用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 買了國泰機票的儲分問題
go

[英國] 買了國泰機票的儲分問題 [複製鏈接]

想問是儲係亞洲萬里通定馬可索羅會先啱?另想問邊張信用卡儲分容易去買機票或upgrade個機位?thx
   1    0    0    0

回覆 rubycourt 的帖子

Macro Polo Club 會員就自動儲係Macro Polo Club. 否則就儲落 Asia Miles. 分數儲係邊都一樣。
Macro Polo Club 優惠多啲。

cow 發表於 22-6-7 20:40
回覆 rubycourt 的帖子

Macro Polo Club 會員就自動儲係Macro Polo Club. 否則就儲落 Asia Miles. 分數儲 ...

想請問如果女兒張機票的里數儲係我個Asia miles可以嗎?需一定要跟名?

rubycourt 發表於 22-6-8 14:44
想請問如果女兒張機票的里數儲係我個Asia miles可以嗎?需一定要跟名?

要跟名

rubycourt 發表於 22-6-8 14:44

佢要有自己member, 但係你地可以互加對方入自己既family member group, 咁你地既分可以換機票比member 入面既人或者transfer比對方(好似要收手續費, 呢個唔記得) , 最多4 個member。

rubycourt 發表於 22-6-7 20:10
想問是儲係亞洲萬里通定馬可索羅會先啱?另想問邊張信用卡儲分容易去買機票或upgrade個機位?thx
...

暫時仲有Asia miles想免費入會就入Asia miles,如果飛得多就比入會費美元100入Marco Polo Green會員,除咗儲里數還可以儲Tier,上到silver會員就可以有更多福利例如行李限額,入lounge …! 機票只可儲入自己的會員帳戶,如果信用卡儲里數就各有各特色,DBS black world 冇到期日,轉分數入Asia Miles乜沒有手續費,AE Cathay pacific 也差不多,還可以機場入lounge,渣打的Asia miles亦都唔錯,碌完卡之後儲到一定積分或者需要換機票才換積分到Asia Miles戶口,只可以轉入同名戶口。如果父母想換機票比孩子,只需在戶口的nomination list內加入孩子名字,出飛時選擇換比佢,免手續費的。

hiddenhero 發表於 22-6-8 19:35
佢要有自己member, 但係你地可以互加對方入自己既family member group, 咁你地既分可以換機票比member  ...

謝謝你的資料

cfs 發表於 22-6-8 19:48
暫時仲有Asia miles想免費入會就入Asia miles,如果飛得多就比入會費美元100入Marco Polo Green會員,除咗 ...

謝謝你的分享,好詳細

YuYuMother 發表於 22-6-8 14:56
要跟名

好的,唔該哂你
‹ 上一主題|下一主題