用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖安多尼學校 有沒有入讀中西區聖安多尼學校的家長呀? ...
go

有沒有入讀中西區聖安多尼學校的家長呀? [複製鏈接]

有沒有入讀中西區聖安多尼學校的家長呀?

想問下這間學校好不好,難唔難入,d老師的質素好嗎?

Re: 有沒有入讀中西區聖安多尼學校的家長呀?

我有2個女讀, 一個讀P1, 一個讀P5,我大女是在2年班時插班的, 當時要考入學試(中英數), 不算難入, 學校老師好好人, 校長都好好, 好關心學生, 同家長又學傾, 學校校風好, 老師的質素不錯, 有愛心, 有耐性, 同家長有溝通.

anyone can give comment.

---

我也有2個兒子讀這校, 一個今年會升中, 不過成績只是中間...

唔知升中點選好,有冇媽咪可以比 d 意見我呢?

咁請問會唔會有好多功課同測驗呢?

吾知程度如何呢? 我囡囡今年K3, 好快要選校~ Thanks!

原文章由 carmen99 於 07-8-26 15:07 硐表
吾知程度如何呢? 我囡囡今年K3, 好快要選校~ Thanks!

我仔仔今年都k3,雖然這校不是首選,但我想第二輪都會排前三名,因為之前幼稚園安排參觀過這校,校舍很新很舒服,電腦設備也換上最新的,課室很整潔,又有很多課外活動,仔仔那天也玩得很開心,老師校長都好好人。但只因是教會學校,我不是教徒,當然會考慮到分數不及教會人士,而且課程中也多了聖經,也有早安祈禱等,我自己不介意這些,因為我由幼稚園到中學都是讀有宗教背景的學校,天主教基督教都讀過。但也要考慮老公一家(因為佢全家係佛教徒),老公說沒有問題,奶奶又好像沒出聲說不好,所以我想第二輪佢排前三名。上次參觀時我地幾個家長都有"偷"看一下p1功課,因為校長安排我們主要看下p1小朋友上課的課室,了解一下環境,我看了中文同英文,話深淺就要看看幼稚園在k3教什麼,內容等唔記得太清楚,好像是要整句英文寫出來。但印象比較深是有一頁英文是考iq,佢用英文寫  tom and mary play in garden, and what will tom see ..(好似係這樣寫),之後就有幾個圖,一個是有男女孩在公園,一個沒有人,一個只有女孩,一個只有男孩,叫小朋友click 對那個。但總括來說,那天很多家長都幾滿意,但像我們這些不是教友,怕第一輪未必入到。

請問妳的第一、二志願是撰擇什麼
原文章由 rat 於 07-10-2 15:08 發表

我仔仔今年都k3,雖然這校不是首選,但我想第二輪都會排前三名,因為之前幼稚園安排參觀過這校,校舍很新很舒服,電腦設備也換上最新的,課室很整潔,又有很多課外活動,仔仔那天也玩得很開心,老師校長都好好人。但只因是教會學校,我 ...

原文章由 longlong2002 於 08-2-15 17:22 發表

第一輪我係選般小,但見佢派出來有30人,咁就知己經超出一半收生,咁佢第二輪只得廿幾位,所以我第二輪我首選係中西區聖安多尼,第二係般少(只係寫下因為寫第一位都未必派到),第三係李陞,咁我想如果真係抽唔到,就希望由幼稚園同聖安多尼關係搞好,因為好似參觀日,聖安多尼都有專車來接我們去學校,聖誕時幼稚園搞party,中西區聖安多尼都有來表演,我想交情不錯吧!叩門都可能方便些。但聽聞雖然係活動教學(好似係小一至小三),但功課都唔少.....

原文章由 longlong2002 於 08-2-15 17:22 發表

小女現讀P1,功課真的不多,中英數各一,如有改正則多一樣,有時加常識普通話,但不是天天,多數星期五做或隔星期做。

回覆 #1 小燕BB 的文章

老師有愛心,
學生見校長會湧上前懷抱著她,
大聲叫:何校長!

我阿仔都今年k3, 9月要報小學囉, 點解好似冇乜人報舊聖安多尼既? 同中西區果間相差好遠嗎?
李陞都會係我既選擇之一, 因為聽講依家既盤官好深同埋好偏去競爭性成績(班內會有什麼龍虎榜), 大家對呂明才又點睇呢?
原文章由 rat 於 08-2-20 19:06 發表
第一輪我係選般小,但見佢派出來有30人,咁就知己經超出一半收生,咁佢第二輪只得廿幾位,所以我第二輪我首選係中西區聖安多尼,第二係般少(只係寫下因為寫第一位都未必派到),第三係李陞,咁我想如果真係抽唔到,就希望由幼稚園同 ...

據了解兩所學校的派位成績差不多,主要分別在於位置。
我看過它們的校網,舊的聖安多尼學生有20多個被派往
聖類斯,學生成績應該不會差。
‹ 上一主題|下一主題