用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沒有答案的討論
go

沒有答案的討論 [複製鏈接]

0    0    0    0

SIS123456 發表於 16-3-18 11:46
常常看到有些post 將實力相當的學校比較,但最重要不是因材施教嗎?
我覺得選一間合適女女和女女也喜歡的學 ...
當仔女手持2個或以上的 offers 時, 家長都超驚揀錯學校俾仔女,
其實都有兩或多間好學校在手時, 家長都未知道邊間適合自己仔女的話,

係對仔女冇信心定對學校冇信心?

就算選錯又如何? 精英們的前路 / 後路多的是

係時候俾仔女自決, 總有父母放手的時候, 對嗎?

Yanamami  係对学校同自己孩子都唔瞭解~  發表於 16-3-18 12:41

回覆:沒有答案的討論

我只體會到,本來小五,學校教小六甚至中一既知識,對比下咪比人叻D

咩叫「伸手黨」?,
[center]Larry's birthday ticker[/center]

hellojoyce 發表於 16-3-18 13:35
咩叫「伸手黨」?,

伸手黨:
https://zh.moegirl.org/zh-tw/%E4%BC%B8%E6%89%8B%E5%85%9A

SIS123456 發表於 16-3-18 11:46
常常看到有些post 將實力相當的學校比較,但最重要不是因材施教嗎?
我覺得選一間合適子女和子女也喜歡的學 ...

其實網上討論唔一定要有結論或者答案, 但有機會透過討論, 從中有機會發現/得知一些未知的事, 或糾正一些"個人意願", 其實亦係一種得著.

至於係咪因材施教或是否適合, 其實一日未讀過, 根本唔可以肯定.

不過, 事實亦真係太多伸手黨

5kin  同時好多人慷慨解囊  發表於 16-3-18 22:25
王家爸爸   Agree  發表於 16-3-18 17:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

edith208 發表於 16-3-18 12:14
當仔女手持2個或以上的 offers 時, 家長都超驚揀錯學校俾仔女,
其實都有兩或多間好學校在手時, 家長都未知 ...
其實唔少人對自己小朋友真係唔太了解。要了解學校既真實情況就更難。

hkpapa852 發表於 16-3-18 15:08
其實網上討論唔一定要有結論或者答案, 但有機會透過討論, 從中有機會發現/得知一些未知的事, 或糾正一些" ...
問題係,香港現有教育制度下,同校學生差異太大,學校根本無可能真正做到因材施教,只能盡力而為,做得幾多得幾多。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-3-18+15:08+其

原帖由 王家爸爸 於 16-03-18 發表
問題係,香港現有教育制度下,同校學生差異太大,學校根本無可能真正做到因材施教,只能盡力而為,做得幾多 ...
如果新教育制度下,學校同學能力相約就—間,咁又變相精英化或邊緣化,平機會有排忙了

王家爸爸 發表於 16-3-18 17:05
其實唔少人對自己小朋友真係唔太了解。要了解學校既真實情況就更難。
...
有部分家長唔係唔清楚自己小朋友有幾多斤兩,而係唔肯承認自己小朋友原來唔夠斤兩,
佢哋反而係知間中學身處乜level

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-03-18+發表問

原帖由 dobbybabie 於 16-03-18 發表
如果新教育制度下,學校同學能力相約就—間,咁又變相精英化或邊緣化,平機會有排忙了

...
首先,告三大及神科專收尖子⋯⋯

不應為無謂的所謂公平,例如男女同隊,犧牲男孩,及香港的強項-數理!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-03-18+發表

原帖由 ANChan59 於 16-03-19 發表
首先,告三大及神科專收尖子⋯⋯
真是男仔數理強架,阿仔個班,得八個女同學讀PHY,同埋建議中英數必修,通識科變選修科,的男仔可將精力用在理科上。

‹ 上一主題|下一主題