用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 直資中學是否計算入頭2間自選中學內??
go

直資中學是否計算入頭2間自選中學內?? [複製鏈接]

直資中學是否計算入頭2間自選中學內??

Hi 各位 BK mami,

大仔今年升小六,因不太明白學校講解,
請大家幫手   

Re: 直資中學是否計算入頭2間自選中學內??

cucumum ,

以上年做法,係唔計架,不過今年轉制,學校喺小五時應開左家長會,你有無留意.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

cucumum 寫道:
Hi 各位 BK mami,

大仔今年升小六,因不太明白學校講解,
請大家幫手   

如果係派位直資~算

如果非派位直資~不算
港島:聖保羅男女中學、港大同學會書院
九龍:拔萃男書院、德望學校、保良局顏保鈴書院、拔萃女書院、匯基書院(東九龍)、基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校
新界:林大輝中學、培僑書院、香港神託會培基書院、德信中學、啟思中學、香港華人基督教聯會真道書院、優才(楊殷有娣)書院、播道書院、港青基信書院、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學.....等
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Hi yammyma & 櫺囹桼,
Thank you for yours response   

Hi 櫺囹桼,
因我在學校開家長會時不太明白,而當晚已很夜,所以我都好混亂。另外我想問如果我打算報港大同學會書院,咁係唔係都可以再報2間自選中學(自選中學=津貼中學)??還有是否每報一間中學都要小學校長寫推薦信??
希望你唔好介意我問咁多問題   

還有是否每報一間中學都要小學校長寫推薦信??

唔係每個小學校長都肯人人一封推薦信架,所以無都唔緊要,最緊要小朋友符合該學校既要求就得,不過我提議直資中學,愈早申請愈好,上年我幫囡囡申請報讀,deadline前1日至交form,成績差過阿囡既同學仔反而有得interview,佢地多數好早申請,聽完講座就遞form.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

Hi 櫺囹桼,
因我在學校開家長會時不太明白,而當晚已很夜,所以我都好混亂。另外我想問如果我打算報港大同學會書院,咁係唔係都可以再報2間自選中學(自選中學=津貼中學)??還有是否每報一間中學都要小學校長寫推薦信??
希望你唔好介意我問咁多問題   

港大同學會屬非派位直資,即係不受自行分配學位(兩間)數量所限制;就算你報哂十幾間“非派位直資”,依然可以另揀2間津貼學校報考!
不過當直資收左你(一般早於統一派位前),會要求你簽名放棄大抽獎~先會留位俾你,有辣有唔辣!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Dear yammyma & 櫺囹桼

好多謝2位意見,我大概明白   
‹ 上一主題|下一主題