用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問關於九龍灣德福幼稚園的資料, 知道請過d料啦! ...
go

想問關於九龍灣德福幼稚園的資料, 知道請過d料啦! [複製鏈接]

想問關於九龍灣德福幼稚園的資料, 知道請過d料啦!

我幫我仔仔報了明年k1, 已交留位費, 我去報名時得知中英文班每星期一,三,五外籍老師教英文; 二,四教普通話.聽落好似幾好.
有冇意見啊? :

Re: 想問關於九龍灣德福幼稚園的資料, 知道請過d料啦!

gobby媽媽,

我個女都係比左下年留位費, 不過佢就讀國際班, 即係淨係讀國語同英文, 我都唔係好肯定間學校好唔好, 不過對佢既環境同老師的印象都ok, 我都未肯定到時讀唔讀, 因為我始終未聽過有其他小朋友的家長比意見我, 但我想佢的英文好的, 所以多數會讀.

My daughter also registered the international class am.  I like this school because it near my home and the teacher & helpers are very nice. Besides, I have joined their Sat playgroup.  My daughter is therefore more familiar with the environment and school.  She will more easier to adapt the school life thereafter.  However, I also got an acceptance letter from St. Catherine's Kinder (am class) which has good comments from parents and goodwill.  So it is more easier to apply primary school.  Now, we are very difficult to decide which one is better.

Besides, anyone know which kind of primary school will enter after graduated from Telford International class?

Thanks a lot!!
Kiu Ma

Teachers are really very nice
My daugther study there in International class, we are quite worry which primary school will enter.
So, we applied some kinder.which link with primary school.
Anyone want the uniform?? FOC
Please send PM iinterested

有冇bk媽咪報咗九龍灣德福幼稚園k1星期一開學, 我囝囝讀K1A班. 交流吓呀!!....

我都想幫囝囝報讀呢間K1, 但唔知報"中英文班"定報"國際班".  請問interview時會考什麼呢, 因為我囝囝要10月才入讀N1班, 我驚佢interview時o麥都唔識答

Rosannau,

我囝囝報讀k1 interview時都冇咩特別要考, 所以妳唔使咁擔心啦... 好easy...

onon328,
多謝你既解答呀
但我係另一個topic見到有人話D老師唔care小朋友, 你有什麼comment呀. 不過我都已經交左form喇.  
你知唔知D小朋友多數派去邊間小學呢??  但係我住觀塘, 唔同校網唔知有無關係呢??
唔好意思, 好似好多問題"tim".

Hi Rosannaau,

Me too. I also gave the application to apply K1 for next year.   

Rosannaau 寫道:
onon328,
多謝你既解答呀
但我係另一個topic見到有人話D老師唔care小朋友, 你有什麼comment呀. 不過我都已經交左form喇.  
你知唔知D小朋友多數派去邊間小學呢??  但係我住觀塘, 唔同校網唔知有無關係呢??
唔好意思, 好似好多問題"tim".

hi onon328:
我仔仔又係讀K1A班! 吾知9月1日家長會你有冇去??你住九龍灣?我住藍田架!交流吓呀!  
小田田係2003年11月17日出世! 希望佢永遠都健康同開心啦!!

田田媽咪,

咁啱.. 我又係住藍田架!! 妳囝囝係咪搭校車架?? 上次家長會係我老公帶囝囝返, 今日就係我陪囝囝.

Rosannaau,

其實我自己覺得每一間學校都有好有唔好意見, 最主要係媽咪去做下實地視察, 以我自己為例, 我囝囝之前報左一間都幾出名幼稚園讀n1, 但最終我囝囝讀得很唔開心而需要轉校囉.!!
今日陪囝囝上完堂, 我本人覺得d老師好nice, 好take care d小朋友, 而且, 我本身有個friend個囡囡係之前讀開n1, 佢讀得好開心, 每日都話要返學.
至於妳話小朋友會派去邊間小學, 我都唔係太清楚, 我自己都做緊功課, 有資料再話比妳聽.

Hi Carmen,
你小朋友會 apply"國際班"定"中英文班"呢??

我想apply"中英文班", 因為:
(1)我驚"國際班"囝囝會唔識聽而無心機上堂??
(2)"國際班" 好似係活動校學, 會唔會追唔上小一??
(3)如果屋企講廣東話會唔會好confused??

但係daddy想apply"國際班", 因為:
(1)可以train好D英文/國語.

好煩呀!! 你有什麼comment 呢??

onon328,

多謝你既意見.

但我依家煩緊報"中英文班" 定報"國際班"
你有什麼comment 呀??

Rosannaau,

我初初都有煩呢個問題, 但諗深一層, 如果囝囝上堂唔明白咁點呢? 係咪打好本身語言基礎先最重要, 同埋, 中英文班又平過國際班學費成千蚊, 自己諗可將每個月多出交學費千蚊作其他課外活動補貼都好..   

Hi Rosannau,

我在application form 上填了"國際班"&"中英文班",但我想多數會比個囝報國際班的。因為我們同他說英文多,所以他講英文比廣東話多。出面有名的國際班都要三千多,但德福的國際班也是二千多,比較平。

我個人prefer 活動校學,追唔追上小一,我想小朋友會好快適應的,我不是太擔心。

唔好煩呀,交了application form 先,到考之前再想。記得大家交流一吓。

Hi Carmen,
你仲報左邊間幼稚園??我淨係報在德福咋. 仲有邊間好呀??

Hi Rosanna,

Please check PM.  :

Hi 九龍灣德福幼稚園的家長:

可否分享這學校的意見呢? Thank you.

hi onon328:
我想問你有冇買Longman嗰部發音机!好似幾抵!佢今日返学返得好開心!講故仔既時候坐我仔仔左右都係女同学,佢景然伸手撘D女同学膞頭!我坐係後面都吾好意思 不過佢做每樣野都有吾該老師!佢係屋企好少講吾該!所以我都好開心!
小田田係2003年11月17日出世! 希望佢永遠都健康同開心啦!!

hi Rosannaau Carmen2004:
其實之前佛教金麗都收左我仔仔,D人話成個藍田最好,但我無比佢讀,一黎要睇下学習環境,二黎我問仔仔意見佢鐘意讀邊間,佢好鐘意德褔,校舍大,我今日同仔仔一齊返学,我仔仔今日掛吾到個書包,老師捉住佢隻手,話今次老師教你掛,明天你要掛比老師睇!D老師好nice!我仔仔好開心!

以上只是個人意見!
‹ 上一主題|下一主題