用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道 vs 九龍禮賢 vs 崇真 vs 啓思小學附屬幼稚園 ...
go

培道 vs 九龍禮賢 vs 崇真 vs 啓思小學附屬幼稚園 [複製鏈接]

6月B女有以下offer, 網上找不到近年的詳細資料及用家意見,所以麻煩您可以幫忙提供意見及分析!

<唔就金錢同距離比較>

1.  培道小學幼稚園 pm

好認同陳校長嘅辦學理念,知道學校重建還新建泳池及多功能室,覺得學校真的是以孩為本,而且100%直升小學,覺得到時可以外出試試其他小學,但亦有一個不錯的backup,只係因為見到網上評論它們學術較淺,需多花時間外補,銜接小學會很多吃力(雖然查過考評局報告説沒問題,但始終覺得用家意見比較中肯)而小學出去多數只可以考到band 2的中學,原校收生率很低

2.   九龍禮賢學校暨幼稚園 am

Interview 時見到很多不同國籍嘅老師,而且感覺到大家都好有愛心,但聽說小學得約100個學額,分三班,大多禮幼都想升讀,而一般只收三分一,僧多粥少,打蹦頭。好擔心不能直升小學要進行大抽奬,因為我們是天水圍校網,但如幸運就讀小學,大多可以入band 1 中學

3. 崇真小學暨幼稚園(英普) am

本身覺得語境好,有小學及中學,但後來發覺網上用家說每天英普時間只有2.5小時而不是學校對外公佈的3小時,而崇小係要大抽獎入,收好少崇幼生,又唔係可以升上出名嘅沙崇,只係普通嘅崇中

4.  啓思小學附屬幼稚園 pm

本身打算比小朋友行IB,不過後來媽媽朋友勸戎成長之路會很少選擇(又多數要去外國,本人現階段唔想小朋友出國)而且如日後家庭經濟狀況有改變時會有影響到小朋友

1    0    0    0

回覆樓主:

崇真小學不是私小嗎?

prince1437 發表於 19-12-31 16:06
6月B女有以下offer, 網上找不到近年的詳細資料及用家意見,所以麻煩您可以幫忙提供意見及分析!

崇小是要考的,不是大抽獎的

我揀啓思附幼,其它一概不考慮

我同你既煩惱差不多,只是培道無offer。我女9 月B

你諗到揀邊間未?

我問過啟思附幼用家,非常好評,心郁郁

崇小係私校,無得大抽,要考架

回覆樓主:

的確有間崇真可以大抽獎嘅,筲箕灣崇真學校

回覆樓主:

崇小有70%位給崇幼
崇小頭70%合基本資格可免試升基崇
基崇2018年3322率59%屬B2A水平

回覆樓主:

上年除了無考培道,都有三間offer,最後揀禮幼

ecilayiu 發表於 20-1-3 23:58
我同你既煩惱差不多,只是培道無offer。我女9 月B

你諗到揀邊間未?

依家徘徊喺啟小附&培道之間

培道

好似之前咁講,鐘意佢嗰份愛,但又好擔心語境,因為就算有外補,始終同每日對住用住嘅係有分別,而且如果佢d同學成日淨係講廣東話,佢越嚟越大就好可能唔願意用英文同我哋溝通,不過見到好多媽媽話呢兩年課程開始變深咗

啟小附

因為我唔識亦搵唔到用家分享,睇咗好多篇啟小附d報導(但其實大同小異都講到佢超好)話讀完3年之後,已經識晒所有Phonics & 普通話拼音,完全可以同外國人溝通(當然係表達簡單事)但我見人話每日英文及普通話時間各得1.5hr,而且佢哋著重啟發多個學術,所以課程好淺,而且如果我唔行IB,到時又係考返龍/名小,就好似好多餘咁

你有又咩選擇呀?可以分享多d用家講嘅啟小附嗎?(特別係語境,課程&升小資料)

toho419 發表於 20-1-4 21:28
上年除了無考培道,都有三間offer,最後揀禮幼

d人話禮賢課程勁淺,又冇考試又冇默書,好有愛心但係太自由,可以分享下禮賢實際就讀嘅情況嗎?特別係佢嘅課程、語境及學習英普嘅時間表嗎?

Thanks!

禮幼係19 年開始改左少少課程
英文時間多左(以前兩個net 教全k  依家一級一個Net)

英文時間係小組上 (約10 個人)
所以小朋友吸收得唔錯
主力教Phonics 同對答

普通話一星期一堂 (約15 人上)
基本聽同講

功課今年K1 一個星期有4 日有功課
長假期會有功課
另外加親子閱讀報告
都比以前多野做左

所以唔可以話好淺
只能說用私校黎講相對地淺

不過比卷幼說資源空間多好多
同埋老師全部都係好有經驗同埋愛心

我自己培道,崇真,啓小幼也有offer, 但只考慮啓小

alien_ho 發表於 20-1-5 08:33
禮幼係19 年開始改左少少課程
英文時間多左(以前兩個net 教全k  依家一級一個Net)

好詳細,真係已經轉左課程,吾係想像中淺,同埋上堂學既野,小朋友係吸收到,屋企吾駛特別教,我小朋友會自己鐘意做功課同讀書

如想出去考學校,崇幼應該比較理想,學術程度好、有崇小back up,識人亦考到三私

九龍禮賢
不算勁淺,兩文三語都齊,要K1小朋友向單獨向全班同學分享, 每星期借2本書, 一中一英,其中一本要讀書報告....4日有功課....
‹ 上一主題|下一主題