用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀大學住宿費
go

[英國] 英國讀大學住宿費 [複製鏈接]

我囡澳洲讀書時, 一人一房有廁所共用廚房,包早餐同晚餐,大學住宿費每月大約2700澳元,相等當時大約港幣1.5萬,請問英國大約幾錢一個月?
   6    0    1    0

回覆樓主:

London zone one intercollegiate hall (即是所有London 大學生都可以申請入住) ,同一條件,全年37 or 38 weeks ,今年萬一鎊。

Chole 發表於 20-9-27 13:45
London zone one intercollegiate hall (即是所有London 大學生都可以申請入住) ,同一條件,全年37 or 38 ...

千一磅一個月?包埋2餐好抵

hei918 發表於 20-9-27 13:52
千一磅一個月?包埋2餐好抵

Sorry 我寫錯,萬一鎊一年,不過我都覺得好抵,星期六、日係包brunch + dinner ,宅男宅女/唔識煮飯啱哂!

London zone one intercollegiate hall (即是所有London 大學生都可以申請入住) ,同一條件,全年37 or 38 ...

幾人房? 要經學校申請嗎? 有網址嗎? 謝謝!

bbbusy 發表於 20-9-27 19:22

幾人房? 要經學校申請嗎? 有網址嗎? 謝謝!

https://halls.london.ac.uk

有不同房型,正常要經學校申請。

想請問下點解一年只有37-38weeks 嘅? 咁其他曰子住邊度?

galatea 發表於 20-10-2 07:40
想請問下點解一年只有37-38weeks 嘅? 咁其他曰子住邊度?

一般大學遲D開課如10月,38w约9至10月,去到明年8月,—般考試完多明年7月番港!另疫情下學校希望提早學生早D番英國,開課前自我隔離14天學校話免宿舍$…孩子選6千鎊一年,-人-房有厕所二人共用㕑房,冇包早餐及晚歺,佢話自己烹

brother4 發表於 20-10-2 09:54
一般大學遲D開課如10月,38w约9至10月,去到明年8月,—般考試完多明年7月番港!另疫情下學校希望提 ...
有自己廁所2人共用廚房都只是6千磅,好抵吖!

galatea 發表於 20-10-2 07:40

我孩子都係38 weeks,正常的,大學計到岩岩好的。

TTEE1819 發表於 20-10-2 11:00
我孩子都係38 weeks,正常的,大學計到岩岩好的。

對!如果讀Master ,可以選擇51星期的,足夠cover 整個課程所需時間。

brother4 發表於 20-10-2 09:54
一般大學遲D開課如10月,38w约9至10月,去到明年8月,—般考試完多明年7月番港!另疫情下學校希望提 ...

如果唔暑假唔返香港, 可以繼續租住嗎?

bbbusy 發表於 20-10-2 14:24
如果唔暑假唔返香港, 可以繼續租住嗎?

可以,另計,貴過平時,平過租俾旅客。

Chole 發表於 20-10-2 15:18
可以,另計,貴過平時,平過租俾旅客。

唔明宿舍嘅租金和租期點計算, 如果9月入住, 所有長假期同暑假都繼續住, 是否假期都要比貴租?  合約的39或51星期是怎樣計出來的? 請指教!

回覆 bbbusy 的帖子

英國大學宿舍的房間選擇眾多,學士階段的宿舍合約長度一般為 39-42 周,碩士階段的則為 50-52 周。費用不包括膳食[size=14.6667px]。

37-39 week 係九月尾至六月中,包括聖誕/復活節不過無長假冇catering .  51 week 係九月至出年九月。

倫敦有啲dorm 會有短過37 weeks 嘅,唔包聖誕復活節假,不過要empty 個 dorm ,梗係唔好啦!

Chole 發表於 20-10-2 16:07
37-39 week 係九月尾至六月中,包括聖誕/復活節不過無長假冇catering .  51 week 係九月至出年九月。

倫敦 ...

今年情況比較亂, book左又比左租但學校轉左online上堂因此冇入住舍宿, 會否冇得退錢? 又有學生未租但第二個學期先on campus, 咁租期由一月租到幾月呢?  請指教!

bbbusy 發表於 20-10-2 17:07
今年情況比較亂, book左又比左租但學校轉左online上堂因此冇入住舍宿, 會否冇得退錢? 又有學生未租但第二 ...

舊年last term 退咗房冇收錢。

今年睇咗幾個dorm 都係八月尾之前要取消,否則你要交錢或者搵人接咗個 contract 。大學亦有財政壓力,Covid 係已知嘅事,無可厚非。

所以今年非常易租到。

亦有學生已交第一個term 但決定唔去,搵人接手交第二、三個term.即係交兩期可用三期,荀!

bbbusy 發表於 20-10-2 17:07
今年情況比較亂, book左又比左租但學校轉左online上堂因此冇入住舍宿, 會否冇得退錢? 又有學生未租但第二 ...

間間學校退宿舍$做法唔同,有D可退,但學$冇得退

Chole 發表於 20-10-2 17:35
舊年last term 退咗房冇收錢。

今年睇咗幾個dorm 都係八月尾之前要取消,否則你要交錢或者搵人接咗個 con ...

房租是分期還是要一次過繳交?
‹ 上一主題|下一主題