用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇家長兒女由仁濟育嬰院轉到邊耀良就讀 ...
go

有冇家長兒女由仁濟育嬰院轉到邊耀良就讀 [複製鏈接]

有冇家長兒女由仁濟育嬰院轉到邊耀良就讀

我女兒今年5月便2歲,8月要由育嬰院轉其他幼兒園就讀,請問各位現就讀邊耀良幼兒班兒女之家長,可否介紹校園情況及有冇參加幼兒中心繳費資助? (我已問邊耀良,答覆是冇,但育嬰院主任話應該有)

Re: 有冇家長兒女由仁濟育嬰院轉到邊耀良就讀

我都問過邊耀良的郭園長,及網上其他媽咪,她們話過有得申請學費資助,
你如果想知校園情況,可致電給郭園長,可約時參觀,再不是我之前問過一些校內的情況,你如想知pm給我,
為什麼你選仁濟的幼兒園讀,好似設施老師都几好呢

+3金熱血 貢獻勳章

BBFONG,

點解唔返仁濟的幼兒園? 環境好似幾好. 育嬰院的BB應該可以優先入讀.

chan803,

其實蔡百泰及邊耀良,較like前者,但我太遲報名,因我老定,諗住政府舊年話育嬰院由0-2歲改為0-3歲,而育嬰院的老師話他們也可能會轉制,但我於3月中收到他們通知話因各種因素未來幾年都不轉制,我便立即報蔡百泰,現在是後補位置,要等4月1日後看有冇人放棄,他們話如是來自育嬰院,有可能會優先處理,我現在很徬徨,希望等4月1日後有好消息!

daydaybaby,

Thank you 你 o既資料,我同老公商量後,因覺邊耀良內裡環境太侷促(因不能開窗),所以我不考慮,其實上星期五,我參觀位於葵盛圍-天恩幼兒中心(近林護中學),設備較蔡百泰及邊耀良舊,但都很乾淨及企理,並且是獨立Building地下,週邊環境是住宅區,唯一是內裡較細及交通不方便,暫時都有位,但我首選是蔡百泰。

+3金熱血 貢獻勳章

BBFONG,

參觀過/問過荃灣女青年會荃灣幼兒學校未? 電話係: 24909060.

唔好意思,容許我講DD,我有朋友個仔返"邊"一段時間,
我睇到o既係老師、嬸嬸唔夠細心,好似得一個郭姑娘
比較好D,唔係講郭院長。
而∼chan803講o既"女青年會",係咪(亞麗珊)5/F呀?
若果係就咪啦,我上過去,設施差就不在話下,連有個外
人入左去都無人知,我自己走入去搵校長,連我個仔都
未見過就話收,仲叫我填表第二日交學費。
"仁濟'就唔錯,唔係賣花讚花香,因個仔讀左半年,自理
能力好,仲時常被外人讚有禮貌,老師、嬸嬸都好有愛
心同耐性,校長仲好有經驗。

因為學費資助資格需要足 3yrs才可申請的

+3金熱血 貢獻勳章

littlekid0202 寫道:
因為學費資助資格需要足 3yrs才可申請的

Where did you get such information?  學費資助 is also available for 2-year class.

+3金熱血 貢獻勳章

BBFONG / NWY

係指雅麗珊個間.

"設施差"?

見仁見智拉.  眼見為實, 自己去參觀最好.

如果佢係有一個長的waiting list, 我就唔會叫 BBFONG 去試吓啦[實無位].

至於 "連我個仔都未見過就話收", 因為人地只要仲有學位, 就會收生. 而且入學前一樣要揾醫生証明佢係適合讀書的.

BBFONG 睇吓你想 小朋友返間 OK 的幼兒園定係留係屋企, 你自己考慮吓啦.

個人經驗:

因為好後期先知我囡囡在本來有機會入的幼兒園只係 waiting, 而我又唔想囡囡唔返學. 揾咗幾間在荃灣的幼兒園, 只有YWCA有位.

我老婆先去攞表, 佢的 first impression 好差, 話唔想報. 後來我自己再去, 再同老師傾吓, 參觀園內環境, 覺得 OK, 又有 open area.  再同老婆傾吓點解佢覺得差.  最後係比囡囡入讀呢間.

So far 囡囡都好鍾意返學, 而老師、嬸嬸都好有愛心同耐性.

不過 呢間園 係有少少程序上的問題, 但只係小問題.

chan803,

多謝你提供o既幼兒中心資料!其實而家仲有天恩幼兒中心選擇,但我想等4月1日後結果睇下點,因始終蔡百泰交方便,如落選便到天恩。

NWY,

你仔仔現在在蔡百泰讀 N1 OR K1 ? 聽講佢N1 一班收30位,因我問過其他學校,N1都係收20位,始終N1o既小朋友多數under 3歲,可吾可以照顧到咁多,可否講下校內環境呢?

我囝囝剛剛3yrs,在麗城基督恩臨幼稚園插班k1,校長比o左資料給我,你或可查詢教育署網頁.其實YMCA,我去年8月尾都問過,9月份都收我囝囝,但我囝囝沒有就讀,因為陳老師態度及語氣都不禮,囝囝跟她說再見,也沒有回應,第二中午天比電話通知我收囝囝時就提我交學費,同日下午多次電話要求我即日交錢,我不明白佢收生目的是什麼?!您們要好好考慮.

申請資格

學生�兒童必須:
是香港居民;及
在教育統籌局(教統局)轄下的註冊幼稚園就讀;並年滿三歲。如未足三歲,則最少在2005年8月31日年滿兩歲八個月(即在2002年12月31日或之前出生),並在八月或九月開課的幼稚園就讀。如在2003年1月1日或以後出生,必須年滿三歲才可申請;或
在教統局�社會福利署(社署)轄下的註冊幼兒中心(即幼兒園及育嬰園)接受全日制託管服務。

littlekid0202,

多謝你o既資料。我今朝致電社署查問,他們答覆因我個女係2005年9月1日之前入學,所以就算轉到其他幼兒園/幼稚園(要就讀全日幼兒/稚園)都可繼續獲得社署資助直至6歲。

我冇考慮YMCA幼兒學校,謝謝關心 。  

BBFONG:
我個仔係K1,但你放心入面有好多老師同嬸嬸架,應負得到。

對於"YWCA"當然係觀點角度問題啦!若果唔係佢點會辨
學咁多年呀?我都係比D個人意見同分享下經驗啫!

NWY :

多謝你o既資料!
‹ 上一主題|下一主題