用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於出席中學講座的人數
go

關於出席中學講座的人數 [複製鏈接]

見到好多學校既升中講座都只係發放兩張飛比家長,咁係咪小朋友唔可以出席呢?定係父母同小朋友可以—齊出席?
   0    0    0    0

Rurikosum 發表於 21-11-23 23:16
見到好多學校既升中講座都只係發放兩張飛比家長,咁係咪小朋友唔可以出席呢?定係父母同小朋友可以—齊出席 ...

反而父/母一位+小孩聽講座最佳。因為小孩是潛在用家,比佢聽講座+参觀校園,他/她或會講到喜歡這間中學與否,幫助到未來選校。

2jkidsfather    發表於 21-11-24 08:26

醒目開學勳章

見到好多學校既升中講座都只係發放兩張飛比家長,咁係咪小朋友唔可以出席呢?定係父母同小朋友可以—齊出席 ...
2張飛梗係坐2個人,至於帶唔帶細路就要睇下個細路怕唔怕悶,有啲校長好長氣,小小嘢重重覆覆講成2個鐘,小朋友去聽可能反而有負面印象。。。

回覆樓主:

明白,煩惱爸爸定媽媽去好

我多數唔帶孩子去睇,佢一定覺得好悶,但响最後決定嗰兩間自行中學時就會帶佢去了解下"講座內容"有助面試時多DD嘢講,其他情況則只參觀學校設施和與大哥哥大姐姐們交流而矣!

Rurikosum 發表於 21-11-24 09:28
明白,煩惱爸爸定媽媽去好

媽媽去好DD,男人問來問去都係"成績"表現如何!!女人會問多DD校園生活上嘅嘢,比較啱"小孩子"口味與想知嘅!我女好鍾意企响我隔離聽我問嘢,我就做咗阿女肚裏面條蟲,幫佢問問題。

‹ 上一主題|下一主題