用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 機票問題
go

機票問題 [複製鏈接]

各位家長,我小朋友今年8月過加拿大安省讀11班,幫佢去國泰訂機票,國泰竟然要等佢嘅學生簽證出咗先出機票,我都唔明點解,唔知各位有無遇過相似情況?
   1    0    0    0

DerekChanKM 發表於 19-4-26 18:06
各位家長,我小朋友今年8月過加拿大安省讀11班,幫佢去國泰訂機票,國泰竟然要等佢嘅學生簽證出咗先出機 ...
你買學生票?

DerekChanKM 發表於 19-4-26 18:06
各位家長,我小朋友今年8月過加拿大安省讀11班,幫佢去國泰訂機票,國泰竟然要等佢嘅學生簽證出咗先出機 ...

有學校acceptance letter也可以。亦都可以先hold位,visa出左再出機票。國泰航空M class冇咁早deadline

回覆 cfs 的帖子

學生票應該比一般普通機票平啲,而家上哂啲文件,等再一步指示。

DerekChanKM 發表於 19-4-30 13:33
回覆 cfs 的帖子

學生票應該比一般普通機票平啲,而家上哂啲文件,等再一步指示。 ...

其實睇長短期啦,我仔九月出發十月中回,國泰五千多,比學生票八九千平,所以每次計數比較下

醒目開學勳章

五千幾咁便宜?我睇左好耐,直航來回Manchester 要過萬!(emoji)

SumSumBB 發表於 19-5-4 16:05
五千幾咁便宜?我睇左好耐,直航來回Manchester 要過萬!(emoji)

上星期出,Manchester-HK-Manchester 十月的假期,扣GB後$5xxx,如果你睇聖誕返香港及一月去開學就貴喇,因為一月時已經開始買,現在遲了。現正準備復活節的機票了

cfs 發表於 19-5-4 18:29
上星期出,Manchester-HK-Manchester 十月的假期,扣GB後$5xxx,如果你睇聖誕返香港及一月去開學就貴喇,因 ...

聖誕返香港,一月頭回倫敦,我買左芬蘭航空轉機都要6千幾。

請問若年中各 英國 term break 放假回港,是否買bundle 幾套機票較化算?

yuyueng 發表於 19-5-4 23:34
聖誕返香港,一月頭回倫敦,我買左芬蘭航空轉機都要6千幾。

算合理

回覆 hollandbean 的帖子

我用AA的特價優惠訂BAbundle 3 套共三萬左右連稅。而十月中的break就訂BA回頭飛$7000連稅。因囝第一次留學,我又不太熟識機票問題,所以訂bundle好似易D辦妥。希望今年再向大家學習,下學年可以慳到多D機票錢:)

請問15歲以下係咪有退稅?
‹ 上一主題|下一主題