用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇人讀國際學校?
go

有冇人讀國際學校? [複製鏈接]

但其實唔打算去外國讀書

2    0    0    0

引用:但其實唔打算去外國讀書 +

原帖由 HAPPY_YY 於 16-09-13 發表
但其實唔打算去外國讀書
我仔讀緊國際小學,首選本地大學,如果入唔到才出國

以前去幾間IS的school tour,印象中其實都有數量唔少的學生讀本地大學。其中讀醫科,更多會係香港讀。

不過小朋友讀IS,佢睇既野多左,想既野亦會多左。佢到十幾歲,好大機會對自己的前程有想法,唔係父母話打唔打算咁簡單,除非絕到話唔供佢。

我有朋友的孩子,由幼稚園到中學都是讀國際學校,之後升香港大學讀Social Science.

回覆:有冇人讀國際學校?

這問題永遠depends on 小朋友成績如何?想讀什麼科?是否接受不入三大?很個人的。

Jane1983 發表於 16-9-13 22:27
以前去幾間IS的school tour,印象中其實都有數量唔少的學生讀本地大學。其中讀醫科,更多會係香港讀。

不 ...

請問一般國際學校既學生,係咪都絶大部分可以入到香港頭三大大學,如果佢地肯留港讀,係咪多數都讀到?

annie40  基本是absolute right.  發表於 16-11-29 09:49

回覆 mslam1016 的帖子

都要睇有無讀書,考IB幾多分,報什麼科。
學校再好、師資再勁,都要小朋友自己給力。

我都好想知, 可以係香港讀大學的機會大不大, 因為好想讀國際學校, 但出國讀大學負擔很大, 雖然讀國際已經是很貴學費, 但我計過, 如果讀私小再加補習學野,都係返到。如我讀國際我只會補下中文或學1-2樣興趣班。

Monalisaj 發表於 16-11-29 13:43
我都好想知, 可以係香港讀大學的機會大不大, 因為好想讀國際學校, 但出國讀大學負擔很大, 雖然讀國際已經是 ...

我覺得預埋出國大學個筆好D,到時都吾知香港仲有多少non jupas 位,而且中文程度不高,可能傾向到外國發展。

mslam1016 發表於 16-11-28 12:30
請問一般國際學校既學生,係咪都絶大部分可以入到香港頭三大大學,如果佢地肯留港讀,係咪多數都讀到?
...

本地醫科要求較高,IB 要 > 43。
其他各科要求不同,"神科" 如 LLB QFIN 甚至理大三寶,要求也不算低,以 40 分為目標較穩陣。
其餘科,三大一般有 37 入到。
但以 37 分計,外國有排名比 HKU 更高名氣更大的大學可選。
其他本地大學,其實很多收生要求不高,聽過 32 已經夠。
但 IS 學生眼界唔同,早兩年有狀元醫科收佢 ( 可能父母要佢報 ),佢唔讀,結果去外國讀音樂,
父母要有心理準備比佢激死。

回覆 nintendo 的帖子

多謝分享, 好清楚呀!咁其實都唔算好難既, 本地一般大學都有預學位比IB 學生, 但我知有些國際不是用IB, 咁係唔係個D就一定耍出國?

Monalisaj 發表於 16-11-29 14:09

多謝分享, 好清楚呀!咁其實都唔算好難既, 本地一般大學都有預學位比IB 學生, 但我知 ...

其他非 IB 也可以入本地大學,基本上 non-jupas 乜人都收,英美加澳都收,
大陸台灣亞洲區也有些學生來香港,但我唔熟收生門檻。

nintendo 發表於 16-11-29 14:55
其他非 IB 也可以入本地大學,基本上 non-jupas 乜人都收,英美加澳都收,
大陸台灣亞洲區也有些學生來香 ...

Thank you

Monalisaj 發表於 16-11-29 14:09

多謝分享, 好清楚呀!咁其實都唔算好難既, 本地一般大學都有預學位比IB 學生, 但我知 ...

其實大學不会預留學位俾某一個非DSE資歷,DSE以外的學生都是經non jupas申請本地大學
‹ 上一主題|下一主題