用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 取了PR (定居)可否取回交國際學費
go

[加拿大] 取了PR (定居)可否取回交國際學費 [複製鏈接]

小朋友在公立中學讀了3年,交國際學費,想求證一下,是否取了PR 可以申請取回交國際學費.
   0    0    0    0

有得咁咩?前三年交國際學生學費時身份未係PR嘛。

Yanamami 發表於 23-3-4 21:11
有得咁咩?前三年交國際學生學費時身份未係PR嘛。

我都懐疑,聽李婉華YouTube 話可以

https://www.youtube.com/live/5eSK_QZs73A?feature=share

我現居温哥華, 曾居多倫多, 從來沒聽過這樣的退款優惠.   
出于好奇, 我也聽了youtube, 到1:03 才說到相關的, 但也就輕飄飄的一句"攞到PR會退返俾你".  網上搜尋, 也搜不到相關資訊.  各位若想確認, 最好發電郵到當地教育局查詢.

dlam141231 發表於 23-3-5 05:56
我現居温哥華, 曾居多倫多, 從來沒聽過這樣的退款優惠.   
出于好奇, 我也聽了youtube, 到1:03 才說到相關 ...

順logical thinking,如果可退反三年intl fee,咁政府会唔会可以要交反果三年的income tax呢?

有權利就會有責任

回覆 dlam141231 的帖子

請問你覺得溫哥華和多倫多兩個城市,邊個城市好住D? 多倫多冬天返學,如果搭巴士返學,會唔會好凍?謝謝

aa06 發表於 23-3-5 12:41

請問你覺得溫哥華和多倫多兩個城市,邊個城市好住D? 多倫多冬天返學,如果搭巴士 ...

無開車, 靠坐巴士, 遇上嚴寒, 咁一定好涷, 建議冷帽頸巾不足夠, 要再加earmuffs.  仲有就係要有對好的snow boots, 但遇上black ice都仍然有機會跌到攤攤腰.  

我最搞笑的經歷是, 在北約克市政大樓前那一片紅磚地滑倒, 還像溜冰那樣向前滑了幾呎, 然後爬不起來, 沒有跌傷, 是四週一大片黑冰, 完全無法借力站起.  結果要在黑冰上爬吓爬吓爬到邊緣, 路人甲乙丙才把我拉起來.  

不過, 年輕人, 都不用怕那麼多, 多倫多還好吧, 其他城市比她更冷的, 多的是.  我反而更不適應滿地可, 深冬時候三時多便天黑了.  

多倫多比温哥華無論面積和人口都大上許多, 多倫多人口有六百多萬, 實習工作機會多, 温哥華人口只得二百多萬, 而且亞裔比例好高, 好些區域如Richmond七成是亞裔, 差不多完全不用說英語, 只會廣東話也可生存.  

我是退休才定居温哥華的, 氣候是主因, 生活上衣食住行又確是非常方便, 但來求學的, 我倒覺得年輕時生活在其他城市也是很好的經歷.   

多謝分享,資料很有用,請問溫哥華冬天出門,如果冇車,自己搭巴士,情況又如何?聽聞溫哥華經常落雨,令到人情緒會好壓抑,是否如此?謝謝

aa06 發表於 23-3-5 13:59

多謝分享,資料很有用,請問溫哥華冬天出門,如果冇車,自己搭巴士,情況又如何? ...
我在温哥華也沒養車, 退休了, 生活簡單, 要去的地方不多, 平常出門是步行, 巴士, Skytrain.  要去遠的地方郊遊就租車, 簡單得多.   今年是我在温哥華的第三個冬天, 今冬天氣有點反常, 落過幾場雪, 有在這裏居住了十六年的朋友說, 十六年首次見温哥華冬天多雪, 但所謂多雪是相對的, 比起多倫多來說更是小巫見大巫.

是的, 温哥華別名raincouver, 雨季在冬天, 落雨就唔落雪啦.  我有聽人講唔鍾意多雨, 但我完全沒問題, 大都是毛毛細雨, 有時不打傘也沒關係, 至今未遇過傾盆大雨, 也沒見過雷電交加, 有時我也會想起香港的颱風和暴雨, 可能有些人會喜歡傾盆而下的痛快, 但我覺得毛毛細雨很好啊, 不覺壓抑.

洋蔥頭媽咪    發表於 23-3-28 12:48

dlam141231 發表於 23-3-5 13:38
無開車, 靠坐巴士, 遇上嚴寒, 咁一定好涷, 建議冷帽頸巾不足夠, 要再加earmuffs.  仲有就係要有對好的snow ...
唔興腳上加冰爪嗎?

請查看pm 有少少嘢想再問, 謝謝

Yanamami 發表於 23-3-5 14:48
唔興腳上加冰爪嗎?
在多倫多, 好像不致于要用到.  我在多倫多開車的, 冬天就一對雪靴, 沒留意其他人腳上有沒有加.  

aa06 發表於 23-3-5 14:48

請查看pm 有少少嘢想再問, 謝謝

好的, 也不好在這裏離題.  但我要準備睡了, 明天才答你.

dlam141231 發表於 23-3-5 14:52
在多倫多, 好像不致于要用到.  我在多倫多開車的, 冬天就一對雪靴, 沒留意其他人腳上有沒有加.   ...
見到溶雪好多人有“驚險”鏡頭,加爪其實應係日常用品。

今年去咗Alberta 探親,牧師話好多人退休會搬去溫哥華,就係因為怕跣親。

twhkleung 發表於 23-3-5 10:32
順logical thinking,如果可退反三年intl fee,咁政府会唔会可以要交反果三年的income tax呢?

有權利就會 ...

有道理wor

Yanamami 發表於 23-3-5 16:22
見到溶雪好多人有“驚險”鏡頭,加爪其實應係日常用品。

我仔之前都試過,一出門返學就滑 滑梯 ,好彩當時有對厚手套,隻手冇事係個 pat pat 落地有啲痛 。
‹ 上一主題|下一主題