用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 35校網,邊間學校好?
go

35校網,邊間學校好? [複製鏈接]

35校網,邊間學校好?

dear all,

請各家長分享一吓35校網怎樣選擇好,我對這區的小學吾熟識,請給意見。謝謝。

媽咪咪
~散佈愛~ 在你所到之處不斷散佈愛......首先要從自己家開始。 把愛給孩子、妻子或丈夫、父母,然後及於鄰人.......... 讓每一個分享過你的愛的人都能在離開後感受到生命中有愛。 ---德蕾莎修女 ~SPREAD LOVE~ Spread love everywhere you go.......first of all in your own house. Give love to your childred, to your wife or husband, to a next door neighbour......let no one ever come to you without leaving better and happier. ---MOTHER TERESA

Re: 35校網,邊間學校好?

妳 地 會 點 排 35 校 網 內 的 學 校 排 名,請 分 享 吓,比啲 意 見。我 的 排 名 如 下:-

1. 黃埔宣道小學
2. 馬頭涌官立小學
3. 奉基小學
4. 奉基千禧小學
5. 葛量洪校友會
6. 紅磡官立小學
7-10 排名不分先後(因為吾會選擇)
紅磡街坊會小學
普愛學校
聖公會聖提摩太上下午小學
天神嘉諾撒學校

~散佈愛~ 在你所到之處不斷散佈愛......首先要從自己家開始。 把愛給孩子、妻子或丈夫、父母,然後及於鄰人.......... 讓每一個分享過你的愛的人都能在離開後感受到生命中有愛。 ---德蕾莎修女 ~SPREAD LOVE~ Spread love everywhere you go.......first of all in your own house. Give love to your childred, to your wife or husband, to a next door neighbour......let no one ever come to you without leaving better and happier. ---MOTHER TERESA

媽咪咪 寫道:
妳 地 會 點 排 35 校 網 內 的 學 校 排 名,請 分 享 吓,比啲 意 見。我 的 排 名 如 下:-

1. 黃埔宣道小學
2. 馬頭涌官立小學
3. 奉基小學
4. 奉基千禧小學
5. 葛量洪校友會
6. 紅磡官立小學
紅磡街坊會小學
普愛學校
天神嘉諾撒學校

Why not 天神嘉諾撒學校?? Is that too bad or your kid is a BOY???

Hi muicc,

my kid is a BOY

媽咪咪

muicc 寫道:
[quote]
媽咪咪 寫道:

1. 黃埔宣道小學
2. 馬頭涌官立小學
3. 奉基小學
4. 奉基千禧小學
5. 葛量洪校友會
6. 紅磡官立小學
紅磡街坊會小學
普愛學校
天神嘉諾撒學校

Why not 天神嘉諾撒學校?? Is that too bad or your kid is a BOY??? [/quote]

Dear All,

請 幫 幫 忙 吧,唔 該。

媽咪咪

媽咪咪,

你好!我見你都揀宣道第一,我想問吓這校好唔好,其實我囡囡今年都派左去宣道,但係我唔知讀唔讀好,因為我仲考左崇真英文小學(私校),請問你可唔可以講多一點有關宣道既資料呀?唔該.

Thanks,
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

其實我都唔知這校好唔好,係只知道這校小二開始有精英班,是傳統學校,校風比較好. 其實35區大部份都沒有大分別.

up

葛量洪校友會 紅磡官立小學, 馬頭涌官立小學

大家好,我是住35校網的,希望大家可以幫下我,因為我住這區只有數年時間,認識區內小學不多.我真係想找一間適合我女兒的學校. :wink: 我想要一間1.男女政府津貼學校,2.功課唔多,以活動教學,3.校風中規中距,4.全曰制小學.其實我心裡有幾間,但我真係唔知那一間放第一位.   

a.黃埔宣道
b.紅磡灣官立
c.聖提摩
d.奉基千禧
d.葛量洪校友會

如果大家知道有些夸網而又付合我的要求,請話我知.我真係萬分感激. :wink:  :wink:

winniechan 寫道:
大家好,我是住35校網的,希望大家可以幫下我,因為我住這區只有數年時間,認識區內小學不多.我真係想找一間適合我女兒的學校. :wink: 我想要一間1.男女政府津貼學校,2.功課唔多,以活動教學,3.校風中規中距,4.全曰制小學.其實我心裡有幾間,但我真係唔知那一間放第一位.   

a.黃埔宣道
b.紅磡灣官立
c.聖提摩
d.奉基千禧
d.葛量洪校友會

如果大家知道有些夸網而又付合我的要求,請話我知.我真係萬分感激. :wink:  :wink:

我的排名如下:
1. 奉基/奉基千禧
2. 馬頭埇(紅磡灣)
3. 聖提摩太
4. 黃埔宣道
5. 葛量洪校友會

BillyM,好多謝你的意見,其實我真的想呀女可以開開心心的讀小一致小六.吳好有太大壓力.我想知 奉基/奉基千禧&馬頭埇(紅磡灣)那一間會岩我個女??

BillyM,好多謝你的意見,其實我真的想呀女可以開開心心的讀小一致小六.吳好有太大壓力.我想知 奉基/奉基千禧&馬頭埇(紅磡灣)那一間會岩我個女??

這區的小學我去年已分析過,你可以試試用找尋去睇返我去年的分析。搵唔到的話先再分析。

簡單的答你的問題,奉基/奉基千禧會適合些,因為馬頭埇(紅磡灣)有精英班,唔多唔少都會大壓力些。我所接觸的奉基/奉基千禧學生,全都喜歡上學,水準亦中上,學校教到書,好野黎架。

Dear BillyM,
35校網,普愛好唔好?有何見解?
相比九龍塘官立,如何?
Thanks.............     

BillyM好多謝你,但我真的找吳到你去年的分析.Anyway,我已經決定奉基/奉基千禧會岩我個女多d.但我想知它們2間(奉基/奉基千禧)有什麼分別. 吳好意思,那麼多問題.

BillyM好多謝你,但我真的找吳到你去年的分析.Anyway,我已經決定奉基/奉基千禧會岩我個女多d.但我想知它們2間(奉基/奉基千禧)有什麼分別. 吳好意思,那麼多問題.

唔緊要,我自己都搵唔返,係度再講多少少啦。

奉基/奉基千禧的分別只在校舍,千禧有新千禧校舍用,其餘課本、課程、試卷、程度、以至運動會都一樣。有人會話奉基會比奉基千禧程度高少少,現在或者係,但比我揀,我都揀間新校舍。

你的選擇無錯,奉基/奉基千禧的好處是教到書之餘,個個小朋友都能開心上學去,壓力少。現在唯一的弱點是派位平平,但遲些有新機制時就有另一番景象。

LilyMaMa 寫道:
Dear BillyM,
35校網,普愛好唔好?有何見解?
相比九龍塘官立,如何?
Thanks.............     

你的選擇都很另類,老實說,兩間都不是最好選擇,尤其普愛,乜唔係殺左校咩?

Billy M

你好, 我新來的請問除了奉基, 黃埇宣道是否真的較差呢?  

你的選擇無錯,奉基/奉基千禧的好處是教到書之餘,個個小朋友都能開心上學去,壓力少。現在唯一的弱點是派位平平,但遲些有新機制時就有另一番景象。-------你講得岩    真的很多謝你.

>>我的排名如下:
1. 奉基/奉基千禧
2. 馬頭埇(紅磡灣)
3. 聖提摩太
4. 黃埔宣道
5. 葛量洪校友會

BillyM,

why Fung Kei is better than Whampoa Alliance ?
and in which aspects?  thanks !
‹ 上一主題|下一主題