用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中西歷史
go

中西歷史 [複製鏈接]

原來不是間間中一學校都有西史,地理,經濟讀,如果去到中三先開始讀,會唔會辛苦啲呢?
   1    0    0    0

123yin 發表於 20-4-30 23:01
原來不是間間中一學校都有西史,地理,經濟讀,如果去到中三先開始讀,會唔會辛苦啲呢?
...

所以升中時應該都要考慮中學開甚麼課程的。
不過以前讀書時,經濟科都係中四才開始修,都唔見得吃力。何況今日呢?

lauralinnn    發表於 20-5-11 11:51
2jkidsfather    發表於 20-5-1 09:22

nillnill 發表於 20-4-30 23:15
所以升中時應該都要考慮中學開甚麼課程的。
不過以前讀書時,經濟科都係中四才開始修,都唔見得吃力。何 ...

以前有一科叫EPA

LeeCC 發表於 20-5-1 14:38
以前有一科叫EPA
我以前讀中學,好似中二才有EPA!
我知而家黃棣珊中一已有EPA!

123yin 發表於 20-4-30 23:01
...
我睇中學會去『中學概覽』睇埋有咩科!

原來有一科叫綜合人文科,有無小朋友讀的學校有這科,教學會到西史,地理一樣嗎?

bbforever 發表於 20-5-1 14:44
我以前讀中學,好似中二才有EPA!
我知而家黃棣珊中一已有EPA!

我以前中一至三都有EPA,中四可以選econ

講統一排位分B1,B2,B3,,由B1派先,裏面在細分,B1成績好派先,如果分數相同就前Number派先,定係B1派先,不計分數, Number最前排先?

123yin 發表於 20-5-1 15:00
原來有一科叫綜合人文科,有無小朋友讀的學校有這科,教學會到西史,地理一樣嗎?
...

綜合人文科 Integrated Humanities 有啲學校代替西史地理,有啲學校代替通識,因校而異。我女學校本身有西史地理,但地理中二上學期係 tourism, 下學期係類似DSE 地理嘅 dynamic earth, 原本中二地理嘅 water scarcity, food problems 擺咗喺綜合人文科,所以佢哋綜合人文科係大部分初中通識加少少中二地理。

回覆 123yin 的帖子

Banding 裏面人人平等,成績好同成績冇咁好都可以排得前/後,隨機 number。
‹ 上一主題|下一主題