用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS TKO 疫情下安排
go

[小學] FIS TKO 疫情下安排 [複製鏈接]

請問有冇家長知道 FIS TKO campus 疫情下嘅安排係咪好差?聽講好多家長好不滿,但係exactly 係不滿啲咩?
   0    0    0    0

Tko Fis有教職員中左,我朋友話停到復活節。

回覆 melobi12 的帖子

我睇FB HK school都好似有講呢單嘢,個媽媽話達唔到預期,好急想轉走

回覆樓主:

咪就係返得三份之一日數…啲家長見到一啲campus capacity比較大嘅IS(包括其他FIS campuses) 可以差不多日日返學,又見到ESF由於全體教職員定期檢測可以全面復課,比較之下咪覺得FIS TKO安排好差囉。

另外,法文部對於網課不滿聲音好大,特別係低年級投訴時數太少,亦對網課質素不滿。

就算復課,都不能保證不會有教職員/同學突然中招,又再停課,沒完沒了新常態,現在有得番得的每一天都當係bonus, 皇恩浩蕩了

dem0cracy 發表於 21-3-22 18:15
咪就係返得三份之一日數…啲家長見到一啲campus capacity比較大嘅IS(包括其他FIS campuses) 可以差不多日日 ...

點解 FIS 其他campus capacity 會大啲嘅?因為冇收咁多人?

有家長話教職員唔想檢測因為驚測到positive 要隔離。其實我唔係好明呢個咩心態... 中左就中左,唔 test、唔知就會等如冇中咩

melobi12 發表於 21-3-22 18:28
點解 FIS 其他campus capacity 會大啲嘅?因為冇收咁多人?

有家長話教職員唔想檢測因為驚測到positive  ...

以FIS JL為例,TKO和JL一樣差不多收滿人,望落tko校舍仲大啲㖭…但係睇番EDB 網頁學校嘅註冊資料,JL每個課室capacity有40人,FIS TKO就每個課室25人,可能時代背景唔同當年起嘅校舍普遍課室容納人數係多啲…總之遊戲規則係咁,啲數字白紙黑字寫到明,都冇咩爭議餘地。

dem0cracy 發表於 21-3-22 18:53
以FIS JL為例,TKO和JL一樣差不多收滿人,望落tko校舍仲大啲㖭…但係睇番EDB 網頁學校嘅註冊資料,JL每個 ...

噢...

學校一早已決定3月15全校復課,只是有教師中招才被逼停課14天。不需送檢疫已是萬幸,還可以有什麼不滿呢

melobi12 發表於 21-3-22 18:28

有家長話教職員唔想檢測因為驚測到positive  ...

呢樣我都唔明驚positive 呢個心態。見之前fb hk schools 不少人都好似係咁諗。好奇怪。。
‹ 上一主題|下一主題