用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 已付報名費,但冇得interview?!
go

[英國] 已付報名費,但冇得interview?! [複製鏈接]

想請教大家,會唔會出現呢個可能性?已經經agent交了報名費,但過了面試日期,冇收到任何通知有關interview? 即是錢照袋,但冇得in?

謝謝。
   1    0    0    0

你問佐agent未?

醒目開學勳章

sese 發表於 20-10-9 17:47
想請教大家,會唔會出現呢個可能性?已經經agent交了報名費,但過了面試日期,冇收到任何通知有關interview ...

邊間學校/agent要收報名費才可以面試? 一般是面試完, 學校認為適合才叫家長交registration fee準備考入學試

回覆 sese 的帖子

點解你要靠晒agent?佢真係唔記得幫你追你又可以點?

其實最實際係自己email或者打電話比學校問清楚。如果個agent有幫你報,實有你小朋友名嘅file,咁你咪知究竟係無報,定係唔合格,定係未到你interview囉。

個小朋友係你嘅,其實個agent真係無必要同你認真跟,入唔到佢完全無損失(最多佢公司賺少單commission,而家咁嘅事勢,佢可能都唔憂做),損失嘅係你個小朋友。

想請教大家,會唔會出現呢個可能性?已經經agent交了報名費,但過了面試日期,冇收到任何通知有關interview ...

係咪B agent?

會架,特別是一些一綫的學校,太多人報名,未必個個都有得in.

我報嗰幾間都睇過school report或UKiset result之後先叫我俾報名費

呢幾間都有安排考入學試,至於有無得interview要睇入學試考成點

你考咗入學試未?

mousegirl 發表於 20-10-9 19:45
我報嗰幾間都睇過school report或UKiset result之後先叫我俾報名費

已經睇過School report同已考Ukiset,之後交咗application fee。

咁有無考入學試?
我agent講明某些學校要paper達標先有interview

我都係嗰句,點解你仲係要等你agent呢?自己直接打電話去學校問啦?經agent報唔代表你唔可以自己去問㗎喎,結果係你小朋友讀吖嘛...

beastiebistro 發表於 20-10-9 20:24
我都係嗰句,點解你仲係要等你agent呢?自己直接打電話去學校問啦?經agent報唔代表你唔可以自己去問㗎喎, ...
同意

sese 發表於 20-10-9 20:10
已經睇過School report同已考Ukiset,之後交咗application fee。

Agent睇定學校睇?我自己有兩個經驗可以分享下:

第一個係A agent 嘅top school event, 另一個係B agent嘅搵笨經驗。

A agent嘅event參與學校都係排名相對高,agent會先要學生考試,分數夠高先畀學生參加。agent會將合資格學生資料同成績畀學校,學校有興趣就會安排先面試,過咗關再正式叫你畀錢交申請表同安排考試。過程比較客觀,係睇成績去揀學生,亦可以幫家長慳錢。感覺整體唔錯。

我搵咗A agent報咗啲排名高嘅學校,但都想搵啲排名低少少嘅做backup。我原先已經睇定咗一間,諗住自己申請就算,但咁啱見到B agent又話有得登記可以安排同學校面試,我就問咗個agent,佢哋嘅形式係咪同A agent一樣,學校見咗,啱先畀錢報名?佢話「係」。咁我就將小朋友資料、學校同UKiset成績佢安排。

但之後一路都冇收到B agent 嘅 time slot ,咁就再追佢。個agent就改口話要我畀錢報名先可以安排到。咁我就報啦,反正我點都諗住報,都唔爭在。

到差唔多到佢哋話面試嘅日子,都未收到update,再追佢問,佢就話原來面試位只得單位數,所以安排唔到咁多學生面試。我心諗,你得嗰幾個面試名額咁大把,就唔好咁大肆宣傳,又要人哋畀晒錢報名先。我唔知佢呢幾個學生係點揀出來,睇成績?定睇有冇報佢雞精班?

