用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小學要獎項?
go

考小學要獎項? [複製鏈接]

見好多小學唔駛交  portfolio, 唔駛交  Cert, 但要有 award, 想問,award 重唔重要 (for 考直私小學而言),有無成功案例分享,無獎/ 或只有豬肉獎,一樣可以考到一線小學?

2    0    0    0

引用:見好多小學唔駛交++portfolio,+唔駛交++Cer

原帖由 DevilPig 於 16-08-10 發表
見好多小學唔駛交  portfolio, 唔駛交  Cert, 但要有 award, 想問,award 重唔重要 (for 考直私小學而言), ...
朋友個女9月出世,只朗誦豬肉獎,piano grade 1, 直丶私差不多間間收。最後從DGS及St Paul Coedu二選一,選了Coedu, 但個女仔在kg成績優異。

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-08-10+發表見

原帖由 conniewktang 於 16-08-10 發表
朋友個女9月出世,只朗誦豬肉獎,piano grade 1, 直丶私差不多間間收。最後從DGS及St Paul Coedu二選一,選 ...
即係有學校 award ?

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-08-10+發

即係有學校 award ?
這個不清楚,應該有。但個女仔好bright而且記憶力好好!

引用:見好多小學唔駛交++portfolio,+唔駛交++Cer

見好多小學唔駛交  portfolio, 唔駛交  Cert, 但要有 award, 想問,award 重唔重要 (for 考直私小學而言), ...
咩為之一線?

conniewktang 發表於 16-8-10 16:15
朋友個女9月出世,只朗誦豬肉獎,piano grade 1, 直丶私差不多間間收。最後從DGS及St Paul Coedu二選一,選 ...
什麼幼稚園?

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-08-10+發表見

原帖由 conniewktang 於 16-08-10 發表
九月細女co edu收佢一定相當bright

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-08-10+發

原帖由 lui 於 16-08-10 發表
九月細女co edu收佢一定相當bright
Yes,9月細女,又記性好,似資優。

回覆:DevilPig 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-08-10+發表即

這個不清楚,應該有。但個女仔好bright而且記憶力好好!
一句品學兼優夠砌十個豬肉獎

回覆:yannie_man 的帖子

其實考小一不是著重面試時的表現多於多獎項嗎?請前人指導

回覆:mimi66 的帖子

我囝囝就是有認字比賽、數學比賽豬肉獎,加義工証書幾張,最後考到6間直私

我女考咗間直資,唔收portfolio,學校根本唔知佢有幾多奬。我相信學校係以小朋友表現而決定收唔收!

例如邊間一線小學?我覺得某些學校first round 只考學術。

引用:我囝囝就是有認字比賽、數學比賽豬肉獎,加

原帖由 hurryup 於 16-08-10 發表
我囝囝就是有認字比賽、數學比賽豬肉獎,加義工証書幾張,最後考到6間直私

...
請問邊處有認字比賽?

我發覺近年多了直私學校要填有乜奬,叫得人寫,應該都會計分,無一兩個獎揸手點安心。

回覆:AgapePa 的帖子

回覆:考小學要獎項?

我囡入嗰間,雖然有話可以交,但我冇交過個人檔案。因為心知啲豬肉獎,寫嚟都冇乜用。我只交了學校的推薦信和成績表。

回覆:考小學要獎項?

個人覺得因素有好多,但次序應該如下:
識人,呢樣無敵(但不在討論之列)
1)面試表現
2)幼稚園亮麗成績表(真正既亮麗,例如係全級全班第一之類)
3)有代表性既獎項 / 以往幼稚園生在該小學的表現 / 父母職業 / 父母名校舊生 / 地址之類

‹ 上一主題|下一主題