用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 公民教育好唔好 ?
go

公民教育好唔好 ? [複製鏈接]

公民教育好唔好 ?

如題, 請給意見, 謝謝.

Twinstar      

Re: 公民教育好唔好 ?

請問有冇人學過kumon ?  Please commend.

Thanks

twinstar~

咁你想小朋友學那一科呀?
公民係日日都要做功課囉~~~
佢係keep住個進度而去~~
我個囡只係返在數學,其他科目就唔知好唔好~
開頭囡囡都幾鐘意架,但因為日日都要做,做到佢煩,又扭計,所以我都幾辛苦囉~

pinkylee
我女都開始覺得公文數好煩, 可能係悶, 佢都同我講想吾讀, 我我又吾想放棄, 但佢讀公文中又好自動自覺, 又無話悶, 都吾知點好.

SUSANNA
你囡囡而家讀緊"公文數"及"公文中", 讀左幾左??
由k1開始嗎?? 點解冇唸"英"呢??
我囝囝剛讀"公文數"1個月, 可能仲新鮮, 所以未有問題, 但我都驚遲D會悶, 同時我又想加"公文英", 有冇意見呢??

SUSANNA ~

佢煩在日日都要做,就算係識都要重複做....做到個導師認為可以升才做其他~~

但係我囡囡現在才三歲,日日叫佢算有幾多樣物件,真係數到佢都"文"呀~~~真係唔知好唔好囉~~

不過現在又開始畫線,所以又沒有咁"文",但我想日日咁畫佢都厭啦~~~ 唔知珠心算,會唔會比公文式好呢?

我女係k1升k2個summer hoilday 開始讀左公文數, 由最基本開始, 讀左7個月, 依家由1數到150, 都 ok, 不過真係開始悶, 我想佢快d做 + - 數, 等佢上 k3時 d 數好d.

珠心算有好多人會讀到某個階段就轉去讀公文, 因為話珠心算同學校教法有好大出入會影響小朋友係學校表現, 所以你要諗諗.

pinkylee
珠心算最細都要5歲起, 同埋好似話會只識心算, 唔識睇文字題, 唔知係咪呢??

SUSANNA
由1-150即係邊個 level?
係咪算快升級?
我又係度唸, 比佢試下咩叫做功課, 等佢第時冇咁抗拒?? 唔知會唔會做壞事, 反而變左怕呢??   

囡囡做緊 4A18a, 我諗吾算快, 因導師話佢比較吾專心進度慢.

SUSANNA
4A 唔係已係升左幾級 (由基本7A開始)
我囝囝又係心散, 唔專心  

禧媽媽
我女係由 7A開始, 可能做得慢(時間吾定), 所以升得慢, 小朋友會覺得無新意, 所以無心機做.

SUSANNA
唔係呀, 你囡囡只讀半年左右, 就升了4級, 都算叻!!  
我囝囝剛開始, 唔知半年後, 去到邊呢  
你知"公文英"如何??

其實語言都係要雙向好 d, 讀公文英都係要你每天聽cd, 如家中無人同佢講英文, 我會覺無咩幫助.

好似我女讀公文中咁, 我起初吾讚成, 但佢堅持, 所以我比佢試下, 但覺得每次返去半個鐘度, 只係聽佢讀, 幫佢"斗"正發音, 幫助不大.

Dear all:

想請問公文教室的電話?

SUSANNA
oic, 等我唸唸先.
另外, "公文中"我覺得好難咁, 你囡囡即係2樣一齊讀囉, 佢應付ok嗎??

mayc
總辦公室   
電話 : 2890 6533

禧媽媽
我女同時讀兩科都ok, 暫無問題.

SUSANNA
其實一開始果陣, 我都心思思想讀2科,但導師話, 最好試左"數"先, 所以咪聽佢講, 試左1科先囉.
而家見佢好似......, 所以咪想試多1科囉   有冇意見比我??

我都係讀"數"先, 後來囡囡習慣左佢果模式, 再讀"中文"個女好自動做功課, 你都可以比小朋友試下.

SUSANNA
咁好呀, 囡囡自動做功課, 唔知我囝囝幾時可以呢 ??
因為我要開晒d功課出黎, 跟住叫佢做, 佢先肯過黎.
你係咪係屋企附近返架 ??  

係呀, 我係同區返"公文".

我囡自k1開始就自動做家課(不過好求其), 要等我放工同佢再做, 不過佢都知自己寫得吾好, 所以好快就改正, 其實我希望佢d 功課可以一click 過, 吾c 我煩
‹ 上一主題|下一主題