用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試一問
go

陳守仁面試一問 [複製鏈接]

見上年面試可選擇中文或英文回答,唔知如果選擇中文面試,會否冇咁著數?有沒小朋友係揀中文面試而有offer嘎?

另外,是否第一round大家都用同種語言,係見校長時先分中英語言呢?

11    0    0    0

fixedstar99 發表於 16-8-30 22:30
見上年面試可選擇中文或英文回答,唔知如果選擇中文面試,會否冇咁著數?有沒小朋友係揀中文面試而有offer嘎 ...
因為會有ncs報tsl, 所以有啲考生真係要選用英文面試㗎。住年tsl會留一定比例嘅學位俾nsc (而家唔知仲有冇?). 換過角度睇, nsc即係有另一條隊。我真係覺得嗰條隊嘅命中率會高啲㗎!至於去到3rd round見校長,我估佢係睇你選邊種語言面試嚟決定用邊種語言同家長傾。

回覆 ok3 的帖子

咁因為間學校注重英文,會否見到個小朋友選擇用中文面試而覺得佢英文一定冇咁好而唔收呢?因我個小朋友英文學術OK但spoken English不及中文流利,用中文更加能表達自己,我地想佢用中文面試,但又擔心學校淨係收英文面試既小朋友

回覆:fixedstar99 的帖子

純屬個人意見, 我會覺得用小朋友最強的語言來面試會最好。
其實好名幼, 一班裡面都有2-3 個英語非常流利, 等同國際學校的學生。
如果你用英文面試, 你是跟這些學生比較。
會否反而給比下去呢?

Chirley    發表於 16-9-5 12:41

boboalmighy 發表於 16-8-30 23:42
純屬個人意見, 我會覺得用小朋友最強的語言來面試會最好。
其實好名幼, 一班裡面都有2-3 個英語非常流利 ...
同意。所以建議樓主用返小朋友最舒服嘅語言去面試。

ok3 發表於 16-8-30 23:06
因為會有ncs報tsl, 所以有啲考生真係要選用英文面試㗎。住年tsl會留一定比例嘅學位俾nsc (而家唔知仲有冇?) ...
我都想知 升中果陣.....SPCS / MSS 有無提供另一條隊俾 TSL D NCS

fixedstar99 發表於 16-8-30 23:34
回覆 ok3 的帖子

咁因為間學校注重英文,會否見到個小朋友選擇用中文面試而覺得佢英文一定冇咁好而唔收呢 ...
其實學校近年銳意加強學生中文嘅能力。樓主實在不用想太多。考tsl英文一定要好, 但唔可能會只收用英文面試嘅學生。

非常感激以上各位意見! 咁我揀返小朋友最熟練既廣東話就安心啦!因為好驚因語言選擇問題上出錯而害佐佢

另外,請問是否first round無論揀咩語言in,所有小朋友都係考同種語言?  仲有,係咪通常中文問既題目深過英文?

回覆:陳守仁面試一問

邊度選interview 語言?thanks

因為會有ncs報tsl, 所以有啲考生真係要選用英文面試㗎。住年tsl會留一定比例嘅學位俾nsc (而家唔知仲有冇?) ...
The Principle spoke to us in Cantonese in 3rd in. Just a very casual conversation of letting you know the performance of your kids during 1st 2 round interviews.

已印象模糊,只記得好像有一處要剔廣東話, 普通話, 英文;
(不肯定)好像是面見信中有一個地方會問小朋友在家語言?
自強不息 厚德載物

回覆 siuap 的帖子

Does the principle talk to the kids in 2nd round and meet the parents in 3rd round?

which language did you choose in the interview letter then? did the principle also interview your kid in Chinese? Did u get the offer at last? Thanks a lot.

chopin999 發表於 16-8-31 09:40
邊度選interview 語言?thanks

冇記錯應該係喺application form選, 定之後有封interview letter再選

fixedstar99 發表於 16-8-31 10:39

Does the principle talk to the kids in 2nd round and meet the parents in 3rd roun ...
Principle only meet with parents in 3rd round.

fixedstar99 發表於 16-8-31 10:42

which language did you choose in the interview letter then? did the principle als ...
純路過答訕,我們曾在某一欄選了廣東話,小朋友大部分時間用廣東話面試;不肯定校長是否要負責面試,但parents sharings 時我們是用廣東話跟校長閒談,有OFFER;相信面試語言不影响賽果,表現更重要。

Chirley    發表於 16-9-5 13:50
hppa    發表於 16-9-1 12:22
自強不息 厚德載物

siuap 發表於 16-8-31 10:13
The Principle spoke to us in Cantonese in 3rd in. Just a very casual conversation of letting you kno ...
me too

以前NCS 有30%.. 去年開始講明會減, 可能20% 不到...

引用:回覆+siuap+的帖子 which+language+did+yo

原帖由 fixedstar99 於 16-08-31 發表

which language did you choose in the interview letter then? did the principle als ...
忘記左係咪要選擇語言,但我地係用中文的。2nd in 時小朋友應該冇見到校長,係最後parents sharing session, 父母自己見。最後wait 到offer, 但冇take 到

‹ 上一主題|下一主題