用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全職爸爸﹕救救孩子
go

全職爸爸﹕救救孩子 [複製鏈接]

全職爸爸﹕救救孩子

【明報專訊】一眾常與我聊「湊仔經」的朋友中,我子女是僅餘仍就讀半日制小學的。有人奇怪﹕「現在還有半日制嗎﹖」有人羨慕﹕「晚上有親子時間,多好﹗」

廣 告

且聽聽他們吐的苦水﹕「早上7時起

Re: 全職爸爸﹕救救孩子

Whole day school: More time, more learning and then more homework. But less time to do homework and relationship building.

我亞女都讀緊半日制下晝班...我由好唔開心唔係全日,到而家有十萬個唔希望學校轉全日...  半日都真係幾好架..起碼肯定佢食飽飯, 夜訓又唔太驚...好話唔好聽, 唔舒服都訓飽d先番學.   而家好驚08年政府一定要轉...嗚嗚嗚..

其實上全日學校時間表係點既呢?  半日就每日只係上5堂, 每堂45分鐘.  中英數係must.  會唔會真係少過全日制架呢?
--- 2J 作品

全日學校為何還沒有時間在學校完成功課 ?
半日校與全日校 教的課程有何分別 ??
各位教師點睇?

我覺得初小就要返全日,對小朋友真的有點吃力,一早起身放學返到屋企差不多4時,食D野,俾佢站站訓一陣,就要叫佢起身做功課。  因為有幾日學校自修堂安排左第2D野做,冇得做功課。  想俾佢盡情咁訓,都唔得!  唉!  6歲小朋友就咁辛苦。  

我應為1-3年級小朋上半日,全日制起馬上到4年級小朋友容易這適應D。

JJ1122 寫道:
我亞女都讀緊半日制下晝班...我由好唔開心唔係全日,到而家有十萬個唔希望學校轉全日...  半日都真係幾好架..起碼肯定佢食飽飯, 夜訓又唔太驚...好話唔好聽, 唔舒服都訓飽d先番學.   而家好驚08年政府一定要轉...嗚嗚嗚..

其實上全日學校時間表係點既呢?  半日就每日只係上5堂, 每堂45分鐘.  中英數係must.  會唔會真係少過全日制架呢?

JJ1122,

我也有同感,一萬個不願意轉全日制.其實自由市場,應該提供家長不同之選擇,而不應亳無保留將制度劃一.況且,有研究指在半日制下,孩子較不易疲累,注意力較好及學童較少挫折感.所以,我很希望循道能保持半日制.不過這種另類聲音,會否能被其他家長認同,我也不肯定.但以我所知,我兒子的一個同學同時被油天及農官取錄,不過她父親最後選循道,就是因為他較認同半日制對孩子的好處.

ElizabethLAI,
我有諗過向家教會講...不過講實比人柄同反對都似..轉全日仲會關係於轉校舍dd大問題, 始終我估學校都想地方大d.  我d教書朋友都唔鐘意小朋友番全日, 假全日o咼佢地話.  
--- 2J 作品

重要嗰點係咪喺太多功課度呢?
全日制學校嘅學生不是把大部份功課在學校完成的嗎?
為什麽這裡見到全日制嘅學生都要再花數小時在家做功課?

我一直覺得全日制較好,學生較有歸屬感,老師較多時間照顧學生課餘的問題,學校有資源提供較多課餘活動等...
看多意見不是一面倒呢!

JJ1122 寫道:

我小朋友都是下午,之前都好期待轉全日制.
但發覺半日班,親子/溫習及小朋友休息時間充裕好多!
番左個多月學,朋友之間的小朋友佢地好多全日制.
全日:
需則4:00放左學,但亞媽慌死亞囝囡學唔夠,又幫佢日日加插校外班放5:00.番到家又要做工課6:00.唔制呀!又無得看卡通同倍吓d玩具lo...
食過晚飯8:00,check得工課喎!但晚上父母都不會放過呢個溫習好時段!!嘩!一場桌上論英雄又黎la...9:30上床覺豬!
死la...未做每日一篇 (算la...亞媽捱義氣幫你做)
以上真人真事

