用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 NHS GP Registration
go

NHS GP Registration [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問有冇人知可唔可以在多過「1」個clinic 登記? 又如果不能的話,想轉GP 又有甚麼手續? 因為在有關網頁內又找不到,所以問問大家。

0    0    0    0

回覆 louisagood 的帖子

同一時間只同一間clinic 掛鈎,但過左診症時間,有急症,可以去任何醫院求診.
轉clinic...如果搬屋去其他區,可以轉去近新家的clinic

其實, 英國的GP 花名叫Dr Panadol...睇邊個都差唔多

醒目開學勳章

回覆:NHS GP Registration

Dr. Panadol!   係咪乜嘢唔舒服都係俾 pandaol?

louisagood 發表於 15-10-1 19:48
Dr. Panadol!   係咪乜嘢唔舒服都係俾 pandaol?

飲多d水,訓多d覺,食panadol....通常醫生都係咁醫....所以叫Dr Panadol.

我大女上個暑假去英國大學summer school 病左兩次...,睇過校醫, 又試過喉嚨痛到s兼發燒晚上去醫院急症室睇病,兩次都係咁同佢講,

每次都要等6,7 個䥀 (不過係得幾個病人)...佢話以後去藥房揾藥劑師配藥仲實際

回覆 wloi 的帖子

那麼香港的GP叫Dr. Antibiotics. 係病人發燒都開antibiotics. 其實英國GP有醫德,如沒有細菌感染,真的不需要antibiotics. 用Panadol降溫及休息就可以。這是一般英國人的常識,沒有錯。

Choisumwong 發表於 15-10-1 22:50
回覆 wloi 的帖子

那麼香港的GP叫Dr. Antibiotics. 係病人發燒都開antibiotics. 其實英國GP有醫德,如沒有 ...

呢幾年香港情況應該好好多,起碼我睇開的醫生要覆診先會考慮處需唔需要俾antibiotics...

英國醫療制度有好多問題,無謂討論

回覆:wloi 的帖子

在西方國家大都是叫你休息,飲水。我女有一次發燒開了4天病假,只是叫他吃退燒藥沒有其他。在香港病假通常都只有一天,怎可能只吃退燒藥。

‹ 上一主題|下一主題