用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH pm VS SSGC am
go

SKH pm VS SSGC am [複製鏈接]

daughter was lucky to get these 2 offers... any advice on how to choose?
   0    0    0    0

中西區 & SSGC 舊生
其實SSGC很完美...

只係有細佬跟尾... 所以有啲猶疑,應否幫細佬鋪路

引用:中西區+&+SSGC+舊生其實SSGC很完美...只係

原帖由 openreduction 於 16-01-12 發表
你是SSGC舊生, 將來囡囡會有幾多分申請小學部?SSGC小學又高質素又是津校,我建議不要放棄。現在入幼稚園,建立囡囡對SSGC的感情,同時好好培育細仔將來考好的龍幼及小學!

回覆:SKH pm VS SSGC am

入聖公會幫細佬舖路未尚不可~大女25分再入返聖提女子....進可攻退可守

actually only 20 points ... not 25 pt sure-win level

but I agree with your point, still have a good chance to go back in primary... it's a happy but difficult decision

.. also, I prefer am class, becuase there seems to be more time to play/rest in the afternoon

回覆 HauMiranda 的帖子

... i never considered to 建立囡囡對SSGC的感情, that's great advice!

引用:actually+only+20+points+...+not+25+pt+su

原帖由 openreduction 於 16-01-13 發表
actually only 20 points ... not 25 pt sure-win level
係喎⋯⋯仲欠宗教果5分 不如考慮拎埋佢

唔好諗細佬啦,無幾多間男女校係計分,有SSGC 水平

ssgc幼稚園同小學冇連繫,最多有幾個扣門位。我會揀skh,考直私有保證,通常co-ed, dgjs都係自行後才出offer,進可攻退可守,skh扣門(牙力)强。

twotwoshing 發表於 16-1-13 08:32
ssgc幼稚園同小學冇連繫,最多有幾個扣門位。我會揀skh,考直私有保證,通常co-ed, dgjs都係自行後才出offe ...
係喎,合理

引用:中西區+&+SSGC+舊生其實SSGC很完美...只係

原帖由 openreduction 於 16-01-12 發表
如果冇弟弟跟尾,你係咪毫不猶豫會揀SSGC?

小學 first choice 又係唔係SSGC?

如果係,我覺得你唔應該為左細佬而去選一個 second best.

每個小朋友都係獨立個體,既然家姐咁叻考到理想的幼稚園,就應該讓佢享受佢的 reward, 就算入左SKH,細佬又入埋,咁小學呢?又要家姐入一間男女校帶住弟弟嗎?既然家姐咁叻,弟弟可能都一樣咁叻可以靠自己能力考入理想學校呢!要對佢地有信心!亦要公平D,做大的冇義務要睇住細嗰個,細的亦可以行佢自己的路

希望幫到你

引用:Quote:原帖由+openreduction+於+16-01-12+

原帖由 QKmommy 於 16-01-13 發表
如果冇弟弟跟尾,你係咪毫不猶豫會揀SSGC?

小學 first choice 又係唔係SSGC?
非常同意,請問skh 有無校巴去中西區,如無,要搵保姆車?

引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-13+發表如

原帖由 carmenn1231 於 16-01-13 發表
非常同意,請問skh 有無校巴去中西區,如無,要搵保姆車?
有學校媬姆車,不用自己找

無論有無細佬,都會揀SKH, SSGC升小都協幼一樣,唔係為咗幾個扣門位去讀掛

引用:無論有無細佬,都會揀SKH,+SSGC升小都協幼一

原帖由 sakbbjaijai 於 16-01-14 發表
無論有無細佬,都會揀SKH, SSGC升小都協幼一樣,唔係為咗幾個扣門位去讀掛

...
我就是中左協幼 宜家煩惱中

引用:無論有無細佬,都會揀SKH,+SSGC升小都協幼一

原帖由 sakbbjaijai 於 16-01-14 發表

...
Exactly

SSGC是一間好適合女孩子讀的學校,樓主用「完美」來形容,加上樓主是舊生,實在最清楚不過。我認為為兒女選擇學校應是選擇合適的學校,而非為細佬而幫家姐選校的。無論能否上聖提小學,聖提幼稚園對女孩子來說真是好好,即使升不上聖提小,可以讀聖提幼已獲益良多,更能讓女兒成為自己的女兒成為小師妹,作媽媽的實是開心不過!再者,樓主女女自行聖提小有20分,可搏,如果最後要扣門,樓主可試以舊生身分用誠意打動。我不太同意能否考入好小學是取決於讀哪一間幼稚園。我認為讀每一間幼稚園的機會率均等,因為關鍵在於父母對小朋友的培育及小朋友的性格如果樓主用心教好兩姐弟,一定考到心儀的小學的!

‹ 上一主題|下一主題