我覺得全日制有好處:
1.更多機會學習與人相處
2.更多機會在校参加課外活動
3.星期六唔洗返學
4.媽媽比較容易找工作

小兒(p1,全日制),6:30 起床, 4:30 回家,8:00上床講故事,8:45 睡覺.
做功課就ok,如果要默書就比較急喇。
(其實成六歲人唔洗午覺啦!)
Jackielee 寫道:

我一直覺得全日制較好,學生較有歸屬感,老師較多時間照顧學生課餘的問題,學校有資源提供較多課餘活動等...
看多意見不是一面倒呢!

我都好鐘意全日制,可惜我大女無份,學校由今年開始,小一轉全日,我問過d小一學生,佢地好開心無功課要回家做,因為學校安排每日午餐後,由班主任睇住佢地做功課,唔明即時問,做完功課便是免費課外活動,有歌劇及法文等等.
所以父母如要求唔多,可以唔需要另加補習班或甚麼班等.
小朋友的親子時間多左,用錢又小左,真係好好.
geppetto 寫道:
我覺得全日制有好處:
1.更多機會學習與人相處
2.更多機會在校参加課外活動
3.星期六唔洗返學
4.媽媽比較容易找工作

小兒(p1,全日制),6:30 起床, 4:30 回家,8:00上床講故事,8:45 睡覺.
做功課就ok,如果要默書就比較急喇。
(其實成六歲人唔洗午覺啦!)
[quote]
Jackielee 寫道:

看多意見不是一面倒呢!
[/quote]
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

醒目開學勳章

hi, 瑄婷,

您囡囡讀般咸道 聖嘉勒, 對嗎?

[quote]
瑄婷 寫道:
我都好鐘意全日制,可惜我大女無份,學校由今年開始,小一轉全日,我問過d小一學生,佢地好開心無功課要回家做,因為學校安排每日午餐後,由班主任睇住佢地做功課,唔明即時問,做完功課便是免費課外活動,有歌劇及法文等等.
[quote]

In some full day schools, there are activities and homework class for the students, which is better for the kids than half-day schools.  Full day is good if the teachers do not give too many homework everyday. However, most local traditional schools still like to teach by giving a lot of homework, tests and exams, so causing the kids even busier after changing to full day.  :cry:

好後悔報了全日制,幼兒園全日制,見佢返得好開心.參加埋活動都係5點鍾.順理成章小學梗係全日啦.樂得下午無左隻嘩鬼係屋企.點知4點鐘返來,做埋工課食d野已5點幾,(佢已經好多時小息自己做功課架).已經要開始溫習,仲有咩每日一篇,變左一星期7篇,我星期六先同佢做返成個星期d文.由都佢自己睇變左我直接解俾佢聽,由佢答,我select.咁未可以快d啦,都要成個幾鍾...仲要每日做運動,寫落本薄度,未叫佢玩下呼拉圈lor~~好多時問我,點解咁耐都吾同我玩大富翁既?跟住要讀故仔書,要計分架..我讀讀下,佢係度釣緊魚,未叫佢快d擦牙上床lor..唉,好多時佢8點半就要訓啦...學校d飯真係..吾想佢食..越食越吾健康..今日病鬼埋tim~~聽日又默書,病緊都要同佢溫.無陰公....

YES

[quote]
Yukyuk 寫道:
hi, 瑄婷,

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

醒目開學勳章

hi, 瑄婷,

我覺得"聖嘉勒小學"(理想的)全日制學校之優點:

學校亦可讓學生在校內完成家課及溫習,使學生回家後能有多些時間休息,培養自己的興趣。  

瑄婷 寫道:
YES

[quote]
Yukyuk 寫道:
hi, 瑄婷,

醒目開學勳章

對於官津小學而言:

