用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我有個好緊要既問題.....唔該入黎幫下手 ...
go

我有個好緊要既問題.....唔該入黎幫下手 [複製鏈接]

我有個好緊要既問題.....唔該入黎幫下手

如果我個仔係 band 1 頭.....揀咗一間出名既 band 1學校做 first choice.....再揀一間有收 band 2 學生既 band 1 學校(e.g 95% band 1...5% band 2)做 second choice.....咁我個仔係咪可以一定入到 second choice 既學校呢??唔該大家指教一下....thx

Re: 我有個好緊要既問題.....唔該入黎幫下手

諗法絕對錯誤!
如果排位由100%→95%→90%...如此這般,一個包尾隨機編號,死左都唔知咩事!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

可唔可以解釋清楚一些??

小彬彬 寫道:
如果我個仔係 band 1 頭.....揀咗一間出名既 band 1學校做 first choice.....再揀一間有收 band 2 學生既 band 1 學校(e.g 95% band 1...5% band 2)做 second choice.....咁我個仔係咪可以一定入到 second choice 既學校呢??唔該大家指教一下....thx

Yes. 因為是派完band1學生,才派band2學生的。 就算你放這間收5%band2學生的中學在第三十志願都派到。

吓.....我信邊個好呀??

小彬彬 寫道:

你是正確的。

但點解咁快要揀間會收Band2生的學校?你是那一區?

油尖旺......因為我唔係好識揀....有朋友話一唔小心好易會派到 d 無厘頭既學校......所以咪穏陣 d lor......

小彬彬 寫道:
油尖旺......因為我唔係好識揀....有朋友話一唔小心好易會派到 d 無厘頭既學校......所以咪穏陣 d lor......

你的首選是否九華?你仲可以考慮QES,或搏下對面海的學校。

sagill 寫道:

Yes. 因為是派完band1學生,才派band2學生的。 就算你放這間收5%band2學生的中學在第三十志願都派到。

如果放30志願都派到,恐怕不是一間真正收5%band2學生的band 1中學了.

familychan 寫道:
     如果放30志願都派到,恐怕不是一間真正收5%band2學生的band 1中學了.

為甚麼?閣下的理論如何?

首選皇仁
次選聖芳x

皇仁在0405年掟出來油尖旺的位好像只有幾個..約六至七個,夠不夠成個網大約幾佰個既band 1仔分呢?至於你2nd choice 聖芳濟不如放頭吧!
小彬彬 寫道:
首選皇仁
次選聖芳x

小彬彬 寫道:
首選皇仁
次選聖芳x

仲有成大半年,慢慢研究下D學校先啦,唔駛咁快下定論。

[quote]由 小彬彬 於 2005-09-26 00:02:17

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

[quote]
櫺囹桼 寫道:
[quote]由 小彬彬 於 2005-09-26 00:02:17

[quote]
sagill 寫道:

如果放30志願都派到,恐怕不是一間真正收5%band2學生的band 1中學了.[/quote]

收5%band2學生的中學一定是指從攪珠收-非保留學位(不計直屬和联繫的收生), 才符合我說放30志願都派到。 因為你要記住攪珠派位是派完band1學生,才派band2學生的。是否比較清楚。

如果聖芳濟肯定入梗......咁冇理由放係頭.....
黃o禁o禁 寫道:
皇仁在0405年掟出來油尖旺的位好像只有幾個..約六至七個,夠不夠成個網大約幾佰個既band 1仔分呢?至於你2nd choice 聖芳濟不如放頭吧![quote]
小彬彬 寫道:
首選皇仁
次選聖芳x
[/quote]

目前最重要就係攪清楚我個問題.......如果 second choice 可入梗聖芳x......first choice 我就可以放胆揀一間最好既學校......否則可能要把聖芳x放頭......[quote]
BillyM 寫道:
[quote]
櫺囹桼 寫道:

比較清楚 d ......但我個問題仲未攪清楚......
[quote]
櫺囹桼 寫道:

我既睇法同你完全一樣.......但我好多朋友都好似櫺囹桼咁話我錯....
sagill 寫道:
[quote]
[quote]
sagill 寫道:

如果放30志願都派到,恐怕不是一間真正收5%band2學生的band 1中學了.[/quote]

收5%band2學生的中學一定是指從攪珠收-非保留學位(不計直屬和联繫的收生), 才符合我說放30志願都派到。 因為你要記住攪珠派位是派完band1學生,才派band2學生的。是否比較清楚。[/quote]
‹ 上一主題|下一主題