用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入幼稚園K1(元朗)媽咪入嚟傾吓! ...
go

06年入幼稚園K1(元朗)媽咪入嚟傾吓! [複製鏈接]

06年入幼稚園K1(元朗)媽咪入嚟傾吓!

06年入幼稚園K1(元朗)媽咪,你地有無心水幼稚園?
以下幼稚園幾時有開放日?幾時會派表格?

1. 聖馬提亞堂肖珍幼稚園
2. 真光幼稚園(元朗分校)
3. 信義會生命幼稚園

Re: 06年入幼稚園K1(元朗)媽咪入嚟傾吓!

我個仔都係06年讀k1
我己幫我個仔報左3間
不如你自己親身上去睇下 , 問下會好d
你知唔知朗坪聖恩好唔好呀??
仁德厚澤載福慧 輝炫矢志盛風華

你咁快就報左3間啦!邊3間呀?
咁早報,間幼稚園受你咩?唔係
要等佢派表架咩?
"朗坪聖恩"我都唔知好唔好,我
只係知我心水個3間好咋!

HELLO HELLO !

我個B都係出年K1呀!我又係唔知幾時開始要報名, 心水都係同LONGHEIBABY差唔多, 不過都未去實地視察. 有冇好料大家一齊分享O下呀 !! 

evitalcm:
我都未到過果3間學校睇過架,我打過去問過參觀學校
時間同派表格日期,你睇下有無用啦!

肖珍 - 9:00am-12:00am(逢星期六)可到學校參觀。
10月份先打電話問派表格日期。TEL:2479 4262

生命 - 9:00am-5:00pm(逢星期六、日)可到學校參觀。
11月份先打電話問派表格日期。TEL:2476 9363

真光(屏信街) - 無開放比家長參觀學校。
12月份先打電話問派表格日期。TEL:2476 5623

我報左
周宋主愛-------交左表等面試
珈琳---------交左表 , 面左試到出年肯定去讀時 , 就去交埋留位費
聖恩--------交左表 , 面左試

如果你地係我會揀一間好d但貴
定一間平d , 近d既呢???
仁德厚澤載福慧 輝炫矢志盛風華

Hello, all Mummy,

我不是06年入幼稚園K1(元朗)媽咪, 但對於你們找幼稚園,我想我可以給小小意見.
我的兒子現在讀P.1, 之前讀元朗萊茵.
萊茵著重英語教學,他們用外籍老師教會話, 差不多每天都有ORAL 堂, 而且也教Phonics, 所以我的兒子英文發音很標準, 而且在K3時, 簡單英語對答巳經沒有問題. 但是學費及雜費就貴

Thank you very much 小露兒. 請問萊茵佢o的學費及每月雜費大概幾錢呀 ? 佢o的老師同學生比例你覺得夠唔夠呢 ? 同埋佢係唔係好多活動教學呀 ? 唔該哂呀 !

[quote]
小露兒 寫道:
Hello, all Mummy,

我不是06年入幼稚園K1(元朗)媽咪, 但對於你們找幼稚園,我想我可以給小小意見.
我的兒子現在讀P.1, 之前讀元朗萊茵.
萊茵著重英語教學,他們用外籍老師教會話, 差不多每天都有ORAL 堂, 而且也教Phonics, 所以我的兒子英文發音很標準, 而且在K3時, 簡單英語對答巳經沒有問題. 但是學費及雜費就貴

cutieso,longheibaby,

你地都搵好心水幼稚園啦! 我都要積極o的打電話比o的學校問清楚佢地o的正式開放日去睇睇先! 有消息話比大家知.  我都會係星期日去longheibaby話個幾間再去look look 先

evitalcom,

1) 萊茵學費: 以下是上年的學費, 今年我就唔清楚.
     中文班主任 : $1900 - 上/下午
      英文班主任 : $2250 -    ""
2) 雜費 : $900左右一年
3) 師生比例 : K1 - 2 : 20  (3 class)
                    K2-K3 - 2 : 30  (group into 2 class)
4) 是活動教學的
     e.g. 教衣服, 就會有Fashion Show, 教學生上台行  
             catwalk, 用英文講出自已身上的服裝和擺post
           及影相, 但每幅相要$10就