全日制小學的資源必須得到充分運用

政府絕對不會容許全日制小學,不好好利用增加了的學習時間及空間,提高教學質素,讓學生有更全面的發展。

教育統籌局局長王永平今日(星期四)主持新界婦孺福利會梁省德學校(將軍澳)開幕典禮致辭時,作以上強調。

他說:「教育署會協助學校善用全日制的優點,但校董、校長和教師要一同承擔,向學生和家長負責。

「為了協助學校更善用小學全日制所提供的額外資源,教育署曾發出通告及指引,並不時為學校安排經驗分享會及講座,以收互相交流之效。另外,教育署會密切留意及監察每所全日制小學的表現,確保我們所投入的額外資源得到充分運用。教育署並會根據探訪及及視學時的觀察,選出優秀的全日制小學,作為模範,向其他學校推介。」

**他指出,如發現有些學校推行全日制教育的情況欠理想,教育署會提供意見及協助。如果經過一段時間後這些學校仍然沒有改善,當局會要求校董會和校長向公眾解釋,並承擔責任。**

王永平局長表示,提供優質教育一直是特區政府的重點政策目標之一,而落實小學全日制更是其中的主要項目。當局的目標是在二零零二年九月或之前,百分之六十的小學生能在全日制小學接受教育,而最終能在二零零七年或之前,大致達到百分之一百小學全日制。

他說:「為了如期達到這個目標,我們須在一九九八至二零零七年期間興建約一百二十所學校,以每所學校的建築及傢俬費用約一億元作估計,總資本投資約為一百二十億元,而每年的額外經常開支則會逐年增加至二十三億元。當中包括政府為全日制學校提供的額外資源,如增加班級津貼、提高教師與班級及主任級教師的比率,以及提供津貼作添置學生午膳家具之用。這還未包括我們需要在寸金尺土的香港,預留大量土地來興建這些學校。

「政府之所以不惜投放大量資源推行小學全日制,是因為我們確信小學全日制在各方面俱比半日制優勝,對於提高教與學的質素及促進學生的全人發展,十分重要,這也是教育界多年以來的訴求。政府推動小學全日制已有一段日子,現在亦已有二百五十五所公營小學以全日制運作。既然投放了大量資源在小學全日制上,政府及社會期望教育質素有所改善一點也不過分。

「政府在積極推行小學全日制的同時,有些轉了全日制的小學在編排課程及組織學習活動方面,仍舊依循以往半日制的模式,學校的上課時間與半日制小學差不多,只是稍為遲一點上課和放學再加一節午飯時間,又或一整天均在課堂內學習,完全沒有給予學生機會接觸課本以外的事物。這根本有違我們推行全日制的原意。」

王永平表示將會要求教育署跟進這個情況。

他說,其實教育界已爭取落實小學全日制多年,全日制的優點大家應耳熟能詳。例如,在時間安排方面,學校可利用時間充裕的優點,靈活編排課程,一方面讓學生有多些機會發問及更理解課題內容,另一方面可按學生的需要,推行一些校本課程,或在某些學科加入其他如公民教育及環保教育等元素,以鞏固學生的知識基礎及擴闊他們的視野。

王永平續稱,學校亦可讓學生在校內完成家課及溫習,使學生回家後能有多些時間休息,培養自己的興趣。學校甚至可利用上午的時間教學,下午則安排不同類型的課外活動如文藝、體育、音樂等,培養學生的創作力及多方面的潛能;又或安排一些校外的學習活動如參觀或其他訪問,豐富學生的生活體驗,擴

It should be the ideal situation, but I think only a few whole-day schools can follow this guideline.

I agree to the above views.

If I could choose again, I prefer to send my kid to a half-day school.

我覺得全日或半日未身學校處理時間好,係無大問題o架!
以前我只係以為全日制可以俾個女有時間做大部份功課先返屋企,只少做功課氣氛好d,有老師和同學一齊嘛,但事實今年升左小一唔係咁囉,,,,,
每朝6:00起身
6:45上校車(第一站上車)
下午3:30返到屋企
食小小野換衫
4:30開始做功課
6:00至6:30完成功課
6:30邊睇新聞邊食飯(因佢做完功課已無卡通片做嘞)
食完飯休息一陣7:30開始做上網每日一篇加溫習
跟住執書包,沖涼,,,,
每晚9:00前瞓覺,,,,
咁就一日...........
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題