用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中知多d
go

升中知多d [複製鏈接]

升中知多d

以下資料係之前copy番嚟,希望幫到大家啦
一)熱身問題:
升中的自行收生程序中 , 學校可否考筆試 ?
中學自行分配學位數量的百分比是?
上年大部份中學的自行分配學位的截止日期在哪月?
若家住新界區 , 自行分配學位可否選香港區 ?
每一位學生可在自行分配學位中 , 揀選多少間中學?
2,報考學校要點 :
1.學校是否適合你
2.學位數目
3.男女生問題
4.報考人數
面試表現十宗罪
1遲到
2.過份緊張 , 表情僵硬 , 極度害羞
3.急於作答 , 忽略問題核心
4.完全被動 , 長期沉默
5.答案過長或過短 , 聲音軟弱無力
6. 態度散漫 , 過於情緒化 , 粗魯無禮
7. 過多小動作
8. 搶先說話 , 打斷別人話柄
9. 詢問無關或不智的問題
10. 過份自信及浮誇
面試表現十優
1.入房面試前先敲門 , 內進後關門
2.先行向主試者微笑打招呼 , 照指示坐下
3.坐姿要正 , 不應左搖右擺
4.儘量牢記各主試者的姓氏及稱謂
5.與各主試者保持善意的眼神接觸
6.  對方說話時 , 適量點頭以示回應
7. 用適當的聲音回答問題 , 並儘量保持笑容
8. 對方用何種語言發問 , 便用何種語言回答
9. 若不明白對方的問題 , 可禮貌地要求重覆 ,  
     直到自己能掌握對方的問題 , 切忌含糊作
     答
10. 表現自然 , 態度親切有禮
面試問題的範疇
a.個人及家庭 – 自我介紹
b.語文的能力 – 理解/溝通
c.學校生活 – 興趣/活動
d.處境題目 – 處事能力
e.時事問題 – 表達意見
面試問題舉例 :
(以下問題只供參考)
請你簡單介紹你的家庭.
你認為你有何優點 ?
你將來的理想職業是什麼?
課餘時,你喜愛做什麼活動?
B. 語文題:
1. 以下有一段文章 , 請以英語�普通話朗讀.
2. 請你介紹你的偶像 ,並說明為何選他為偶像.
3. 請你以英語�普通話講述一件你最難忘的事.
4. 請以英語�普通話介紹你一位朋友.
C.  校園生活題:
你曾在校內參與什麼課外活動 ?在活動中學到了些什麼?
那一位老師最值得你欣賞?並說明原因.
請你簡介學校的環境 .
你覺得學校有甚麼需要改善的地方?
你在小學時對學校有什麼服務及曾得到甚麼獎項 ?
D. 處境題:
如果你最好的同學受到排擠 , 你會怎樣做?
你會如何從荃灣到達將軍澳?
如果父母要你留下教弟妹做功課 , 但你又答應了同學外出 ,
你會怎樣做 ?
E. 社會時事題:(請多留意接近面試時的新聞)
香港現任的教育統籌局局長是誰 ?
請簡介一宗近期你最留意的新聞 .
你平日閱讀那一份報紙 , 你為何會選擇這份報紙閱讀呢?
F.  英文題 :
Do you like English ? Why?
How do you come here?
What kind of TV programs do you like most?
Have you ever been to the Space Museum? Can you tell me something about the Space Museum?

係某間中學面試題:
有老師比篇英文文章睇,約2-3min(老師比鉛筆,除你自已寫唔寫低重點)--->中文對答       
        2. 去第二個課室,先問之前睇果篇英文文章既問題(約問3條題)--->以英文對答       
        3. 問你最喜歡邊個科學家、點解--->中文對答       
        4. 如你係科學家你會發明d咩野、點解--->中文對答       

我搜集完呢d資料真係腳都振埋 唔知大家有乜准備?

Re: 升中知多d

睇咗一半...發燒...食兩粒(必理痛)再睇...
睇完全文...開始發冷(准備入院)   

ki9999,
哈哈~~我啱啱完成個女嘅file、再重溫呢d題目、跟住計劃點樣幫個女應對呢d問題嘅同時,我情緒已落到超低點
冇法啦,希望我地可以順順利利咁過呢關!

sweetlvhk ,你就好啦~~煩少一樣,我淨係影印咗咋,都未整理~   
聽講好多學校都用小組討論來睇學生表現。祕決係千其唔好搶住講嘢,重要識得帶領同组同學發言,自己發完言後要識得問番同組同學的意見和見解.............
[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

mooon,
最麻煩個樣你都做好左,唔洗擔心
不過我仲味寫家長信 好似…仲煩喎 哈哈!
多謝你提醒 Thank you

我仲以為係見多才多藝班  

BB200200 寫道:
我仲以為係見多才多藝班  

:  :  :
所以我成日話呢一代的小朋友最難做~又要讀得書,又要口才好,仲話要一人一體藝~

[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

sweetlvhk & mooon,

你地都話已經做左或者係部份, 我宜家都未開始做呀, 看左咁多野都唔知點做做.

rclamlam 寫道:
sweetlvhk & mooon,

你地都話已經做左或者係部份, 我宜家都未開始做呀, 看左咁多野都唔知點做做.

一於齊齊努力、加油......
[img align=left]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/17text/A7-012.gif[/img]

mooon,rclamlam ,
我都係昨日先開始做咋,放心啦 比想像中無咁麻煩(除寫家長信,我冧起都頭痛!)
無錯,一齊努力啦!
bk真好,可以幫我舒緩下壓力 同老公講彩我都儍,淨係問我咁點喎!激死
‹ 上一主題|下一主題