用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 其實大家係咪都係信AGENT, 唔會School visit? ...
go

[其他] 其實大家係咪都係信AGENT, 唔會School visit? [複製鏈接]

想知道係咪絕大部分嘅家長都係信晒Agent介紹學校?
如果可以,會唔會都過去睇下間學校先Confirm 入讀?
(當然而家疫情關係有難度,但之前報學校嘅家長呢?)
又或者有冇家長讀左先發現貨不對版?
   0    0    0    0

我認為呢個唔係信與唔信嘅問題,因為點樣嘅學校比較適合係你同你子女最清楚。其他家長認為好,agent認為好,你未必認同,因為每人把尺都唔同。而家疫情令到參觀學校唔可能,冇辦法,但我個人認為參觀學校係非常重要同有用,可以直接瞭解學生,教職員,又可以睇到學校同附近環境,仔女去過參觀將來入學適應都會快啲(因為唔係完全陌生),我覺得好直得。再者,你參觀過幾間學校,日後全部有offer時要選擇都容易好多。

想去site visit,但回來返香港要隔離好麻煩

關係到仔女嘅教育喎,點可以外判畀agent㗎?可以visit梗係應該visit。而無論有無得visit,另外自己都要做充足嘅research。疫情下,有啲學校有virtual open day/tour,有啲可以直接問問題。網上都有啲resources。

我為左睇學校,總共去左兩次英國。一次係睇 Y10, 一次係睇 sixth form....d prospectus一定影到學校最靚個面。自己去,除左可以參觀學校,同學校溝通,仲可以睇埋學校附近環境。
我地係選農曆新年假期去。因為香港學校放假而英國係無放假,可以睇埋d學生,學校運作情況,學生咩國藉多等等。

回覆樓主:

第一個問題:唔會,一定貨比三家,同自己週圍搵料。
第二個問題:疫情下,冇得淰。我囡學校講明謝絕一切參觀,家長送子女返去亦不可以入campus。

當然我自己都搵晒學校資料再問agent, 但因為agent 同學校總有大大小小嘅connection, 佢地梗係會推薦相熟學校掛 (例如我心水有兩間,但agent只推薦其中一間)
學校網頁實比最好嘅野大家睇,所以唔去 school visit始終唔係好實在,不過疫情下呢樣真係好難做到
‹ 上一主題|下一主題