事實上,我自己聯絡返學校,佢哋根本就唔係用呢個面試來篩選學生,冇得面試嘅一樣可以繼續申請同考試。個agent之後話其實冇獲安排面試,照樣可以搵佢哋繼續報名。

老實講,你啲安排同跟進學生方面咁差,我使鬼搵你幫手?整個過程,我覺得佢哋係想催學生報名交表,將自己公司個名放係agent 嗰欄等日後有機會收commission ,多過係從學生同家長角度出發,整體感覺非常之差。

所以,我覺得你應該先搞清楚,究竟係學校覺得你唔啱所以唔揀你面試,定只係agent自己冇安排。

有啊,等咗好耐,催了幾次,完全沒有回音。最後,我自己寫E-mail 備校長攞番200鎊

emmaek 發表於 20-10-9 21:58

謝謝你的分享,好詳細。我唔需要再用agent幫手搵學校,但相信會讓新的家長明白agent有好與差。

Btw, 搵學校,家長自己要做多點資料搜集,唔好靠哂agent,自己孩子的升學自己出力。

1. 學校報名費應該係自己直接online registered 後交的,不應經agent ?
2. 學校一般唔會set 死overseas applications的interview 日期,用zoom, Skype 都要同學生, 或through agent 夾時間的呀.
3.我之前報Lancing College year 9, 真係學校睇完school reports,通知agent 話可去報,我就online registered and paid, 兩日後學校話只有waiting list ! 當時好唔高興,唔係咁大間學校明知冇位都騙你£200...
一個多月後,學校又話可以開始interview 了。
所以如果學校同意你報名,應該係最終會有安排的。

其實好似其他家長係其他post分享過,agent好睇跟你個case果位consultant 夠唔夠細心,同邊間agent冇乜太大關係。我係用英識,我女亦已今年去讀Y8, 最初嘅顧問非常好,俾我好多選校嘅意見,可惜後來離職,接手嘅顧問冇咁好,但都稱職,係有時要追下,不過有問必答,同埋後期亦冇太多需要佢跟進嘅問題。老闆Samuel 係有心嘅,半夜WhatsApp 佢都會覆,不過可能呢年新人多學生多,部分人服務可能未如理想。我女有考UKiset,我亦覺得有用所以唔使sell我,佢哋亦冇sell我UKiset補習。總括我對佢哋嘅服務係滿意嘅,反而我覺得要由AA經佢哋嘅assessment 去「批准」我可唔可以報名邊間學校(唔係由學校批准)我就唔係咁鍾意。

LWTLI 發表於 20-10-10 10:44
其實好似其他家長係其他post分享過,agent好睇跟你個case果位consultant 夠唔夠細心,同邊間agent冇乜太大 ...

同意,邊個consultant 跟係好有大分別。
但如果公司的政策,有壓力比consultant 去sell 課程,去跑數,去sell commission 高嘅學校,去跟太多嘅學生,咁就算本身consultant 有幾好幾勤力幾上心,最後都可能力有不逮。。
at the end, agency 都係生意,真係真心只係為學生好?
我在B agent 的經驗好差,冇心冇睇學生資料冇跟冇覆。。。最積極係sell 課程& ukiset mock test ..
AA 就正路些,從來電話不能溝通但email 都會一日後覆,不能全部倚靠佢但算有幫到手。
有個好好的家長beastiebistro 講得好好,靠自己唔好全靠agent , registered 後同學校溝通都好方便。

Yeahp 發表於 20-10-10 11:23

同意,邊個consultant 跟係好有大分別。

搵agent幫手可以方便啲同慳返啲監考費,但真係唔好信晒佢哋嘅意見同資料,家長真係要自己做功課。

其實我接觸過幾個B嘅 consultant,可惜全部經驗都唔好,有一個仲亂噏話我想報嗰間學校已經收夠學生冇位,介紹其他畀我。因為我自己都心儀呢間,有同學校接觸,問返佢哋話根本冇咁嘅事,由嗰一刻開始我已決定免得過都唔會搵B。

A agent唔好處係冇得同consultant 真人對話,亦唔會有詳細比較同分析你參考,呢方面其他細agent畀到嘅資料仲多。但我要求都唔高,只係希望有交帶,唔好收咗我份報名表就消失於人間。

其實今年間間agent都多人搵佢哋報名,你做唔晒做、做唔好就咪收咁多人登記,否則盞做臭自己個名。
‹ 上一主題|下一主題