術兩種.
唔知我有冇錯呢?請其他媽咪入黎講吓.

咁圍棋又屬於乜?
有個圍棋老師話係屬於體育....
但坐定定咁....
係唔係用腦黎體育?

不過我阿仔玩緊圍棋時都會係度跳扎扎

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

棋藝係屬於體育運動

yuyu62 寫道:
學校都提倡一生一體一藝,係唔係一定要參加學野?舞蹈係屬於體育or藝術?以前聽人講鋼琴唔算,有冇人知丫   

如果鋼琴唔屬於藝術,D家長就一早慳翻唔洗比D仔女學啦!梗係有jetso,就係因為學校「提倡一生一體一藝」,考小學中學要計分。

Hi yuyu62,
舞蹈係屬於藝術!

Thanks!

唔知大家會俾囡囡係體育方面學d咩野?   

deandut 寫道:
[quote]
yuyu62 寫道:

如果鋼琴唔屬於藝術,D家長就一早慳翻唔洗比D仔女學啦!梗係有jetso,就係因為學校「提倡一生一體一藝」,考小學中學要計分。 [/quote]
鋼琴更係屬於藝術啦, 只不過而家太過普及和很多唔同類型既比賽同考試, 除非你既小朋友係一d公認既高水平賽事有表現, 或者比同年齡既小朋友拿到高很多的考試級數, 否則都唔會點計

‹ 上一主題|下一主題