用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士 vs 瑪利諾 vs 瑪利曼 ,大家會㸃睇? Thx! ...
go

庇理羅士 vs 瑪利諾 vs 瑪利曼 ,大家會㸃睇? Thx! [複製鏈接]

庇理羅士 vs 瑪利諾 vs 瑪利曼 ,請問大家會如何選擇?大家點睇?Thx!!
   5    0    0    0

睇你住边~

王家爸爸  Good question   發表於 16-6-14 09:35

bps,瑪利諾差不多,看你住邊。bps理科勁。這二間全面d。瑪利曼,中文水平較低,但英文好
大家各有特色,看看你女兒是什麼類型的學生!

Barbe  Thx!  發表於 16-6-15 21:50

回覆 little-melon 的帖子

Thx!請問可以講多點庇理羅士 及 瑪利諾嗎? 學校除了學術強外,學校喜歡那類型的學生或是那類型的學生適合讀呢?thx!

回覆 Yanamami 的帖子

謝回覆!對於各中學不大了解,所以要請教各前輩,惡補一番了!至於住處我覺得是可以遷就的。

三間差唔多,入到是但一間都係好開心既事。

Barbe  Thx!  發表於 16-6-15 21:50

回覆 王家爸爸 的帖子

小女也向着庇理羅士 (軒上生)
但我很怕她到時考包尾....正在15/16

come-on-baby 發表於 16-6-14 10:36
回覆 王家爸爸 的帖子

如果係自行入,應該唔會考包尾;如果係大抽獎入就比較難講。

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 小女也向着庇理羅士

原帖由 come-on-baby 於 16-06-14 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

名次可以唔使理會吧,當成績好既學生聚集係一間中學,排位一定有先後

回覆 王家爸爸 的帖子

話就話湾仔多band 1 女校
但原來不是很多個位( 真光, St. Francis, St. Paul...)
學校又有联糸,加上全校女仔只有40人以下, 全校女仔排名5-7位...只好博一搏
如唔博...都唔知放那間在1 choice.....如Band 1 生...比D意見王爸爸

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 話就話湾仔多band+1

原帖由 come-on-baby 於 16-06-14 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

位唔使睇牌面,最緊要係夠~~~

come-on-baby 發表於 16-6-14 10:57
回覆 王家爸爸 的帖子

灣仔區B1女仔,最差都係去聖方濟各或者真光,所以可以放心大膽選校。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實我有考慮過,
如老師唔SUGGEST 選庇理羅士,
我會唸住聖公會鄧肇堅 OR 真光...那問好D?

王家爸爸  兩間都去過參觀,對女仔來講,個人鍾意真光多啲。  發表於 16-6-14 11:22

come-on-baby 發表於 16-6-14 11:11
回覆 王家爸爸 的帖子

其實我有考慮過,
若係真B1生...乙1唔使去真光喎....真光有收B2生
鄧肇堅應都有收B2生...只係男女校...收B2生準確性爭DD~~~

回覆:mcl203 的帖子

自行時會唔會試下東區學校,例如妇女會,聖馬可,或者中西區聖士提反女校。
唔想禁快考慮真光及鄧肇堅喎

王家爸爸  可以考慮SPSS,都唔錯。  發表於 16-6-14 16:10

引用:Quote:come-on-baby+發表於+16-6-14+10:57+

原帖由 王家爸爸 於 16-06-14 發表
灣仔區B1女仔,最差都係去聖方濟各或者真光,所以可以放心大膽選校。
請問大坑真光的banding?

王家爸爸  B1C  發表於 16-6-15 11:09

其實為左小朋友讀書已經搬過一次屋,所以可以再搬,不過,我都會先做功課丶諗清楚!

醒目開學勳章

回覆:庇理羅士 vs 瑪利諾 vs 瑪利曼 ,大家會㸃睇

只時題外話,不好插我

呀女有幸去上邊一間考dse, 還是好多日,佢話校園好靚好大,但.........廁所超臭

有次考完上節,一大班女即沖去廁所,但想像下百幾人一齊去一層樓的廁所是點,結果成班女去左男廁

同埋佢話去學校超麻煩,有日等不到巴士,在巴士站見到幾個考生,結果一齊搭的士

其實有心的,lunch/放學去三間學校附近看看,應該已有idea!到了升中講座時,報名入去參觀(有些學校沒升中講座,但有開放日)也可以了解深些。我之前試過放學時在深水埗地鐵站坐車感受下ywgs女孩的氣質,言行等…多d觀察都有幫助。如果有朋友女讀上面學校,可以問多幾個,收集下意見。選學好個人的,要仔女喜歡!

little-melon 發表於 16-6-15 19:56
其實有心的,lunch/放學去三間學校附近看看,應該已有idea!到了升中講座時,報名入去參觀(有些學校沒升中講 ...
你的提議幾好,我會去學校附近逛逛,至於朋友的小朋友太細了。
‹ 上一主題|下一主題