用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 35網的家長,06讀小一有心水?
go

35網的家長,06讀小一有心水? [複製鏈接]

35網的家長,06讀小一有心水?

35 的家長,
你們心中的三甲之選是什麼?馬頭涌 / 宣道 / 奉基千禧?
哪一間好D? 校風如何?

是否九月份要交表?

Re: 35網的家長,06讀小一有心水?

Hi, 我是新加入的.

或者有無其他學校可揀?

有無現在就讀這些學校的家長? 可否俾D意見?

Peggy-ma 寫道:
35 的家長,

是否九月份要交表?

1. 馬頭涌官小
2. 黃埔宣道
3. 奉基千禧

(天神嘉諾撒 for girl)

Thanks!

請問他們的校風如何?
功課量?
聽說馬頭涌較着重運動, 是嗎? 那麼中學派位的結果怎樣?

hi,

好似話34,35,36 合併 , 8月份公佈.

:cry:

馬頭涌 首選啦!各方面都好平均!

其實選什麼學校,最好留意教學方法.
我女兒就讀葛量洪校友會黃埔學校.
我覺得這學校不錯. 校長好有教育理念.
中文及英文的教法好好.
但我知道大部份家長都認為三甲之內是馬頭涌 / 宣道 / 奉基千禧 etc.
希望大家細心想想,什麼學校才適合自己的孩子.

Peggy-ma 寫道:
35 的家長,

是否九月份要交表?

我仔仔今年九月選小學, 我是在35 網. 現在我會選擇馬頭涌

或宣道.  有些家長告訢我,  宣道在小二已經分精英班.

口水B 寫道:
我仔仔今年九月選小學, 我是在35 網. 現在我會選擇馬頭涌

或宣道.  有些家長告訢我,  宣道在小二已經分精英班.

真的?
會唔會太早? 佢地只有7歲, 咁快有標籤作用.

請問有冇奉基千禧的媽咪發表下, 今年小六有幾多%派band1中學呢?
另聞說近兩年馬頭涌成績有下降吹勢及小一二之記律每況愈下, 有無媽咪可以發表下議見? 謝!

Any more news on the combination of 34, 35 and 36 net?

口水B
宣道係有分精英班的, 我仔仔今年派了這校, 在辦理入學手續時, 那位家長會主席講的, 他說因成績不太好的會有效多老師跟進, 聽落又好似幾好!

Any more news on the combination of 34, 35 and 36 net?

Confirm combine 34 & 36 only

龍馬媽媽:
係唔係已經公報左啦, 咁請問36有乜好學校? 我個女係34, 今年9月要選啦, 其實合併有什麼好處,壞處? 請指教, 謝謝

龍馬媽媽 寫道:
[quote]Any more news on the combination of 34, 35 and 36 net?

Confirm combine 34 & 36 only[/quote]

7/23 已登報紙confirm, 你可睇以下發表

教 育 統 籌 局 決 定 將 十 三 個 小 學 校 網 合 併 為 六 個

龍馬媽媽:  多謝報料, 咁36有什麼好學校?
‹ 上一主題|下一主題