用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cardiff sixth form, OIC, Concord,Westminster College
go

[英國] Cardiff sixth form, OIC, Concord,Westminster College [複製鏈接]

大家好,我想小朋友下年去英國讀Year 12,AL.
想請問可唔可以對以上四間學校俾d意見。
我知道頭3間好谷,我其實都想小朋友搏2年,佢都應承話ok。但又擔心佢應付唔到俾人踢走。聽聞升班要2A1B。佢係香港讀國際學校,predicted igcse成績唔算好,普普通通,大約4A*3A1B。(當然我知道唔作準)
我知頭3間係同類,但呢三間大家可唔可以俾d意見各有什麼優勝同缺點,(我指在這三間比較。)
另外,Westminster school 就好少人分享,所得到資訊好似更少。唔知有冇家長可以分享下。
已經收到Cardiff offer,7天內留位,其他未出,我諗都要留左先。
但如果其他三間都有offer值唔值得放棄留位費去揀呢?
謝謝大家。

1    0    0    0

Cardiff & OIC 系幾時都有位既,出年4月想報都有位兼實收 (Y12報既科GCSE學校PG有6就收,),頭3間我會排Concord > Cardiff > OIC 。

jlpcilcl 發表於 23-10-25 10:53
我知道頭3間好谷,我 ...
頭三間基本上係glorified嘅補習學校。Westminster係正統傳統英式寄宿學校,根本冇得比較。如果要接受傳統英式教育,只有Westminster可以提供。

另外,Westminster當地歷史悠久,舊生網絡非常發達。如果考慮留喺當地發展,優勢更加係另外三間完全冇得比嘅。

(當然,識我嘅網友知我係傳統英式寄宿學校嘅忠實支持者,我係biased嘅)

beastiebistro 發表於 23-10-25 12:06
頭三間基本上係glorified嘅補習學校。Westminster係正統傳統英式寄宿學校,根本冇得比較。如果要接受傳統英 ...

問題係,佢衹係去讀sixth form, 衹少於兩年人脈應該有啲難發展?

Westminster 唔係咁易入,頭3 間補習學校相對易入

Yanamami 發表於 23-10-25 12:24
問題係,佢衹係去讀sixth form, 衹少於兩年人脈應該有啲難發展?
英國有一樣嘢叫old school tie network。簡單啲講就係,行入間公司,同人傾生意,甚至去活動打交道,都會問邊間學校畢業。同校嘅自然照顧多啲,唔使一定要同時間係學校生活過。

香港名校都一樣,我哋中西區男校,我哋姊妹學校喇記,我仔嘅旺角體院,全部都有網絡。對出嚟發展其實真係有唔少好處...

beastiebistro 發表於 23-10-25 13:09
英國有一樣嘢叫old school tie network。簡單啲講就係,行入間公司,同人傾生意,甚至去活動打交道,都會問 ...
呀,即係唔需要真係識人,撻朵就可以了。

Yanamami 發表於 23-10-25 17:02
呀,即係唔需要真係識人,撻朵就可以了。
某程度係。撻Westminster嘅朵,大把人招呼。撻其他嗰啲朵,啲人一係未聽過,一係嗤之以鼻...

回覆 jlpcilcl 的帖子

Westminster School 通常會有 第二次面試,但係首要條件係要通過佢自己嘅入學考試先,每年11 月中會有通知,12 月頭會有結果。每年平均會有大約700 人考試,祝你成功。

iloveyoga 發表於 23-10-25 18:05
回覆 jlpcilcl 的帖子

Westminster School 通常會有 第二次面試,但係首要條件係要通過佢自己嘅入學考試先 ...

700 人考試
可想而知考得入嘅有多強

sumikogurashi 發表於 23-10-25 19:31

Westminster School 16+
每年收約80名校外生

https://www.westminster.org.uk/admissions/16-entry/

Westminster School has an intake of about 200 boys and girls who enter the Sixth Form each year. While around 120 of those pupils are boys who are continuing on at the School, the remainder come from a wide range of other schools, and take up both boarding and day places with us.

請問 AL 想修的科目是否 GCSE PG A

回覆樓主:

只講Westminster, 以你孩子成績筆試都未必過到,考得入/waiting嗰啲絕大部份取grade 8 或 9。

多謝大家意見,我了解多咗了。好多謝晒大家。
如果大家仲有多d資訊,都希望大家可以繼續俾d意見。外國升學,我了解真係好少。
另外,我啱啱先睇返佢嘅assessment report,原來我記錯,佢predicted grade原來係4A*, 3A,1B. 不過我都知igcse就算真係攞到呢個成績都唔係叫好,但小朋友太懶,唔肯讀書,但青少年又迫唔到佢。

Poyau 發表於 23-10-25 21:57
請問 AL 想修的科目是否 GCSE PG A

係啊,pg係9

原來Westminister真係咁遙不可及,咁難。咁都係疊埋心水,睇吓其餘個三間了

jlpcilcl 發表於 23-10-26 08:50
原來Westminister真係咁遙不可及,咁難。咁都係疊埋心水,睇吓其餘個三間了
...

如果你的孩子是懶的類型,其實係咪真係啱入讀另外那三間A 工廠?以壓力計

jlpcilcl 發表於 23-10-26 08:50
...
Westminster係數一數二嘅頂級傳統英式男女校(傳統9大之一)。Y9-11係weekly boarding模式,所以只接受當地有住址嘅學生申請,Y12-13就可以全寄宿。

校址喺正倫敦市中心西敏寺後面,所以校園唔大設施亦唔多,但係就好prime,好切合佢學術型學校嘅形象(學術型唔代表谷,同另外三間變相補習學校完全唔同)。基本上入學門檻非常高,所以學生絕大部份自動波會考到好成績。

如果唔係主動積極型學生,我相信要入讀比較難。

sumikogurashi 發表於 23-10-26 15:11
如果你的孩子是懶的類型,其實係咪真係啱入讀另外那三間A 工廠?以壓力計
...

多謝意見,我小朋友係要人迫就可以做到我平時意想不到嘅嘢。例如考琴,叫極都唔練,我幫佢book左,迫住要考,佢先會練下,雖然唔係攞distinction 但都居然有merit,講緊佢只係短時間練2個星期,每日唔過10分鐘。其實仲有好多case都係咁,所以我先覺得我迫唔到佢,但學校迫佢,佢應該會做到。
但都多謝意見,我都仍然在考慮中是否適合佢

beastiebistro 發表於 23-10-26 15:54
Westminster係數一數二嘅頂級傳統英式男女校(傳統9大之一)。Y9-11係weekly boarding模式,所以只接受當地 ...

多謝意見,咁我都唔使再太多考慮呢間了。
不過聽完大家講,又真係好想小朋友入到呢間,哈哈!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