用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學女仔發育問題
go

小學女仔發育問題 [複製鏈接]

小學女仔發育問題

亞囡今年小三,昨天亞囡問我佢一邊乳房係咪大左少少,而且觸摸時有少少疼疼地,係咪開始發育喇?你地小朋友幾時開始發育嫁?我驚亞囡月經都會早來!

Re: 小學女仔發育問題

我阿囡小四開始發覺乳頭開始疼,到而家小六開始成形,但係月經都未開始有,我諗唔駛擔心住,好似話通常係跟媽咪嘅,我自己記得係小六升中嗰年既暑假月經開始來,相信囡囡都差不多,不過佢好多同學都已經黎左.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

個個女孩發育都唔同,有些小四已經有月經,有些中二先有,不過唔好太緊張,呢d係好自然既事,如果真係0甘早,你教0下佢衛生巾點用,佢會識,依家d女孩好早熟   

介紹本書俾有女初長成既媽咪---
"小女生身體的秘密".我囡囡好鍾意睇,除左有好正面同正確既知識外,最好既係本書有D近似流行少女漫畫,畫得幾靚.好輕鬆有趣,而且唔沉悶.最岩每事問既小女生

介紹click here

ling媽 寫道:
亞囡今年小三,昨天亞囡問我佢一邊乳房係咪大左少少,而且觸摸時有少少疼疼地,係咪開始發育喇?你地小朋友幾時開始發育嫁?我驚亞囡月經都會早來!

如小三學童保健, 會見醫生, 醫生會檢查乳房睇下小朋友開始發育未, 會吾會係她or她的同學仔檢查過, 所以好奇問下你.

Blythemia

"小女生身體的秘密"本書,邊度有賣?

yuyu62 寫道:
"小女生身體的秘密"本書,邊度有賣?

我女個本係大眾買,聽講page one 三聯都有.可以試下打電話問下.

係喎!我囡排左下個月去健康檢查,到時再問吓醫生先得。

我囡應該唔係好奇而問,係真係佢一邊乳頭比另一邊大左,又覺得摸落有少少疼先問我叫我睇吓係咪,我又唔係好記得以前自己係咪咁。基本嘅性知識,月經要用衛生巾我囡都知道,不過我無諗過佢咁快就開始發育咋!我囡話佢曾經聽到d女同學o係廁所內談及月經問題,但無講過胸部喎!

bigcat 寫道:
如小三學童保健, 會見醫生, 醫生會檢查乳房睇下小朋友開始發育未, 會吾會係她or她的同學仔檢查過, 所以好奇問下你.

真係唔該哂,Blythemia.
我正想找這些書。

Blythemia 寫道:
介紹本書俾有女初長成既媽咪---
"小女生身體的秘密".我囡囡好鍾意睇,除左有好正面同正確既知識外,最好既係本書有D近似流行少女漫畫,畫得幾靚.好輕鬆有趣,而且唔沉悶.最岩每事問既小女生

介紹click here

我都問過醫生,他說乳房疼是開始發育的先兆,大約過兩年才會有月經。

我記得我以前都係小學五、六年班乳房開始發育,發育初時如用手按到會好痛,我仲記得我媽咪嗰陣係會煲"紫河車綠豆老鴿湯"比我地飲,話係會幫助女仔發育( :tongue: 不過我唔鐘意飲) , 然後直至到中五暑假先嚟第一次月經。 我媽媽都係好遲先嚟月經,聽講都有遺傳喎。
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

中五?真係未聽過會這麼遲,你係唔係生得好高呀?
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我個女今年小六,佢由三,四年級就開始話痛(乳房),但到依家都係得個痛字,我見到佢嘅胸部有好小嘅凸起,仲要好留意先睇到,可能佢游水,所以個胸比較平.

瑄婷,

吓 ~~~ 乜身高同第一次月經遲定早有關既咩  
我都算高,但唔係好高。   好神奇喔
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

Lots of information here  :wink:

係架,聽昨講月經來左就唔會長高.

我個女十歲, 都未發育。

我最喜歡麵包超人,Thomas,Hello Kitty, 你喜歡嗎? 你可以send email 到[email protected], 我會有好多資料比你。去我的網站或我的Blog看看CLICK HERE

請問大家係咪細粒d 的女仔冇咁早發育架 ?
我當時算肥肥地,我好早來經 (10.5歲)由於心理未有準備,果時好驚,次次來經都
而家我女就8歲,我都唔想佢咁早 ..
而我亞媽是17歲先來
我細妹都是 F.5 先來 (我妹是比較瘦的)
我家有對雙子公主

我女今年6月足9歲. 佢舊年夏天兩邊乳房(平均地)明顯漲突起來,穿了薄衣很難看, 所以從那時起,她已開始穿有厚"箭"的背心形胸圍了.

但她沒有提過有漲痛的感覺. 而且今年跟舊年比較,只漲多了一點. 她是屬於大隻形和有點胖,所以也不知道是因為她胖還是開始發育?

有同事說早發育便早來經,早來經便會早更年期. 唔知真定假呢?

我自己是小六來經的啊!

my daughter is P3, 9 yrs old. I will buy this book for her. Thank you
‹ 上一主題|下一主題