用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問到校服務同i位的不同之處?
go

[學校] 請問到校服務同i位的不同之處? [複製鏈接]

我仔現在3歲,讀N班,9月開學讀K1,現在排i位學校,但是他現正讀緊的學校有到校服務,而將會安排入讀i位學校唔近屋企,無校車坐要日日自己湊返學,而且我還要一拖二(湊細佬)坐小巴帶他去i位學校,所以想問一下使用過到校服務同現在讀i位小朋友的媽咪二者係味分別好大,我可以一直享用到校服務直到現在的學校有i位提供嗎?排i位係味只可以選區不能指定學校呢?
   0    0    0    1

sallychu35 發表於 17-6-1 13:10
我仔現在3歲,讀N班,9月開學讀K1,現在排i位學校,但是他現正讀緊的學校有到校服務,而將會安排入讀i位學 ...

I位可以選指定學校,當然可能會等得耐d

回覆樓主:

可以打電話去有I位既學校問清楚有冇校車到你樓下,才填指定學校首3志願。

funghon 發表於 17-6-2 10:37
可以打電話去有I位既學校問清楚有冇校車到你樓下,才填指定學校首3志願。
...

問過無校車服務

sallychu35 發表於 17-6-6 09:35
問過無校車服務

我選校前,問清楚話有校車才選,如冇校車我真係搞吾惦

funghon 發表於 17-6-6 13:31
我選校前,問清楚話有校車才選,如冇校車我真係搞吾惦

社工話i位學校好少有校車而且拿協康會的評估報告去申請i位份報告只可以半年有效期,這次係我第二拒絕,我住慈雲山第一次派了觀塘慈慧,太遠拒絕了,第二次派了富山邨,但是無校車,我每日一拖二要同返工一群爭坐小巴帶個3歲小朋友返學,所以想再拒絕,社工竟唔高興,意思係我再拒絕社處會認為我小朋友唔需要服務同社處可能會取消我的申請(因為協康會評估報告夠半年)要我帶小朋友從新評估後再申請。

sallychu35 發表於 17-6-6 14:34
社工話i位學校好少有校車而且拿協康會的評估報告去申請i位份報告只可以半年有效期,這次係我第二拒絕,我 ...

我都知i位學校十間有8間都係冇校車,咁我咪選其餘果2間law 。選學校張form,  3個志願都係指定學校 ,同埋已問學校話有校車。
‹ 上一主題|下一主題