Thanks very very much for your infromation 小露兒       

嘩 ! 我頭先打電話比萊茵, 佢今年O既國際班學費加得幾多喎 ! 成 $2650. 中文班就 $1950

[quote]
小露兒 寫道:
evitalcom,

1) 萊茵學費: 以下是上年的學費, 今年我就唔清楚.
     中文班主任 : $1900 - 上/下午
      英文班主任 : $2250 -    ""
2) 雜費 : $900左右一年
3) 師生比例 : K1 - 2 : 20  (3 class)
                    K2-K3 - 2 : 30  (group into 2 class)
4) 是活動教學的
     e.g. 教衣服, 就會有Fashion Show, 教學生上台行  
             catwalk, 用英文講出自已身上的服裝和擺post
           及影相, 但每幅相要$10就

evitalcm,
中文班就加得少, 我個仔讀3年都冇加過. 國際班就好像太多,可能上年多人讀,今年就大幅加價. 學費都是重要因素, 你

係呀 ! 咁請問係佢度畢業O既多數會分去邊間小學呀 ?

evitalcm,
多數入天水圍李宗德 - 因為用英文和普通話教學,想要學語言就最適合,而萊茵出來英文底夠就不吃力.
跟著就是光明和元朗官小 - 因為中學派位好.

你想小朋友三年幼稚園辛苦D,萊茵係谷學生谷得好西利,佢地只著重成積,還有,呢間私家有位必定比你讀,我仔早報收左上午,我識既個個報都收,但,我依家都唔讀,因為除左係辛苦,D老師毫無愛心,白鴿眼,見到你攞LV,有工人跟尾,就鬼咁熱情介紹,你成個師奶咁樣,就會問你識唔識英文,家長都要教埋一份先得,當然唔止我一個覺得,校長有架子,教署既視學評份不太好,還要,你星期六自費讀英文班,派位同真光,生命,肖珍咪多數派個幾間
   我仔依家讀緊啟思N1,我地統計有八個報左萊茵都唔讀,大多數都入真光,肖珍,生命,因為呢三間遲收生,反而,我仔好辛苦先入到真光,年年幾百人考先收得百幾人,今年有四百幾人考,所以,我的兒子算幸運,因為呢間係元朗老牌名校,呢間課程都好深,但唔會谷到小朋友好好好辛苦,好多課外活動參觀,好多都唔洗錢,學校唔會好似私家咁樣樣收錢行頭,我亦好鐘意D校長老師嬸嬸個個好親切.....呢D都係我收集後既個人意見,因為我岩先為個仔煩完幼稚園,好睇你個人點睇,你想小朋友過一個快樂的幼稚園生活,還是好有壓力,日日迫做功課的童年

吉蒂:

好多謝你的意見!我都好同意你的講法,搵學校最緊要地方
要清潔,老師有愛心,小朋友自然讀得開心啦!

evitalcm:

你有冇去到果3間幼稚園睇過呀?記住上黎報料呀!
evitalcm 寫道:
cutieso,longheibaby,

你地都搵好心水幼稚園啦! 我都要積極o的打電話比o的學校問清楚佢地o的正式開放日去睇睇先! 有消息話比大家知.  我都會係星期日去longheibaby話個幾間再去look look 先

我會呀 ! 但上星期日我個b發燒攪o左我幾日(半夜仲要去急症),真係頭痛.不過呢兩日好返啦 ! o黎緊星期日仲同佢攪生日會. 哈哈 ! 打算呢一兩個星期去 look look 先. 有料記得報比你地知o既 

[quote]
longheibaby 寫道:
evitalcm:

你有冇去到果3間幼稚園睇過呀?記住上黎報呀! [quote]
]

agree !  Thanks 吉蒂 !!

longheibaby 寫道:
吉蒂:

好多謝你的意見!我都好同意你的講法,搵學校最緊要地方
要清潔,老師有愛心,小朋友自然讀得開心啦!
‹ 上一主題|下一主題