用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求意見! 投訴某英文補習社
發新帖回覆
go

求意見! 投訴某英文補習社 [複製鏈接]

事件簡介: 小兒從去年開始在某連鎖英文補習社上該社的所謂"皇牌英文課程",原本還算滿意,但是最近發現在暑假前學的是step 3尾段,理論上應該上STEP 4; 但是實際上卻上了STEP 3的中段直到12月尾(即降grade讀了接近4個月); 因小兒反映學習內容較淺,希望跳一段,跳一段後剛好是STEP 4(還沒發現downgrade 左幾個月),亦已與該社商量,並獲得同意,而較早前學費及買書單據上寫的書是STEP 4,但課程寫的卻是STEP 3的尾段,詢問後說教授的內容會是STEP 4, 但是奇怪在派的書是STEP 3的尾段,上了兩堂後,小兒反映現在教的內容之前已學過,再在家裡找以前舊書,發現總共有新(剛派)舊(暑假前用書)兩套相同的STEP 3尾段用書。
補充:
1. STEP 3中段應該未上過,STEP 3 初段之後就直接上了尾段
2. 補習社說什麼書改版,增加了些內容,老師希望教完再上STEP 4
3. 暑假前沒有STEP 3中段的書,用Worksheet 教

問題:
1. 為何會Downgrade讀? 可以接受補習社如此安排?
2. 大家會接受他們的解釋?
3. 是否應該繼續讀(另外還有Phonic班在讀)?
4. 如投訴,除了總校外,還有那些途徑?

0    0    0    0

STEP 3同STEP 4學費唔同?佢哋改咗每個STEP嘅範圍?或者再問清楚咩事安心啲

回覆樓主:

學費應該一樣,問題時浪費了幾個月時間

nancy916 發表於 24-1-3 20:34
學費應該一樣,問題時浪費了幾個月時間

會唔會係收生問題?step 4 full 咗或者唔夠人?拖住教?

玩o左咁多堂都仲未知尼D叫補底班...
如果成績OK o既就無謂浪費時間啦
叻仔上補底跟本係大懲罰

回覆樓主:

brxxxx?

pinkladycat 發表於 24-1-6 01:47
brxxxx?

真係要早啲同職員傾,我小朋友都係brxxx,暑假前上完S3M3,臨開學前再叫中心幫手評估一次先開堂,佢係直接升去S5

回覆樓主:

b字頭,但第二字母吾係r

回覆樓主:

會唔會轉過另一間?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