用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2013年11月細B返學問題 (URGENT) 大圍沙田區, 求各位賜 ...
go

2013年11月細B返學問題 (URGENT) 大圍沙田區, 求各位賜教! [複製鏈接]

本人BB 201311月尾出世,住大圍,雙職父母,之前6個月大只報左一間, 想讀N班,但等左差不多年半,都未有位

>.<>.<

現已經要搵K1(想仔仔盡快返學,已經大落後啦) (仲要兩公婆都返工,現在係保母平日湊BB) 各位有經驗媽媽可以提供一下意見嗎? 超感謝!

1. 仔仔應該幾時盡快返學? N ? K?

2. 現在應該點? 申請學卷先? 搵學校拎申請表??

3. 阿仔會唔會無K???

4. 大圍 / 沙田 / 九龍塘有咩好選擇? (應該話仲可俾我選擇)

第一個小朋友,完全無呢方面經驗~~~ >.< 先謝過各位幫手!!!

0    0    0    0

引用:本人BB+2013年11月尾出世,住大圍,雙職父

原帖由 zushayan 於 15-07-14 發表
本人BB 2013年11月尾出世,住大圍,雙職父母,之前6個月大只報左一間, 想讀N班,但等左差不多年半,都未有 ...
1. 仔仔應該幾時盡快返學? 返N ? 返K?答:我囡囡13年9月,都係第一個,係15個月大時已經安排返playgroup,黎緊8月尾會上pn預備班。個人認為,早D比小朋友返playgroup or pn係好既,因為呢個時間小朋友學野好快,一教就記得,唔好浪費呢個學習黃金期。恕我直言,你報得一間pn,即係本身應該諗住讀唔讀都無所謂。而家亡羊補牢,唯有逐間打去問下有無位or返住playgroup先,但如果你諗住讀村校pn,我諗應該無乜有位架喇,私校pn下午班我知仲有D有位既,學費大約$5000一個月。2016-2017年度K1今年8月至10月就要報名,自己上下心儀幼稚園既網頁睇下報名程序啦
2. 現在應該點? 申請學卷先? 搵學校拎申請表??答:學券好似9月先開始申請,因為pn係無學券既,你9月申請for出年K1用,上網睇下邊度拎form啦
3. 阿仔會唔會無K讀???答:唔會,因為K1位比pn位多,最差既情況係用錢解決問題,讀私校
4. 大圍 / 沙田 / 九龍塘有咩好選擇? (應該話仲可俾我選擇)答:你想要小朋友點發展先?例如我自己好重視語境既,一定要英普,咁我pn只可以揀私校。同埋本身你小朋友係咩性格呢?有D學校唔太包容太活潑既小朋友。仲有你本身諗住讀村校定私校呢?建議又會唔同架喇

找下私校,應該仲有學校有位而家報住play group / 學前班先

英藝 會收細B

引用:本人BB+2013年11月尾出世,住大圍,雙職父

原帖由 zushayan 於 15-07-14 發表
本人BB 2013年11月尾出世,住大圍,雙職父母,之前6個月大只報左一間, 想讀N班,但等左差不多年半,都未有 ...
沙田英藝我之前有pm offer,但drop左,因為覺得佢行政唔多老實,同埋2014-2015 pn 國際班$4800,今年未confirm學費,預加5-10%=$5040-$5280,交12期,大家都係下午班,我寧願讀九龍塘York

先謝謝各位! 係咪如果想搵學券既學校一定無 / 好難????

回覆:zushayan 的帖子

引用:英藝+會收細B

原帖由 whywhymama 於 15-07-15 發表
英藝 會收細B

樓主個bb11月尾,即係12月先返學,咁你要諗下先,12月有半個月假期,仲有係12月仲係屬於上學期……直接啲,即是要side半個月學費,同埋side半學期書雜費。但無辦法無學校收,呢間學校就係尚好嘅選擇!

‹ 上一主題|下一主題