用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

嶺小學生類型 [複製鏈接]

我仔仔沒有特別突出的專長如音樂,運動,但就對很多活動都有興趣玩和學,

各位認為是否適合讀嶺小呢?

請問是否知道,如果第一階段報了嶺小,會否影響報讀津校的機會?
   2    0    0    0

回覆 ruthmark 的帖子

我仔仔不是特殊生。嶺小愛收特殊學生?

回覆樓主:

嶺小全校得四百人左右,我覺得已經好多 ECA 嘅選擇,以我小朋友多次經驗,開唔成班只係一次。個人覺得,選擇學校,著眼點唔應該只係睇 ECA, 低小只有一堂 ECA 係必選,其他都係自願性質,如果揀唔啱,可以自己出去學。家長應該以課程,校長,老師為考慮,睇下啱唔啱自己小朋友,有試過小朋友鐘意催谷型而轉校。至於 SEN, 相信而家嚮政府推行融合教育之下,間間學校都一定有,但 SEN 小朋友唔代表一定係曳,唔好誤會。

magicpandada 發表於 18-3-17 00:21
我仔仔沒有特別突出的專長如音樂,運動,但就對很多活動都有興趣玩和學,

各位認為是否適合讀嶺小呢?

另外,嶺小如果收咗,要簽同意書放棄政府自行/派位, 所以如果唔啱,就留個機會俾其他人啦

http://www.luaaps.edu.hk/activity.html

ruthmark 發表於 18-3-17 23:08
回覆 magicpandada 的帖子

magicpandada 你最好臨清楚,因為嶺小幾多特殊學生,至於教學好唔好就睇邊位老 ...

請問是什麼特殊學生? disable ? 低痴智?我是真心請敎,你可Pm 我!thank you !

Kathylo2012 發表於 18-3-25 16:59
請問是什麼特殊學生? disable ? 低痴智?我是真心請敎,你可Pm 我!thank you !
...

但講座嘅時候, 校長有講過呢度唔係特別收sen嘅小朋友。
其實反而有些津校就會有支援sen

我都記得校長講過學校唔會因為小朋友係SEN 而有優先考慮, 只係如果小朋友可以通過面試而符合學校標準時, 學校唔會因為個小朋友係SEN 而唔收.  校長亦講過, 學校唔及津校有咁多支援, 所以家長要自己諗清楚.  個人覺得, SEN 的家長會選嶺小係因為嶺小本身唔太谷, 又唔太嚴, 呢類小朋友較易適應吧!

學校無特別資源俾sen ,唔會特別去收。但係sen家長都特別喜歡報,坦白講在面試話小朋友 係sen就知衰硬,所以大家都唔提出,如果衰着,就再報再考,總有漏網之魚收左。面試又唔係一定分得出係唔係sen, 收左之後先會向學校講 小明友係sen, 總之開學後會浮出來,例如whatsapp家長 群組內會熱情討論食邊隻藥,去邊睇醫生。家長到其時就知學校收咗吾少。平心而論,其實去到邊間學校都 有sen, 嶺小所遇到的係因學生少,sen的比例會相對高,有七八個在一個年級就己十幾%。收左後學校同其他家長唯有硬食。

aangie637 發表於 18-4-12 21:11
回覆 a_for_apple 的帖子

嶺小課外活動多,如果只想玩玩下冇乜要求咁就參加。但聽高年級家長講,如果想靠 ...
嶺小的課外活動, 真係玩吓架咋喎, 可以考級考試的本就唔多, 而且每年都有新人入, 未必所有班都會安排考試.  要用作考中學, 真係冇幾多個有用, 但我去考中學, 都會照填學校課外活動, 至少比中學睇到個小朋友唔係只得讀書, 都會參與一下學校的活動, 反正其實大部份小朋友出面都會有其他課外活動.  但學校都玩啲, 個PORTFOLIO 就可以校內校外都有囉.

嶺小課外活動多,如果只想玩玩下冇乜要求咁就參加。但聽高年級家長講,如果想靠 ...

學校嘅 ECA 如果太多人報,要抽籤,就算你個個學期都揀,都唔係 100% 肯定次次可以報到。如果係為升中,就未必係好好嘅選擇,加上一個學期得十幾堂,一年都係廿幾三十堂,玩下就好,用嚟做升中籌碼就未必合要求

ruthmark 發表於 18-3-17 23:08
回覆 magicpandada 的帖子

magicpandada 你最好臨清楚,因為嶺小幾多特殊學生,至於教學好唔好就睇邊位老 ...

我小朋友已讀四年,熟悉其他級的學生,我自己天天接送出入學校,也做義工接觸各級學生,不覺得多特殊表現的學生,既然表現正常,也不會有標籤讓你認得出他們吧?不明白為什麼這位人士會說嶺小多特殊學生,而且多少咁又代表咩?
我反而留意到上年開始,多了些不成熟的家長,處理問題的方法很自我中心,喜歡和不知情的外人公審,不喜歡直接與相關人士溝通,喜歡活在自己構想的標準中,說話用主觀感覺沒有根據。
我當然沒有資格教育這些成年人,但是想善意提醒網路上來看論壇,又真心想了解嶺小的人,張開雪亮的眼睛用你的智慧判斷。
真心希望嶺小以後收到啲和以前一樣正常、明理、識欣賞學校的識貨家長!因為那些怪獸家長易請難送,找不到比嶺小好的又要嫌三嫌四。又唔走,又要怨,亂說子虛烏有的事,面皮之厚實在令我不忍卒讀。

嶺小的課外活動是一種多元的發展,也是平衡小朋友不會單是從課本上學習。作為升中籌碼這種心態是不對的,應該用教育的心態去看課外活動。教育並不是商業活動,不是你付出金錢然後就期望得到相應的回報。即使課外活動沒有直接助益升中,但這樣不代表是浪費金錢。從你的說話可以估計你對教育認識並不深,因為我認嶺小的課外活動質素不錯。我的孩子在中大參加資優計畫及各種精彩有質素的活動,並不覺得學校的活動不好玩,相反非常喜歡。仲有,邊度亂呀?學校安排好正常,其實年年安排都相似,學校駕輕就熟,阿仔無同學有問題。

我孩子讀了四年,完全不覺得課外活動有何混亂,我反而很欣賞學校有兩輪校車,方便參加了課外活動的搭校車同學回家,如果沒有兩輪校車,我想我孩子不能參加任何課活動。

回覆樓主

我仔仔都嶺小讀左4年,我反而好慶興可以入到嶺小,老師有愛心,活動教學,老師關心的不止是成績,個人品德,心理健康每一樣都跟的好足,我仔之前讀培道好嚴格,學校只係關心成績,我見他好大壓力,所以特登再轉校考入嶺小,我從來未後悔過,反而好慶興自己為他選擇了一間充滿愛心的學校,小朋友讀的好開心,課外課程亦好多元化,小朋友都好喜歡參與,希望想入嶺小的家長明白如果你希望小朋友係開心上學的,一定選擇嶺小,當然如果你的小朋友係喜歡好谷的,嶺小真係不適合你
‹ 上一主題|下一主題