用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 觀塘區的家長進來談談
go

觀塘區的家長進來談談 [複製鏈接]

觀塘區的家長進來談談

我的兒子現在在堅樂小學讀二年班,我想給他轉校,請問有沒好介紹?如果轉到基顯各位家長有何看法?請給點意見,拜託!

:-P

Re: 觀塘區的家長進來談談

del

由 joannalsm : 基法派位成績好過基顯, 點解你想轉呀, 我好想個女入, 但今年抽唔仲, 至家"叩門".   
joannalsm 寫道:
堅樂唔好咩??我兒子讀緊基顯對面的基法.我下年都想同佢轉...

聖馬太,李兆強~升中派位理想,但會谷得較辛苦
基顯同基法~升中無上面2間咁好,但活動教學
秀明~老師好有愛心
藍田循道~派位次於聖馬太,李兆強,亦較活動式,中文課用普通話教,5年級開始谷,因為1-4年級太舒服,5年級時會好辛苦
首先你要考慮轉校原因,才考慮轉邊間,以免轉了後才發現不適合!

:evil:  

基法是小一至三 是活動教學
小四至六是傳統教學
lcy1998430 寫道:
秀明~老師好有愛心
藍田循道~派位次於聖馬太,李兆強,亦較活動式,中文課用普通話教,5年級開始谷,因為1-4年級太舒服,5年級時會好辛苦
首先你要考慮轉校原因,才考慮轉邊間,以免轉了後才發現不適合!
我家有對雙子公主

joannalsm,
咁岩呀~
我兩個女都是基法小一小二喎
唔知會唔會又咁岩同一班呢 ~
我女都話有d老師好嚴架..開頭我女都試過被罰 (冇帶野,上堂唔識答問題..都唔慣架..仲話在學校喊添 !)
而家佢慣左就ok 囉 !
我家有對雙子公主

醒目開學勳章

kitty,
pls check pm.

聖約翰好唔好   
秀明~老師好有愛心

2jmama: 聖約翰好舊, 而九龍灣果間就要第1round同第2round都要選第一志願先考慮.[quote]
2jmama 寫道:
聖約翰好唔好    [quote]

FUNBABYHK ,
PLEASE CHECK PM ~
我家有對雙子公主

係咪宜安街呀?
呢間都幾好架..都好多人揀架 ~
上年我女有個同學派唔到佢,叩門入左 (佢第一,二都是揀佢)
而另一個同學第一,二冇揀佢就唔收
佢後來藍循收左佢 (因佢第,一,二都是揀藍循)
其實佢兩個同學都是一個想入聖約翰,一個想入藍循,但派位時兩個都唔得,而佢地第一,二都是揀返同一間,不過佢地當派唔到時就周圍叩,結果兩個都入返心儀果間 ~
2jmama 寫道:
秀明~老師好有愛心
[/quote]
我家有對雙子公主

聖約翰好呀,我以前都考慮過呢間,不過我覺得間校社太細同舊,而聖馬太(秀茂坪)o係我屋企附近,升中派brand 1又有六十幾個%以上,所以我最後揀左呢間!

2jmama 寫道:
秀明~老師好有愛心
[/quote][/quote]

kitty:你個女的2個同學真係好彩, 我宜安街聖約翰都有去取from, 佢有一攔要你填你所選的志願, 我第2round填佢第4志願, 睇黎都係無希望啦.
kitty 寫道:
係咪宜安街呀?
呢間都幾好架..都好多人揀架 ~
上年我女有個同學派唔到佢,叩門入左 (佢第一,二都是揀佢)
而另一個同學第一,二冇揀佢就唔收
佢後來藍循收左佢 (因佢第,一,二都是揀藍循)
其實佢兩個同學都是一個想入聖約翰,一個想入藍循,但派位時兩個都唔得,而佢地第一,二都是揀返同一間,不過佢地當派唔到時就周圍叩,結果兩個都入返心儀果間 ~[quote]
2jmama 寫道:
秀明~老師好有愛心

COME 爸嘩 ,
我講我女的同學 case 是上年的事..
所以你唔好灰心住 ∼
實有好學校收你小朋友 ∼
加油 
我家有對雙子公主

kitty : thank, 希望啦, 我而家真係好心煩, 派左我去官塘官小下午, 真係諗返起3/6睇完結果果時真係想喊.....
kitty 寫道:
COME 爸嘩 ,
所以你唔好灰心住 ∼
加油 

come爸嘩,

我都好明白你心情,回想當年,我取結果時真係好緊張,自己讀書派成績表都從未緊張過,估唔到而家會緊張到手都震埋……
唔洗擔心喎,若真係考唔到心儀的,咪讀住一年先囉,下年先同佢插班考過間囉!無論學校是否你心儀的,請記得唔好比小朋友知道你對佢個派位失望呀!
祝你今年就搵到間好學校!

come爸嘩 寫道:
kitty : thank, 希望啦, 我而家真係好心煩, 派左我去官塘官小下午, 真係諗返起3/6睇完結果果時真係想喊..... [quote]
kitty 寫道:
COME 爸嘩 ,
所以你唔好灰心住 ∼
加油 
[/quote]

lcy1998430: THANK, 我明白的.
come爸嘩,

我都好明白你心情,回想當年,我取結果時真係好緊張,自己讀書派成績表都從未緊張過,估唔到而家會緊張到手都震埋……
唔洗擔心喎,若真係考唔到心儀的,咪讀住一年先囉,下年先同佢插班考過間囉!無論學校是否你心儀的,請記得唔好比小朋友知道你對佢個派位失望呀!
祝你今年就搵到間好學校!

[quote]
come爸嘩 寫道:
kitty : thank, 希望啦, 我而家真係好心煩, 派左我去官塘官小下午, 真係諗返起3/6睇完結果果時真係想喊..... [quote]
kitty 寫道:
COME 爸嘩 ,
所以你唔好灰心住 ∼
加油 

當年我並不緊張,可能我估不到影響中學!後來我才知觀塘區競爭很大,my friend no chance to kwun tong 循道,反而 Jordan 循道 有位!!!

雖然result my son 派了去1間不知名的tseung kwan o primary school,但我不停去逐間knock the door and finally we find a good school in HK side !!!!

Why I try so much ? becasue one of my friend told me her friend keep on trying then a quite good shcool accept her child in 半山區般含道,但到差不到8月尾,突然般含道官立小學 通知 accept her child !!!

this story told me until last minute still have chance and 原來官立 primary school 都可以 knock the door !!
‹ 上一主題|下一主題